Megjelent: 4 éve

Szeged is felkerülne a szolgáltató központok térképére

Szeged városa programot indít SSC Career @ Szeged néven az üzleti szolgáltató központok számára, hogy bemutassa, milyen lehetőségeket kínál a nagyvállalatok számára a város - áll a portálunknak eljuttatott sajtóanyagban.

A széleskörű összefogásban az önkormányzat mellett számos szegedi vállalat és a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. is részt vesz.

Nagy Sándor városfejlesztésért felelős alpolgármester a mai napon jelentette be az SSC Szeged program indítását a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán.

A kezdeményezéssel a város célja, hogy üzleti szolgáltató központokat (úgynevezett Shared Service Center-eket, SSC-ket) telepítsenek le Szegeden és ezzel magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremtsenek a városban, nemzetközi munkakörnyezetben, amelyek az átlagnál magasabb béreket és jó előremeneteli lehetőségeket kínálnak a frissdiplomás fiataloknak.

A programhoz a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi és Bölcsész kara mellett szegedi cégek is csatlakoztak.

- Célunk, hogy a város felkerüljön a magyarországi SSC-k térképére és megteremtsük a szükséges hátteret az üzleti szolgáltató központok letelepedéséhez. A programmal új perspektívát szeretnénk nyújtani a szegedi pályakezdőknek és hozzá szeretnénk járulni a hazai szolgáltató központ-iparág magyarországi bővüléséhez, a magyar munkaerőpiac egészséges fejlődéséhez - mondta Nagy Sándor alpolgármester.

Az SSC programot az hívta életre, hogy évente 4-5 ezer jól képzett, idegen nyelveket beszélő diák végez a Szegedi Tudományegyetem nappali tagozatán. Az intézmény, amelynek falai között a szolgáltató központok számára fontos ismereteket fokozottan építik be a tananyagba, rendre jól szerepel a nemzetközi rangsorokban is. A londoni Quacquarelli Symonds cég legfrissebb, 2015/2016-os felsőoktatási világrangsorára négy magyar egyetem került fel és a Szegedi Tudományegyetem érte el a legjobb eredményt közülük.

A frissdiplomások jelentős része azonban ma Budapesten vagy külföldön keres munkát. A város viszont szeretné megtartani a fiataljait. A program nem csak a képzett munkaerőre épít, hanem a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft.-re is, amelynek többek között az a feladata, hogy segítse Szeged fejlesztését. Ezért alakították ki az egyablakos befektetői szolgáltatást, ami lehetőséget nyújt a cégek számára, hogy könnyen és gyorsan jussanak információhoz, segítsék őket a letelepedésben és a magas színvonalú helyi szolgáltatások mielőbbi megtalálásában.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) is támogatja a szegedi kezdeményezést, mivel a cél közös: professzionális segítséget nyújtani a Magyarországon befektetni szándékozó külföldi vállalatoknak.

"Szeged az a város, ahol a tudás találkozik a tradíciókkal. A HIPA támogat minden olyan kezdeményezést, amely a szolgáltató központok vidéki letelepedését elősegíti." - mondta Simon Gábor a HIPA Befektetésösztönzési főosztályvezetője.

A következő egy évben 9 százalékos létszámbővítést tervez az a csaknem 30 magyarországi üzleti szolgáltató központ (SSC), amely részt vett a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) legfrissebb felmérésében. Ez a növekedés 2000 új munkahely létrehozását jelentheti az összesen 40 ezer munkavállalót foglalkoztató szektorban. A Budapesttől csupán másfél órára lévő és erős munkaerő-utánpótlással rendelkező Szeged jó eséllyel indulhat ebben a bővülésben.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk