Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Rossz hírek USA-ból: a vártnál jóval többen kértek segélyt

A vártnál nagyobb mértékben emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt igénylők száma az Egyesült Államokban a múlt héten. A segélykérelmek száma jóval magasabb annál, ami a fordulathoz, a helyzet javulásához szükséges - az ország munkaügyi minisztériumának csütörtöki közlése szerint.

A segélykérelmek száma 12 ezerrel 465 ezerre nőtt a szeptember 18-án záródott héten. A szakértők szerényebb, 3 ezer fős emelkedést vártak.

Az első munkanélküli segélykérelmek száma először nőtt négy heti folyamatos csökkenés után. Az elmúlt négy hét átlagában a segélykérelmek száma 3.250-nel 463.250-re csökkent.

A segélyt először kérelmezők száma tavaly gyors ütemben csökkent, az idén viszont a fenntartható munkaerőpiaci javulás határának tekintett 400-450 ezer közti sáv felett stabilizálódott.

Július végén emelkedni kezdett, és először féléves, majd kilenc havi csúcsot döntött, és átlépte a félmilliós határt, ami tovább növelte a tartósan magas, 10 százalék körüli munkanélküliséggel sújtott amerikai gazdaság lassulása miatt táplált aggodalmakat.

Az augusztusi amerikai munkanélküliség 9,6 százalékra nőtt a júliusi 9,5 százalékról. A mezőgazdaságon kívüli ágazatokban 54 ezerrel csökkent augusztusban a foglalkoztatottak száma az egy hónappal korábbihoz képest.

A közelmúltban Austan Goolsbee, Barack Obama amerikai elnök gazdasági tanácsadó testületének új vezetője úgy fogalmazott, hogy "még bizonyos ideig" magas marad az amerikai munkanélküliség. Austan Goolsbee azonban nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mekkora lesz a munkanélküliség az év végén.

A JPMorgan amerikai befektetési bank augusztus végén azzal számolt, hogy 2010 végéig 10 százalék közelébe nő az amerikai munkanélküliség.

Az amerikai jegybank augusztus 10-i kamatdöntő ülésének nemrég ismertetett jegyzőkönyve szerint az amerikai gazdaság motorjának számító lakossági fogyasztás növekvőben van ugyan, de a jelentősebb bővülésnek gátat szab a tetemes munkanélküliség. (A fogyasztói kiadásokból áll össze az amerikai GDP 70 százaléka.)

A Fed ezért úgy vélte, hogy az amerikai gazdaság fellendülése rövid távon szerényebb lesz, mint amire korábban számítottak.

Az amerikai hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt a második negyedévben, miután az idei első három hónapban 3,7 százalékkal emelkedett éves összevetésben.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter