Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Sok csaló közvetítő szervez angliai munkát

A nagy-britanniai munkavállalásra érkező magyarok továbbra is ki vannak téve annak, hogy csaló "közvetítők" kisemmizik őket, áll a londoni magyar konzulátus új figyelmeztetésében.

A diplomáciai képviselet azután állította össze az MTI-vel szerdán ismertetett figyelemfelhívó dokumentumot, hogy az utóbbi időben számos rászedett magyar állampolgár fordult a londoni magyar nagykövetséghez. Az áldozatokkal közvetítői díj, illetve az első egy hónapi szállás fejében sok esetben több száz fontot kifizettetnek, azonnali munkaszerződést, jól fizető munkát ígérve. A pénzek kifizetése után a "munkaközvetítők" eltűnnek, a későbbiekben nem lehet elérni őket, s a károsult magyar állampolgárok munka, szállás és pénz nélkül rendszerint az utcára kerülnek, áll a figyelmeztetésben.

A konzulátus tájékoztatása szerint csak október vége óta több tucatnyi ilyen eset jutott a képviselet tudomására. A felhívás szerint a nagy-britanniai munkavállalásra készülők - munkaközvetítő révén ajánlott munkalehetőség esetén - győződjenek meg arról, hogy a magyar hatóság munkaközvetítői tevékenység folytatására nyilvántartásba vette-e az illető személyt, vagy szervezetet.

A képviselet kiemeli, hogy a munkaközvetítő általában közvetítői díjat nem kérhet.

Nagy-Britannia az EU-bővítés 2004-es első hulláma után azonnal megnyitotta az akkor uniós taggá vált nyolc kelet-európai ország - köztük Magyarország - munkavállalói előtt a brit munkapiacot, lemondva a csatlakozási szerződésben biztosított átmeneti időszakról. A brit kormány annak idején évente 5-13 ezer tartós kelet-európai letelepülővel számolt, de a hivatalos adatok szerint eddig jóval több mint 600 ezren érkeztek; kétharmaduk lengyel.

London a román és a bolgár munkavállalókkal szemben már nem alkalmazza a nyitott ajtó politikáját; a januárban EU-taggá vált két ország állampolgárainak nagy-britanniai foglalkoztatására szigorú korlátozások vannak érvényben.  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter