Megjelent: 7 éve

Szinergia és kalandos tanulás: coach-tábor

Pszichológiai alapokról, vagy lóval segítve; csoportosan, vagy egyénileg; hosszú hónapokon-éveken keresztül, vagy 1-2 üléssel, de minden "vezetőedző" segíteni, támogatni szeretne. A coaching idehaza még viszonylag fiatal szakmának számít, ám éppen ezért fontos az, hogy a művelői találkozzanak, ismerkedjenek, tanuljanak egymástól. "A coaching „ezer arcát" szeretné bemutatni a 2013. június 20-22 között Gárdonyban megrendezendő, rendhagyó Coaching Camp rendezvény.

Minden szakterület igyekszik saját magát, és az eszközeinek a segítségével a lehetőségeit is bemutatni. A coaching, csakúgy, mint maga a coach, nagyon sok helyről kaphat inspirációt. Már eredményt elért, tapasztalt coachok mutatkoznak be annak, aki a "coach-táboron" részt vesz.

Összefogás építése

Gyakorló szakembereknek, illetve már a coaching szemléletmódjával "megfertőződött" vezetők számára rendezi a programot az a négyes fogat, akik más-más mélységben, de már komoly tapasztalatot szereztek a coaching működéséről. Bölcskei Mónika, Wieland Veronika, Bognár Balázs és Bereczki Nelli elkötelezetten szervezik, alakítják ezt a nagyszerű programot, hogy valódi értéket tudjanak ezáltal közvetíteni a vezetőedzők segítségével a résztvevők számára.

Bölcskei Mónika HR közgazdász és pedagógus végzettséggel rendelkezik, tréner, egyéni és csoport coach. A másik szervező, Wieland Veronika is professzionális fejlesztő. Tréner, coach, moderátor és szervezetfejlesztő, szintén pedagógiai és HR-es háttérrel. A négyest operatív oldalról egészíti ki a 8 éve program- és rendezvényszervezőként tevékenykedő Bognár Balázs, aki ügyfélként került kapcsolatba a coachinggal, mely akkor olyan nagy hatást gyakorolt rá, hogy egy életre szólóan el is köteleződött a coaching szemlélet és módszer szélesebb körű terjesztése mellett. Bereczki Nelli koordinátorként segíti a rendezvényt. Nelli pszichológia MA szakos egyetemista, és az egyéni fejlesztésben látja a saját útját.

Ez a sok nézőpont sokféle megközelítést is hozott a Coaching Camp (www.coachingcamp.hu) szervezésének során. Ami közös volt, az egymástól való tanulás támogatása, és a coachinggal kapcsolatban állók összefogásának fejlesztése. Ezért az a koncepciója a "Camp"-nek, hogy nem túl távol Budapesttől, de mégsem munkahely-közelben keresik meg a helyszínt, mivel sokkal intenzívebb és hatékonyabb az együttlét, ha elvonulnak a résztvevők a "világ elől" erre a három napra. Ekkor találták meg a gárdonyi Vital Hotel Nautis****-t. Itt megvan a kényelem, és a zavartalan koncentráció is adott a part menti szállodában.

A nyári napforduló mágikus időszakában ezt a 3 napot együtt töltik a résztvevők vidéken. Ez a helyszín abban is segít, hogy a résztvevő coachok fizikailag is eltávolodjanak a mindennapos munka helyétől, de mégse kerüljenek túl távol - az információs központként is működő - fővárostól.

A bentlakással erősíteni lehet a szakma összetartását is, de természetesen nem tehető kötelezővé, így ez a lehetőség opcionális. Különböző csomagokat állítottak össze a szervezők a háromnapos rendezvényre, amelyből mindenki azt csípi ki, ami számára a legmegfelelőbb. A kedvezőbb díjszabást a korai jelentkezéssel is biztosították az érdeklődők számára, melyet 2013. március 31-ig vehetnek igénybe az érdeklődők.

A szakma már megjelenik egy-egy képviselőn keresztül a magyar közbeszédben is, de a coaching-tábor szervezői azt szeretnék, ha a résztvevők, és az érdeklődők, illetve a média is látná, hogy milyen színes a coaching világa.

Vezetőedzők világa

A háromnapos programra a szervezők nemcsak résztvevőket, hanem - a tábor szak-zsargonjában - "vezetőedzőket" is várnak, akik workshopok, jól felépített gyakorlatorientált programok keretében adnak kóstolót a specializációjukból. Jelenleg nagyon széles spektruma van már a vezetőedzői körnek, viszont a szervezők már most gondoskodnak a jövő évi Coaching Camp új és újszerű coaching irányzatainak, módszereinek megismeréséről, így a vezetőedzői jelentkezéseket folyamatosan fogadják.

A coaching szemléletű vezetési kultúra erejét Nyáriné Dr. Mihály Andrea, a Venustus vezető trénere - egyben business és management coach - a szemlélet erején keresztül határozta meg. Az ő tevékenysége elsősorban a hazai vezetéskultúra fejlesztését szolgálja, ezen belül a támogató vezetési stílus beillesztését a mindennapi gyakorlatba. Nem egy újabb vezetési stílust mutat be a szakember, hanem egy komplex szemléletet.

A coaching irányzatokon belül a másik vezetőedző Leukó Ferenc azokat a módszereket helyezi előtérbe, amelyek a vezetőt személyes erőforrásaira, önismeretére, belső megújulására fókuszálva támogatják. Így került a látószögébe a wingwave coaching. A szakember meghatározása szerint a műfaj lényege az, hogy hatásos változást kis ráhatással is el lehet érni. A wingwave folyamat pontosan azonosítja a megoldandó probléma gyökerét, célzottan csökkenti az adott területen felhalmozódott stresszt, és felszabadítja a belső erőforrásokat. Az eddigi tapasztalatok szerint mindezt már 3-5 coaching alkalom után érezni lehet, és ez az eredmény sokáig fenntartható.

Az egyre népszerűbb "brief coaching" eszköztárát alkalmazó Peter Szabo leginkább egy kellemes beszélgetést szeretne a workshopja során levezetni. A Coaching Camp résztvevői az ő segítségével nemcsak azt ismerhetik meg, hol tart a másik a fejlődésében, mivel foglalkozik jelenleg, hanem remélhetőleg a saját fejlődésükre, coach-identitásuk fejlesztésére is kapnak útravalót. Ezen felül természetesen megismerkedhetnek a "brief coachinggal", amely radikális paradigmaváltást hozhat a segítő tevékenységben.

Gestalttól a lovakig

Rendkívül színes palettát állítottak össze a szervezők. Workshopot tart Erős Ila, aki a Gestalt-alapú coaching bemutatásával szeretne ütős eredményt bemutatni a résztvevőknek. Ugyanilyen érdekes programnak ígérkezik Ábri Judit és Eperjesi Amina "CHN-esszenciája", amely során a Coaching Határok Nélkül című rendezvény-sorozat három nemzetközi előadójának szakmai filozófiájából és gyakorlatából mutatnak be ízelítőt. A három, egyenként félórás bemutató üzenete is az, amit a Coaching Camp is magáénak vall: a coaching sokszínű. Philippe Rosinski MCC kultúrákat összekötő coachingja, Cherry Claus-Mullinsnak az önbizalom fejlesztéssel foglalkozó life coaching előadása mellett a harmadik nemzetközi előadót azok közül választják ki a vezetőedzők, akik 2013 tavaszán tartanak workshopot a CHN-en, így az Ő coaching eszközeik maradjon addig meglepetés mindenki számára.

Előadást tart a Coaching Camp-en az ICF alelnök Kalamár Beáta ACC, aki egyben a 2014. évre megválasztott elnök is. Ő a Co-active modellt mutatja be, majd esettanulmányokon és gyakorlatokon keresztül ismerteti meg a résztvevőkkel a Co-active modellre legjellemzőbb jegyeket és technikákat.

A Hős Útja Coach Projekt pedig "A Hős útjának"- azaz magának az emberi életnek- a 12 állomásán vezet végig. Ennek során a résztvevők azt veszik sorra, hogy saját életükben mit jelentenek az egyes lépések, és mit lehet tanulni belőle. Csoport és csapat coaching erejét és lehetőségeit mutatja be a téma szakértője, Márton Mónika, aki speciális feladatokkal készül a rendezvényre.

A napról-napra gyarapodó programlistán unikális vezetőedző Szabó Marcell, aki lóval asszisztált coach képzést mutat be. A coach szerint az a különleges a lovas programban, hogy a ló számára nem létezik előtörténet vagy jövőkép. A ló a jelenben él. A program célja a lóval dolgozó coach szerint az, hogy rávilágítson arra, miszerint "akkor vagyok hiteles, ha azt cselekszem, amit érzek és gondolok".

Érdeklődni és jelentkezni a www.coachingcamp.hu oldalon vagy az info@coachingcamp.hu e-mail címen lehet.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter