Megjelent: 9 éve

Százezer reptéri dolgozó követeli a szociális biztonságot

Tegnap tartotta első figyelemfelkeltő akciónapját az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF), hogy ráirányítsa a közvélemény érdeklődését a földi kiszolgálás további liberalizálásának veszélyeire, az ebből eredő elégtelen szociális védelem problémájára a kontinens repülőterein - írja a portálunkhoz eljuttatott sajtóközlemény.

Az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet és a Repülőgép Műszakiak Független Szakszervezet egyértelmű üzenetet fogalmazott meg: Európa legforgalmasabb repülőterein tömeges gyűléseket tartva fejezik ki tiltakozásukat az Európai Bizottság formálódó javaslata ellen, amely további liberalizálást hozna, és megfeledkezik azon munkavállalók védelméről, akik elkötelezettek az utazás biztonsága mellett.

Tizenegy európai szakszervezet színeiben, tizenöt repülőtéren tartottak összehangolt akciókat a földi kiszolgálás területén dolgozó munkavállalók. A résztvevők a repülőtéri szolgáltatások minőségéért és biztonságáért bontottak zászlót. A kezdeményezést támogatta európai ernyőszervezetük, az ETF, amely több mint negyedmillió dolgozót képvisel a polgári légiközlekedés területén.

- A munkavállalók elutasítják azt az uniós tervet, amely újabb földi kiszolgálási munkahelyeket sodorna veszélybe. Nem tudjuk elfogadni, hogy ez a terület újabb gazdasági nyomás alá kerüljön, ami rontja a munkakörülményeket és a repülőtereken biztosított szolgáltatások minőségét - nyilatkozta Enrique Carmona, az ETF Földi Kiszolgálásban Dolgozók Tanácsának elnöke.

- Ez a gazdasági nyomásgyakorlás, amelynek hátterében a légitársaságok állnak, nem lehet a szociális védelem felszámolásának eszköze. Az EU-nak minden érintett érdekét figyelembe véve kell döntenie, és bármilyen új szabályozásnak tartalmaznia kell az ágazatban dolgozók védelmét is - figyelmeztetett Francois Ballestero, az ETF politikai titkára.

A LESZ és RMFSZ évek óta aggodalommal figyeli a jelenleg hatályos uniós direktíva hatásait, amely a budapesti repülőtéren is öldöklő versenyt hozott. A liberalizálás eredményeképp a fizetések veszítettek értékeikből, rendszeres a munkaerő cserélődése, az alvállalkozók és a kölcsönzött munkások térhódítása. Az ezzel kéz a kézben járó jogsértések miatt jelenleg is vizsgálódik az ENSZ Munkaügyi Világszervezete, az ILO. Mindez a szolgáltatási színvonalnak is árt. Budapesten tetézi a gondokat, hogy a Budapest Airport Zrt. a bérleti díjak és illetékek folyamatos emelésére építi stratégiáját, ami ismét a földi kiszolgáló cégeket, végső soron pedig az ott dolgozókat sújtja. Az érdekképviselet ezért élesen ellenzi a további piacnyitást a megfelelő szociális és munkaügyi garanciák beépítése nélkül. A jövőben várhatóan több hasonló figyelemfelkeltő akciónapra is sor kerül.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így teremtene válságálló munkahelyeket az LMP

Az LMP egy zöld fejlesztési alap révén hozna létre válságálló munkahelyeket. Az autóipar és a szállodaépítés helyett a vízgazdálkodás, az... Teljes cikk

Szeptemberben stagnált a foglalkoztatás a GKI szerint

A részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya 6-7 százalék volt. Teljes cikk

Agrárminiszter: újra vonzóvá kell tenni az agrárszakmákat!

Nagy István agrárminiszter az agrárszakképzés fontosságáról és a szakma jövőjéről beszélt Csongrádon. Teljes cikk