Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

Szászországnak kellene a kelet-európai munkaerő - hiába

A kelet németországi Szászország tartomány megnyitná munkaerőpiacát a határ menti régióban élő lengyel és cseh mérnökök és orvosok előtt - de nem teheti, mert a német kormány hét évig korlátozza a szabad munkaerő-áramlást az új tagállamok esetében.

Az EUObservernek adott interjúban Stanislaw Tillich, az európai ügyekért felelős száz miniszter elmondta, hogy tartományukban sürgősen alkalmaznának lengyel és cseh munkaerőt - annak ellenére, hogy a térségben 20 százalékos a munkanélküliség.

A miniszter tájékoztatása szerint főleg az autóiparban, az IT- és az egészségügyi szektorban van szükség magasan képzett szakemberekre, mert a feladatokat az alacsony képzettségű helyi munkanélküliek nem tudják ellátni.

A britek elviszik a munkaerőt

Mivel a német kormány hét évre lezárta munkaerőpiacát a frissen csatlakozott tagállamok dolgozói előtt, a lengyelekkel és a csehekkel szomszédos német tartomány nem tud ezekről a piacokról munkaerőt szerezni. A német munkaadók helyett brit fejvadászok csábítják Angliába a magasan képzett lengyel és cseh dolgozókat.

Az elmúlt tíz évben Szászországból nagyon sok jól képzett fiatal vándorolt Németország nyugati régióiba a jobb munkakörülmények és a magasabb bérek miatt. A fiatalok elvándorlása egyre kritikusabb helyzetet teremt, amit az is jelez, hogy a szövetségi köztársaság területén Szászországban a legmagasabb a lakosság átlagos életkora: 42 év.

Follow hrportal_hu on Twitter