Megjelent: 15 éve

Színészsztrájk fenyegeti Hollywoodot

George Clooney, Tom Hanks, Kevin Spacey is kiveszi a részét az amerikai audiovizuális szektor sztrájkjából. A hollywoodi munkaadók szövetsége szerint a filmgyártás gyakorlatilag leállt.

A hollywoodi producerek szerint az amerikai audiovizuális szektor "de facto sztrájkban áll", ugyanakkor a legnagyobb amerikai színészszakszervezet kész tárgyalni a két szervezet közötti szerződés hétfő éjféli lejárta után is. Az AMPTP, a hollywoodi munkaadók szövetsége közleménye szerint a filmgyártás gyakorlatilag leállt és komoly veszély fenyegeti a televíziós műsorgyártást is. Ezt megelőzően nyújtották át a Screen Actors Guild (SAG) színész-szakszervezetnek "végső ajánlatukat", a tárgyalások 42. napján.

Bár a szakszervezet szerda reggeltől új tárgyalásokat javasolt, a mozi- és televíziós színészek béreit rögzítő megállapodás-tervezetről úgy vélekedett, hogy az "első látásra" nem felel meg elvárásaiknak, ugyanis ahhoz a változathoz áll közel, amelyet a nála kisebb hollywoodi színészszakszervezet, az AFTRA már elfogadott. A SAG vezetői szerint ezzel az AFTRA gyengítette az ő tárgyalási pozíciójukat, és felszólították 44 ezer olyan tagjukat, akik az AFTRÁ-nak is tagjai, hogy ne ratifikálják a megállapodást.

Múlt csütörtökön George Clooney egységre szólította fel a két szervezetet, hangsúlyozva, hogy az ellentétek csak a munkaadók malmára hajtják a vizet. Tom Hanks, Alec Baldwin, Kevin Spacey és mások az AFTRA által megkötött megállapodást támogatják. Jack Nicholson, Holly Hunter, Josh Brolin és mások a SAG taktikája mellé sorakoztak fel, és sürgették, hogy a kisebbik szakszervezet is térjen vissza a tárgyalóasztalhoz egy jobb megállapodás reményében.

A SAG fizetésemelést követel azoknak a színészeknek, akik kevesebbet keresnek évi 100 ezer dollárnál, és több osztalékot akarnak a DVD-eladásokból, az interneten és más digitális úton terjesztett művekből. A stúdiók szerint azonban a SAG-nak nincsen realitásérzéke, és arra biztatták a szakszervezetet, hogy kössön olyan megállapodást, mint amelyet az év elején a forgatókönyvírókkal és a rendezőkkel kötöttek. Az AMPTP állítása szerint ajánlata "250 ezer dollár többletet jelent a színészeknek."

Vasárnap Alan Rosenberg, a SAG elnöke kizárta egy azonnal sztrájk lehetőségét. Hétfőn a szakszervezet arra szólította fel tagjait, hogy jelentkezzenek munkahelyükön. Ugyanakkor a hollywoodi ügyekben jól értesült Variety című szaklap arról írt, hogy "a forgatások többségét leállítják a bizonytalanság miatt".

Télen 100 napra megbénította az amerikai audiovizuális ipart a forgatókönyvírók sztrájkja (amely miatt az Arany Glóbusz-díjak ünnepélyes átadása is elmaradt), több mint kétmilliárd dollár veszteséget okozva ezzel. Az AMPTP hétfőn fizetett hirdetést jelentett meg a hollywoodi sajtóban, amelyben arra intette a színészeket: "sajnálatos és felesleges lenne egy újabb sztrájk". "Dolgozzunk tovább" - javasolták a filmipar munkaadói.
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek