Megjelent: 13 éve

Szívbarát munkahely pályázat a stressz leküzdésére

A munkahelyi stressz kezelése lényeges és nem elhanyagolható feladat. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet szakmai támogatásával ezért szívbarát munkahely pályázat indult, amelyre szeptember 15-ig jelentkezhetnek kis-, közép- és nagyvállalatok.

images

images

A stresszre általában úgy gondolunk, hogy csak az egyéni életünket befolyásolja. Pedig a stressz-kezelésünk fejlettsége kihat annak a cégnek a hatékonyságára is, amelynél dolgozunk, ennek ellenére a vállalatok viszonylag keveset foglalkoznak azzal. Ám a túlfokozott stressz az üzleti világban szinte mindenütt fellelhető. Ezért indult útjára a Szívbarát munkahely pályázat, mely várja a kis, közép és a nagy vállalatok jelentkezését egyaránt. A pályázat jelentkezési határideje 2007. szeptember 15.

A romboló erő

Egy aktívan dolgozó ember átlagos napja a következőképpen néz ki: reggel ébredéskor már az aznapi munkán jár az esze. Ha reggelizik, közben átfutja a napi sajtót, de mindezt sietve teszi, mert már késésben van a munkahelyéről. Öltözés közben lebonyolít két telefont, és a dugó miatti lassú haladásban csak tovább stresszeli magát. Rohan, rohan és rohan, közben 30-40 olvasatlan e-mail, és egy-két sürgős, időközben bejött feladat várja. A felborult napirend, a hosszúra nyúlt munka odáig is fajulhat, hogy azt veszi észre, több feladat gyűlt össze a nap során, mint amennyit sikerült megoldania. A következő nap újra beindul a mókuskerék.

Az ember úgy érzi, hogy amíg szervezete nem jelez komolyabban, addig felesleges lassítania a tempón. Pedig a túlzott, mindent elborító, kontrolálhatatlan stressz rontja a pszichés hatékonyságot, felmorzsolja az alkotó energiát, kiégést okoz, tönkreteszi a kapcsolatokat, aláássa a karriert, romboló hatással van az egészségre.

Természetesen minden munkahelyen vannak elkerülhetetlenül stresszterhes időszakok, halmozódó munka, szorító határidők vagy időszakonként szükségessé váló átszervezések. Ez nem is baj, hiszen nem maga a stressz ártalmas, hanem az, ha nem tudunk megbirkózni vele. A probléma akkor keletkezik, ha az egyén vagy a szervezet megsokszorozza a stresszt, ami felőrli a dolgozók egészségét, és óhatatlanul a munka hatékonyságának rovására megy.

A stressz csökkentése mindenki érdeke

Gazdasági, pénzben is kifejezhető kár a stresszel összefüggő betegségek miatt kifizetett táppénz, és a munkaidő-kiesés. Kevésbé megfogható, de korántsem jelentéktelen az a kár, amit a munkaerő esetleges elvesztése okoz. Még kevésbé számszerűsíthető a hatékonyság-csökkenés, amit az okoz, ha a dolgozók a stressz-telített helyzettel, problémával foglalkoznak a munkavégzés helyett. A vállalat hatékonysága nagymértékben fokozható abban az esetben, ha vezetői jól kezelik a stresszt, és magabiztosságot, hatékonyságot sugároznak, miközben nyugodt, kellemes légkört alakítanak ki maguk körül. A kellemes, ösztönző légkörben csökken a táppénzes napok száma, könnyebben megtartható az értékes munkaerő, növekszik a dolgozók biztonságérzete, lojalitása és motivációs szintje is.

A szívbarát munkahely pályázat lehetőséget nyújt a kis-, közép- és nagyvállalatok számára egyaránt, hogy nevezésükkel bizonyítsák, hogy az ő munkahelyük tesz a dolgozók egészsége érdekében.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munka nélkül maradt halászok demonstráltak a Miniszterelnökség épületénél

Az egyik halász azt mondta, négy éve nincs munkája. A demonstrálók kompenzációt szeretnének. Teljes cikk

Koronavírusos a Suzuki-gyár két dolgozója

A fertőzött dolgozóval kapcsolatba kerülő kollégák házi karanténba kerültek- közölte a cég. Teljes cikk

Kevés dolgozó választja az egészségügyi cafetériát

A szakértő szerint a magyar embereknek még mindig rossz az öngondoskodási hajlandósága. Teljes cikk