Megjelent: 9 éve

Szijjártó: Az emberek a biztonságos állami rendszert fogják választani

A miniszterelnök szóvivője szerint okafogyottá válik az állami átutalás a magánnyugdíjpénztárakba, ha az emberek - mint arra a kabinet számít - visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe. A kabinet bízik abban, hogy senki sem marad a magánnyugdíj-pénztári rendszerben - közli a hirado.hu.

Mi abban hiszünk, hogy az emberek a biztonságot fogják választani, és visszalépnek az állam nyugdíjrendszerbe. Ha ez így történik, akkor okafogyottá válik, hogy az állam bármilyen átutalást is eszközöljön a magánnyugdíjpénztárak irányába - mondta Szijjártó Péter. Hozzátette, ha lesznek olyanok, akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradnak, akkor 2011 december végén újra át kell tekinteni, mi a helyzet, és annak megfelelően kell döntést hozni.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet: a parlament jelenleg tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amely a miniszterelnök által bejelentett második gazdasági akciótervnek megfelelően azt célozza, hogy 2011. december 31-ig függesszék fel a magánnyugdíjpénztárak irányába történő állami átutalást. A kormány meggyőződése, hogy az állami nyugdíjrendszer a biztonságos, a tények pedig azt mutatják, a magán-nyugdíjpénztári rendszer rendkívül kockázatos, főleg az olyan bizonytalan világgazdasági időszakban, mint a mostani - mondta.

Az említett javaslattal párhuzamosan a kabinet rövid időn belül - egy másik jogszabállyal - szándékozik megnyitni a lehetőséget az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépésre annak érdekében, hogy az emberek nyugdíjai biztonságban legyenek. A szóvivő felidézte, korábban a szocialisták is tettek ilyet, szigorúan korlátozó feltételek mellett, ám még így is több mint 80 ezren léptek vissza az állami rendszerbe.

Ha az emberek úgy döntenek, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, meg fogják kapni a nyugdíjukat, "tehát az ő nyugdíjuk biztonságban van" - közölte kérdésre válaszolva.

Azokkal kapcsolatban, akik maradnak a magánnyugdíjpénztárban, Szijjártó Péter úgy fogalmazott: mindenki számára világossá vált, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszer nem más, mint egy "nyugdíjtőzsde". Mindenki szabadon dönthet - jelentette ki, kiemelte ugyanakkor: abban hisznek, hogy az emberek vissza fognak lépni.

MTI/hirado.hu
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter