Megjelent: 10 éve

Szijjártó: Az emberek a biztonságos állami rendszert fogják választani

A miniszterelnök szóvivője szerint okafogyottá válik az állami átutalás a magánnyugdíjpénztárakba, ha az emberek - mint arra a kabinet számít - visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe. A kabinet bízik abban, hogy senki sem marad a magánnyugdíj-pénztári rendszerben - közli a hirado.hu.

Mi abban hiszünk, hogy az emberek a biztonságot fogják választani, és visszalépnek az állam nyugdíjrendszerbe. Ha ez így történik, akkor okafogyottá válik, hogy az állam bármilyen átutalást is eszközöljön a magánnyugdíjpénztárak irányába - mondta Szijjártó Péter. Hozzátette, ha lesznek olyanok, akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradnak, akkor 2011 december végén újra át kell tekinteni, mi a helyzet, és annak megfelelően kell döntést hozni.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet: a parlament jelenleg tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amely a miniszterelnök által bejelentett második gazdasági akciótervnek megfelelően azt célozza, hogy 2011. december 31-ig függesszék fel a magánnyugdíjpénztárak irányába történő állami átutalást. A kormány meggyőződése, hogy az állami nyugdíjrendszer a biztonságos, a tények pedig azt mutatják, a magán-nyugdíjpénztári rendszer rendkívül kockázatos, főleg az olyan bizonytalan világgazdasági időszakban, mint a mostani - mondta.

Az említett javaslattal párhuzamosan a kabinet rövid időn belül - egy másik jogszabállyal - szándékozik megnyitni a lehetőséget az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépésre annak érdekében, hogy az emberek nyugdíjai biztonságban legyenek. A szóvivő felidézte, korábban a szocialisták is tettek ilyet, szigorúan korlátozó feltételek mellett, ám még így is több mint 80 ezren léptek vissza az állami rendszerbe.

Ha az emberek úgy döntenek, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, meg fogják kapni a nyugdíjukat, "tehát az ő nyugdíjuk biztonságban van" - közölte kérdésre válaszolva.

Azokkal kapcsolatban, akik maradnak a magánnyugdíjpénztárban, Szijjártó Péter úgy fogalmazott: mindenki számára világossá vált, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszer nem más, mint egy "nyugdíjtőzsde". Mindenki szabadon dönthet - jelentette ki, kiemelte ugyanakkor: abban hisznek, hogy az emberek vissza fognak lépni.

MTI/hirado.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk