kapubanner for mobile
Megjelent: 3 hete

Szijjártó Péter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F. Houngbóval közösen tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a veszélyek és válságok korában kifejezetten indokolt volt a találkozó, mert bár az elmúlt évek krízisei nem a gazdaságból indultak ki, végül mégis súlyos gazdasági kihatásokkal jártak.

A tárcavezető kifejtette, hogy a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború is a feje tetejére állította a világgazdaságot, aminek nyomán új korszak kezdődött, és eközben a munkahelyek megóvása is nagy kihívást jelentett. Emlékeztetett, hogy a kormány tizennégy éve hirdette meg a munkaalapú társadalom megteremtésére vonatkozó terveit, amelyek lényege, hogy mindenki, aki akar, az tudjon is dolgozni.

Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy hazánk a világ azon kevés országa közé tartozik, ahol a világjárványt követően többen dolgoztak, mint előtte, ez szavai szerint a beruházásösztönzési és munkahelyvédelmi stratégia eredménye volt.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy ma Magyarországon a foglalkoztatás 75 százalékos szinten van, miután 2010 óta egymillió munkahelyet sikerült teremteni, azonban a cél, hogy ezt a rekordarányt a következő években még magasabbra, egészen 85 százalékra emeljék.

"Ehhez szükség van a további modern beruházásokra, szükség van a munkaerő-tartalék aktiválására és szükség van az oktatás és a gazdaság együttműködésének fokozására" - szögezte le.

Ezután megjegyezte, hogy Magyarország immár 102 éve tagja a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek, s nemrég újra beválasztották annak kormányzótanácsába. Illetve üdvözölte, hogy Budapesten működik az ILO regionális irodája, már több mint harminc munkatárssal.

A miniszter arról számolt be, hogy a találkozón érintettek két olyan biztonsági típusú válságot is, amely a munkahelyek megvédése és létrehozása kapcsán fontos feladatot ad a nemzetközi közösségnek. Tájékoztatása szerint az egyik az ukrajnai háború okozta európai menekültkrízis. Ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy hazánkba több mint 1,3 millióan érkeztek Ukrajnából a harcok kezdete óta, és az állam a mai napig támogatást nyújt a maradni kívánó menekülteket alkalmazó vállalatoknak.

"A menekültek esetében is sokkal jobb, ha dolgozni tudnak, ha munkából van jövedelmük, mintha csak a segélyre szorulnának" - vélekedett.

A másik kérdés, amire kitértek, a migrációs válság volt, erről szólva Szijjártó Péter megismételte hazánk álláspontját: "a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt kell idehozni, ahol nincsen baj". Fontosnak nevezte azon előrejelzések komolyan vételét, amelyek szerint Afrika lakossága a következő évtizedekben jelentősen növekedni fog, és felidézte, hogy egyes prognózisok 750 milliós növekedésről írnak húsz éven belül.

"Ezért is fontos, hogy a nemzetközi közösség átfogó gazdaságfejlesztési stratégiát hajtson végre Afrika vonatkozásában, hogy az afrikai országok képesek legyenek munkahellyel ellátni a növekvő lakosságot, mert ha nem tudnak elég munkahelyet létrehozni, nem tudunk elég munkahelyet létrehozni Afrikában, akkor annak két következménye lehet: vagy minden idők legnagyobb migrációs válsága, vagy minden idők egyik legnagyobb humanitárius katasztrófája" - figyelmeztetett. "Mi mind a kettőt szeretnénk elkerülni, s annak érdekében, hogy sikereket is tudjunk elérni ezekben a feladatokban, az ILO-val továbbra is a lehető legszorosabb együttműködést fogjuk fenntartani" - húzta alá.

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kitartó optimizmus a turisztikai szektorban

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai... Teljes cikk

A rossz testtartás a munkahelyi termelékenységre is hatással lehet

A felmérésben megkérdezettek 39%-a végzi íróasztal mellett a munkáját, amikor távolról dolgozik. Teljes cikk

Vannak tanárok, akik csak most kapták meg a járvány miatt járó táppénz-kiegészítést

Több pedagógusnak is több mint két évet kellett várnia, hogy megkapja a teljes táppénzt. Teljes cikk