Megjelent: 15 éve

Szászországnak kellene a kelet-európai munkaerő - hiába

A kelet németországi Szászország tartomány megnyitná munkaerőpiacát a határ menti régióban élő lengyel és cseh mérnökök és orvosok előtt - de nem teheti, mert a német kormány hét évig korlátozza a szabad munkaerő-áramlást az új tagállamok esetében.

Az EUObservernek adott interjúban Stanislaw Tillich, az európai ügyekért felelős száz miniszter elmondta, hogy tartományukban sürgősen alkalmaznának lengyel és cseh munkaerőt - annak ellenére, hogy a térségben 20 százalékos a munkanélküliség.

A miniszter tájékoztatása szerint főleg az autóiparban, az IT- és az egészségügyi szektorban van szükség magasan képzett szakemberekre, mert a feladatokat az alacsony képzettségű helyi munkanélküliek nem tudják ellátni.

A britek elviszik a munkaerőt

Mivel a német kormány hét évre lezárta munkaerőpiacát a frissen csatlakozott tagállamok dolgozói előtt, a lengyelekkel és a csehekkel szomszédos német tartomány nem tud ezekről a piacokról munkaerőt szerezni. A német munkaadók helyett brit fejvadászok csábítják Angliába a magasan képzett lengyel és cseh dolgozókat.

Az elmúlt tíz évben Szászországból nagyon sok jól képzett fiatal vándorolt Németország nyugati régióiba a jobb munkakörülmények és a magasabb bérek miatt. A fiatalok elvándorlása egyre kritikusabb helyzetet teremt, amit az is jelez, hogy a szövetségi köztársaság területén Szászországban a legmagasabb a lakosság átlagos életkora: 42 év.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter