kapubanner for mobile

61 cikk a(z) étterem címkével - 1. oldal

Hogyan épül fel egy éttermi konyha?

5 hónapja Ahhoz, hogy egy étterem magas színvonalú szolgáltatást nyújthasson, elengedhetetlen egy jól megtervezett, funkcionális konyha, amely képes megfelelni a napi kihívásoknak. Hiszen a konyha nem csupán egy hely, ahol az ételek készülnek. Ez a tér a precizitás, a szervezettség és a csapatmunka központi területe, egy étterem sikerességének alapja. Teljes cikk...


Vakáció vagy infláció? Mi lesz a nyaralásokkal 2024-ben?

1 éve Idén a magyarok több mint harmada (34%) tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson, az elmúlt évhez képest bővül az utazást tervezők aránya. A válaszadók többsége azonban aggodalommal tekint a folyamatosan emelkedő árakra, ami továbbra is komoly kihívást jelent a belföldi turizmus számára - derül ki az Everguest megbízásából készített friss Tárki kutatásból. Teljes cikk...


Hogyan lehet összeállítani konyhai személyzetet kizárólag thai munkavállalókkal?

1 éve A vendéglátóipar utóbbi években jellemző hullámvasútja rengeteg érdekes esetet hozott. Az éttermek egészen más felfogásban és koncepcióval nyitnak, mint akár csak a 4-5 évvel ezelőtt. Manapság az sem lehetetlen, hogy a nulláról hoznak létre egy-egy konyhai csapatot, akár kizárólag thaiföldi szakácsok és kisegítő személyzet ideutaztatásával. Esettanulmány. Teljes cikk...


Rövidebb munkaidővel próbálnak spórolni a vendéglátósok

2 éve Rövidített nyitvatartás és csökkentett konyhai üzemidő, hét eleji szabadnapok - mindent bevetnek a vendéglátósok, hogy valahogy ellensúlyozzák a kereslet csökkenését. Teljes cikk...


Nyissunk éttermet! Jó, de nem értünk hozzá! - Szabolcs-Gyuris Éva, a Funky Pho alapítója

3 éve Szabolcs-Gyuris Éva, férjével, Szabolcs Andrással alapította a Funky Pho ázsiai street food éttermet, amely 7 éven keresztül meghatározó szereplője volt a hazai gasztronómiának (is). Mindenféle előzetes vendéglátói tapasztalat nélkül vágtak neki, nem értettek hozzá, de beletanultak és sikerre vitték. Aztán a járvány közbeszólt. Teljes cikk...


Több ezer étterem és szórakozóhely zárt be két év alatt

3 éve Budapesten zárt be a legtöbb étterem és büfé, a cukrászdák száma a járvány alatt sem csökkent. Teljes cikk...


Vendéglátás: Rejtély, hová tűnt a munkaerő

3 éve Az infláció és az orosz-ukrán háború is gondot okoz a vendéglátásban. Nem világos, hová tűntek a szektorból a dolgozók. Teljes cikk...


A legenda újraéled - a Gundel visszatér a magyar vendéglátás színterére

3 éve Szerda reggel 9 órakor ismét kinyitott a Gundel! Másfél év szünet után megújult belső kialakítással, ám az eredeti küldetéssel, receptekkel és legendás vendégszeretettel indult újra az étterem. Teljes cikk...


Drágulnak a munkahelyi és az iskolai menzák

4 éve Szeptemberben életbe lép a menzareform, ami 10-15 százalékos áremelkedést hozhat az iskolai és a munkahelyi menzákon. Teljes cikk...


Nyithatnak a teraszok, jövő héten a mozik, konditermek, fürdők is

4 éve Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok április 24-én szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Teljes cikk...


Vendéglátás: a nagy kérdés most az, honnan és mennyiért lesz elég munkaerő

4 éve A munkaerő biztosítása hatalmas kihívást jelenthet az újranyitó vendéglátásban, de a turizmusban, szállodaiparban tevékenykedő cégek számára is. Nem csak az a kérdés, hol találnak elegendő embert, hanem az is, hogy mennyiért. Teljes cikk...


Vendéglátók Ipartestülete: Felelőtlenség kinyitni, ha a dolgozók nincsenek beoltva

4 éve A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a jövő hét végére mindenhol biztonságosan újra lehet nyitni a teraszokat, és ha jó idő lesz, nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken. Teljes cikk...


Vendéglátósok: Inkább kibírunk még néhány hetet

4 éve Nem éri meg az idő előtti nyitás még a teraszok esetében sem, mert a járvány tombol, és ha tömegek indulnak el a szolgáltatóhelyekre, megint súlyosbodhat a helyzet - véli a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke. Teljes cikk...


Éhbérért dolgoztatta pakisztáni szakácsait egy étteremtulajdonos Budapesten

4 éve A pakisztáni étteremtulajdonos napi 14-18 órát dolgoztatta honfitársait, és csak a megbeszélt összeg töredékét fizette ki nekik. Teljes cikk...


Levélben tájékoztatták a magyar szállodásokat és éttermeseket, hogy pünkösdig ne számítsanak nyitásra

4 éve A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint sem Európa többi országában, sem itthon nem lehet még kinyitni a szállodákat és éttermeket. Teljes cikk...


Összerogyott a turizmus, sok étterem jövő tavaszig ki sem nyit

5 éve A januárban még 400 ezer főt foglalkoztató turizmusban a szálláshelyek 200 ezer, a vendéglátóhelyek és a rendezvényszervezők 60 ezer dolgozót veszítettek el eddig, míg az utazási irodáktól ötezer ember távozott. Teljes cikk...


150 ezer vendéglátós hagyhatta el a pályát a járvány miatt

5 éve A Ráday Soho egyesület elnöke szerint a vendéglátóhelyeknek a maszkviselés adja meg a kegyelemdöfést. Teljes cikk...


Munkabeszüntetéssel érték el céljukat Romániában a vendéglátósok

5 éve Fél év után újra megnyílhatnak Romániában az éttermek és vendéglők beltéri részei. Teljes cikk...


Személyzet van, turista alig akad a balatoni vendéglátóhelyeken

5 éve Akadnak olyan helyek a Balatonon, ahol több a dolgozó, mint a vendég. Teljes cikk...


Nyitnak az üzletek - véget ért a kijárási korlátozás Budapesten is

5 éve Mától Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, de egyes védelmi óvintézkedések továbbra is megmaradnak. Vidéken már a vendéglátóhelyek belső tereit is megnyithatják a szolgáltatók, és a szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket. Teljes cikk...


Új ügyvezető igazgató a Gundel élén

5 éve 2020. február 1-től Polyák Norbertet nevezték ki a Gundel Kft. ügyvezető igazgatójának. A szakember az elmúlt egy évben ügyvezető igazgatóhelyettesi pozíciót töltött be az étteremben. Teljes cikk...


Kúria: a borravalót elkülönítve kell kezelni

6 éve A Kúria elvi döntése szerint a borravalót elkülönítve kell kezelni, ha bekerül a pénztárgépbe, valamint csak kivételes esetben térhet el a pénztár pénzkészlete a pénztárgép egyenlegétől - tudatta a legfelsőbb bírói fórum közleményben. Teljes cikk...


Elegáns bankettek, innovatív partik? #ezagundel

6 éve Az ünnepi pillanatok akkor vésődnek be örökre legfontosabb emlékeink közé, ha azok kiemelkednek az átlagos hétköznapokból. Ennek pedig az a legegyszerűbb módja, ha meseszerű körülményeket teremtünk. Például: fogunk egy rendezvényt, és az egészet a Gundel falai közé helyezzük. Az atmoszféra, a levegőben lebegő-rezgő történelem, a felsőfokú kiszolgálás és a fogások minősége: mindez abban segít, hogy a legexkluzívabb, maradandó élményt biztosítsunk minden meghívottnak. Teljes cikk...


Megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató étterem nyílt a XII. kerületben

6 éve Megnyílt a Kék Madár Alapítvány megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató étterme szerdán Budapesten, a XII. kerületi polgármesteri hivatal épületében. Teljes cikk...


Jamie Oliver éttermei és az egyik legnagyobb brit acélgyár csődbe ment a Brexit miatt

6 éve Csődeljárás elé néz az egyik legnépszerűbb, televíziós műsorairól világszerte is ismert brit sztárséf, Jamie Oliver étteremhálózata és az egyik legnagyobb brit acélipari vállalat, a British Steel. A két cég nem kis részben a brit EU-tagság megszűnésével (Brexit) járó bizonytalanságokat tartja felelősnek a pénzügyi nehézségekért - írja az MTI. Teljes cikk...


Ciao Mamma - üzleti ebédekhez

6 éve Az elmúlt évek nagy fejlesztései megtették a hatásukat, Újbuda látványos változásokon ment keresztül, elképesztő tempóban fejlődik. Ennek a fejlődési hullámnak köszönhetően gasztronómiailag is egyre gazdagabb a régió, ennek a palettának a legújabb színfoltja a a Ciao Mamma Ristorante, amely az igazi olasz konyhát hozza el itt dolgozó, a környéken élő, vagy épp az agglomerációban lakó vendégei számára. Teljes cikk...


Fehéredő fővárosi éttermek?

6 éve Bár a fővárosban működő éttermi, mozgó vendéglátással foglakozó vállalkozások száma továbbra is csökken, az alkalmazotti létszám jelentős növekedése azt mutatja, hogy a szektorban visszaszorulóban van a feketén foglalkoztatás - derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató statisztikáiból. Teljes cikk...


Vendég lenne, de nincs aki kiszolgáljon

7 éve Sok balatoni étteremben, kifőzdében már 1000-1200 forint az órabér, azaz havonta 400 ezer forintot lehet keresni, de így is a vállalkozások 80 százaléka küzd munkaerőhiánnyal - írja a Népszava. Teljes cikk...


Magyar díjazott a világ legjobb McDonald's étteremvezetői közt

7 éve Varga Csaba, a Pécs Plaza és a Pécs Árkád McDonald's éttermek vezetője nyerte el idén a gyorsétterem-lánc legjobb étteremvezetőinek járó nemzetközi Ray Kroc Díjat. A vállalat alapítójáról elnevezett elismerést kétévente ítélik oda, és a cég 36 ezer étteremvezetőjének legkiválóbb 1%-a kaphatja csak meg - írják sajtóközleményükben. Teljes cikk...


Próbanapra ment, de csak lopni akart

7 éve A rendőrök elfogták azt a fiatal nőt, aki úgy tett mintha munkát vállalna egy budapesti étteremben, közben csak meg akarta lopni a leendő kollégáit - írja a police.hu oldal. Teljes cikk...


Új ügyvezető igazgató a Gundel Étterem élén

7 éve Peter Knoll személyében 2018. február 1-től új szakember veszi át a Gundel Étterem ügyvezető igazgatói pozícióját. A turizmus-vendéglátás területén több mint 30 éves tapasztalattal rendelkező igazgató nem először lát el vezetői feladatokat Magyarországon - írják sajtóközleményükben. Teljes cikk...


Ingyen dolgoztatták a diákokat a polgármester éttermében

8 éve Bóta József, a Heves megyei Szihalom függetlenként nyert, de utóbb a Fideszbe belépett polgármestere saját éttermeiben ingyen dolgoztatta annak az iskolának a tanulóit, ahol korábban ő maga volt az igazgató - írja a Magyar Nemzet. Teljes cikk...


Ellenőrzi a NAV az éttermeket, a bicikli- és autószervizeket

8 éve Ezen a héten az adóhatóság munkatársai kiemelten ellenőrzi a kerékpár- és autószervizeket a már megszokott vendéglátó-ipari számla-, nyugtaadás szabályszerűségének vizsgálata mellett - írja az adózóna. Teljes cikk...


A megrendelő is jóllakik, a futár is jól keres

8 éve Alig egy hónapja indult, máris nagy népszerűségnek örvend a Sendee, ami két céllal jött létre: hogy megbízható jövedelemhez segítse azokat, akik maguk szeretnének rendelkezni saját idejükről, miközben hatékony megoldást kínál az éttermek számára a házhozszállítási idejük csökkentésére. Teljes cikk...


Keresik az Év Kutyabarát Munkahelyét

8 éve Negyedik alkalommal rendezik meg az Év Kutyabarát Helye versenyt, amire több kategóriában is nevezni lehet pl. étterem, munkahely, panzió, cukrászda, bolt, bevásárlóközpont. Jelentkezni október 3-ig lehet, a szavazás október 4-én, az Állatok világnapján indul - írja a Piac és Profit. Teljes cikk...


A sztárséf szerint kiszipolyozzák a külföldön munkát vállaló konyhai dolgozókat

8 éve Bíró Lajos sztárséf szerint az is elképzelhető, hogy éttermek, vendéglátóhelyek zárnak majd be a munkaerőhiány miatt. Nem érti miért mennek olyan sokan külföldre, hiszen nem fizetik meg őket, rengeteget túlóráznak, és tanulni sem tudnak - mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Teljes cikk...


Lehúzhatják a rolót a munkahelyi étkezdék?

8 éve Jóval drágább lesz munkahelyi étkezdét üzemeltetni a jövő évtől. A klasszikus éttermeknél jóval magasabb áfakulccsal dolgoznak majd a munkahelyi étkezdék. Jövőre 9, 2018-ban további 22 százalékkal nő az áfájuk, így sokan bezárhatnak, írja a Világgazdaság. Teljes cikk...


Az autószerelő mosogat, a lakatos klopfol - katasztrofális munkaerőhiány a Balatonon

9 éve Siófok legforgalmasabb utcájában, a Petőfi sétányon – ismertebb nevén az Aranyparton – csaknem minden étterem és szórakozóhely évek óta küzd azzal a komoly problémával, hogy a szakképzett munkaerő Ausztriába megy dolgozni, az itteni fizetés többszöröséért. Ma már szakképzetlen jelentkezőket is nehéz találni. Teljes cikk...


Debreceni étteremvezető a világ legjobbjai között

9 éve Bódi Panni, az első debreceni autós McDonald’s étterem vezetője nyerte el idén a nemzetközi lánc által világszerte a legjobb étteremvezetőknek adományozott Ray Kroc Díjat. A McDonald’s alapítójáról elnevezett elismerést negyedik alkalommal osztották ki az európai régióban, közölte a cég. Teljes cikk...


Pályázat az élményért - vágj bele életed vállalkozásába!

10 éve A Budapest Marriott Hotel egy Duna-korzóra nyíló, jelenleg üresen álló helyiségének élettel való megtöltésére, „Vágj bele életed vállalkozásába!” néven indít pályázatot május 28-án. A Marriott úgynevezett CANVAS pályázatára olyan vendéglátói tapasztalattal rendelkező jelentkezőket várnak, akik eddig anyagi forrás hiányában nem tudták megnyitni álmaik helyét, a helyet, ami új színt hozhat Budapestre. Teljes cikk...


Robotok főznek és szolgálnak fel egy új kelet-kínai étteremben

11 éve Főznek és felszolgálnak – a teljes személyzetet robotok adják egy étteremben Kínában, ahol egyre szaporodik a hasonló helyek száma. Teljes cikk...


Kirúgták, mert megtagadta a karácsonyi munkát

11 éve Egy oxfordshire-i szakácsot arra hivatkozva rúgta ki a főnöke, hogy megtagadta a munkát karácsony napján, írja a borsonline. A lapátra tett szakács a Twitteren állt bosszút volt munkaadóján. Teljes cikk...


Versenyen kerestetik Budapest legbarátságosabb pincére

13 éve Budapesti éttermek nevezhetik be felszolgálójukat a Legbarátságosabb pincér elnevezésű versenyre augusztus végéig, a vendégek pedig szavazhatnak kedvencükre. Teljes cikk...


Étterem nyílik megváltozott munkaképességűekkel

13 éve Szeptemberben nyílik Székesfehérváron a Hatpettyes nevű étterem, amelyben csak megváltozott munkaképességűek dolgoznak. Hasonló vendéglátóegység már sikerrel működik Szekszárdon - írja a Fejér Megyei Hírlap. Teljes cikk...


Siket szakács, kerekes székes felszolgáló - sikeres a fogyatékkal élők étterme

13 éve Siket szakácsok főznek, mozgássérült felszolgálók viszik ki az ételt, tanulásban akadályozott emberek pedig a kisegítő munkát végzik el a szekszárdi Kék Madár Alapítvány éttermében. A fogyatékkal élőket foglalkoztató, országosan is egyedülálló társadalmi vállalkozás öt év alatt elfogadott, népszerű vendéglátóhellyé vált Szekszárdon. Teljes cikk...


Adót csalt, szabálytalanul foglalkoztatott egy Pest megyei étterem

14 éve Újabb adócsalásra derített fényt a közelmúltban az adóhatóság; a revizorok a hagyományos ellenőrzési eszközöket és a korszerű információtechnológiai módszereket együttesen alkalmazva fülelték le azt a vendéglátóipari tevékenységet folytató adózót, aki az elmúlt két évben összesen 33 millió forint bevételt titkolt el. Teljes cikk...


SZÉP: fejetlenség a főszezonban

14 éve Az elfogadóhelyként regisztrált szállodák még nem kapták meg a belső utasításokat a Széchenyi Pihenőkártyához. Az utazási irodák most készülnek szerződést kötni, a szálláshelyek és a szolgáltatók pedig még itt sem tartanak. A fővárosi fürdőknek együttműködniük sem érdemes. Mi lesz az idei nyaralással? Teljes cikk...


Milliós órabér a pizzafutárnak

15 éve Munkatapasztalatra nincs szükség, az alsó korhatár 18 év, egyenruhát biztosítanak, az óradíj pedig 2,5 millió jen, azaz több mint hatmillió forint - ezt kínálja egy jubileumát ünneplő étterem pizzafutárának Japánban. Teljes cikk...


Az üdülési csekk célkitűzéseit védik

15 éve A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány továbbra is kész együttműködni a KISOSZ szervezetével úgy, hogy oly mértékben kívánják bővíteni a meleg étkezésre is alkalmas elfogadóhelyek számát, hogy az üdülési csekk alapvető célkitűzését ne veszélyeztesse - közölte a MNÜA az MTI-vel csütörtökön. Teljes cikk...


Vendéglátóipar: a végső csapás a cafeteria megadóztatása volt

15 éve A magyarországi vendéglők 18-20 százaléka végleg lehúzhatja a rolót az idén, amiben szerepet játszott a magyar fogyasztók vásárlóerejének csökkenése, a válságkezelés, valamint a cafeteria megadóztatása is, adja hírül a Világgazdaság. Teljes cikk...


Ritkábban járunk Mekibe, de a profit azért nem maradt el

16 éve A McDonald´s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. 79 milliós vendégszámmal, az előző évhez képest 12 százalékos növekedés után 38,7 milliárd forintos forgalommal, és 1,54 milliárd forint üzemi eredménnyel zárta 2008-at. Teljes cikk...


Kilencezer munkahelyet hoz létre a KFC

16 éve Az olcsó ételek iránti megnövekedett kereslet miatt kilencezer új munkahelyet teremt Angliában a KFC gyorsétteremlánc. Teljes cikk...


Tréningrendszert vezetett be a Don Pepe

16 éve A vendéglátásban kevés helyen alkalmazott, mégis nagy jelentőséggel bíró dolgozói tréningrendszert vezetett be a Don Pepe. Célja, hogy értékesítési módszereit hatékonyabbá, vendégeit pedig elégedettebbé tegye - áll a lapunknak eljuttatott közleményben. Teljes cikk...


Kétszázezer állás szűnhet meg a dohánytörvény szigorítása miatt

17 éve Kétszázezer munkahely kerülhet veszélybe a vendéglátóiparban, ha az Egészségügyi Minisztérium a jelenlegi tervek szerint módosítja az 1999-es, a nemdohányzók védelméről szóló törvényt - mondta el a Világgazdaságnak Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke a szervezet és a Füstölgők Társasága mai, közös sajtótájékoztatóján. Teljes cikk...


Bővült a Sodexho Pass utalványok elfogadó hálózata

17 éve Jelentősen bővül idén a Sodexho utalványok elfogadóhely hálózata, az utalványok országosan már több, mint 62 000 helyen használhatók fel - áll a lapunknak eljuttatott közleményben. Teljes cikk...