Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Svájc hadat üzen a rabszolgaságnak

Svájc véget vet a háztartási alkalmazottak külföldi munkaadók, például diplomaták általi kizsákmányolásának. A kormány által elfogadott rendelet július 1-jétől hatályos - vált ismertté csütörtökön Bernben.

Svájcban egyre gyakrabban lepleződnek le olyan munkaadók, akik diplomáciai mentességet vagy egyéb előjogokat élveznek, és rettentő mostohán bánnak alkalmazottaikkal. A jövőben a munkavállaló és a munkaadó szerződést ír alá, amelynek mintájául kötelezően a svájci külügyminisztérium formanyomtatványa szolgál.

A bért részben készpénzben, részben természetben állapíthatják meg, a minimális havi bér 1200 frank (közel 260 ezer forint) lesz. A munkabért svájci bankszámlára kell átutalni, amely csakis a háztartási alkalmazott nevére szólhat. A szállás, a teljes ellátás, a társadalom-, baleset- és betegbiztosítás minden költsége a munkaadót terheli.

A magánháztartásban foglalkoztatott alkalmazottnak - mielőtt megkapná tartózkodási engedélyét - személyesen kell megjelennie Svájc illetékes külképviseletén, ahol többek közt tájékoztató füzetet kap jogairól és kötelezettségeiről. Azt is feltüntetik ebben, hogy kihez kell fordulnia, ha Svájcba érkezését követően nehézségei támadnának.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter