Rövidebb munkaidővel próbálnak spórolni a vendéglátósok
Rövidített nyitvatartás és csökkentett konyhai üzemidő, hét eleji szabadnapok - mindent bevetnek a vendéglátósok, hogy valahogy ellensúlyozzák a kereslet csökkenését.
Csökkentett nyitvatartással, szabadnapokkal, óvatosan tervezett munkaerő-kapacitással indult a nyár a hazai vendéglátóhelyeken, ahol érzik a fizetőképes kereslet csökkenését, ami elsősorban a hét eleji napokon látványos - írja a Világgazdaság.
A hét eleji forgalom csökkenésében érzik a fizetőképes kereslet mérséklődését a hazai vendéglátóhelyeken, ahol emiatt a hét első vagy mindkét napját szabadnappá teszik, hogy a legnagyobb költségen, a béreken, illetve a szükséges munkaerőn spórolni tudjanak – mondta a lapnak Kovács László, a Magyar Vendéglátó Ipartestület (MVI) elnöke.
Sok helyen, ahol a vasárnap este sem tartozik a forgalmas időszakok közé, ekkor sem nyitnak már ki, és vannak olyan üzletek, ahol nemcsak komplett napok kihagyásával, hanem a hétköznapokat érintő nyitvatartási idő csökkentésével is védekeznek a felesleges kiadások ellen.
Elterjedt, hogy szűkítik a konyhai üzemidőt, hogy például csak este kilencig vesznek fel ételrendelést, a szakácsok munkaidejét igyekeznek így csökkenteni.
Fotó: unsplash.com
- 2025.12.03Humán controlling A képzés során megtanulhatja, miként támogathatja a controlling szemlélet a HR-stratégiát. Megmutatjuk, hogyan tervezze és kontrollálja a személyi jellegű ráfordításokat, elemezze a munkaerő költségeit és megtérülését, valamint, hogyan alkalmazza a teljesítménymenedzsment és a humán tőke elemzés legfontosabb módszereit a vállalati hatékonyság növelése érdekében.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.09Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A program és a regisztráció a jegyek menüpont alatt.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!
Részletek
Jegyek
- 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is.
Részletek
Jegyek
Az Országgyűlés hétfői ülésén az LMP arról kérdezte a kormányt, mikor emelkedik a nevelést-oktatást közvetlenül segítő mintegy 40 ezer... Teljes cikk
Azzal számolnak, hogy az adótehercsökkentéssel a vállalkozásoknál maradó forrást a cégek beruházásokra, fejlesztésekre, korszerűsítésekre... Teljes cikk
A Greenhouse jelentése szerint a felvételi vezetők több személyes interjút tartanak, hogy kiszűrjék a hamis jelölteket, míg a toborzók attól... Teljes cikk
- Forradalmi változás a főzőlapok használatában 5 hónapja
- Már a pincér is mosogat: mit tehet a vendéglátóipar a munkaerőhiány ellen? 5 hónapja
- Ennyi borravalót kapnak a magyar pincérek 6 hónapja
- Nagy hajrá indul a szezonális munkaerőért – ezekre a munkákra van most a legnagyobb kereslet 7 hónapja
- Fény az árnyékban: a praktikus konyhai világítás megoldásai 7 hónapja
- Egy jól felszerelt irodai konyha többet ad, mint gondolnánk 10 hónapja
- NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 10 hónapja
- Hogyan épül fel egy éttermi konyha? 12 hónapja
- Év végi csiki-csuki - mely boltok tartanak nyitva december 24-én? 12 hónapja
- A Szallas.hu elárulta, mennyire népszerű a SZÉP-kártya 13 hónapja
- Így szabályozza a kormány a borravaló adómentességét 1 éve

Mi történne, ha egy napra minden nő szabadságra menne?