Megjelent: 12 éve

Szívbarát munkahely pályázat a stressz leküzdésére

A munkahelyi stressz kezelése lényeges és nem elhanyagolható feladat. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet szakmai támogatásával ezért szívbarát munkahely pályázat indult, amelyre szeptember 15-ig jelentkezhetnek kis-, közép- és nagyvállalatok.

images

A stresszre általában úgy gondolunk, hogy csak az egyéni életünket befolyásolja. Pedig a stressz-kezelésünk fejlettsége kihat annak a cégnek a hatékonyságára is, amelynél dolgozunk, ennek ellenére a vállalatok viszonylag keveset foglalkoznak azzal. Ám a túlfokozott stressz az üzleti világban szinte mindenütt fellelhető. Ezért indult útjára a Szívbarát munkahely pályázat, mely várja a kis, közép és a nagy vállalatok jelentkezését egyaránt. A pályázat jelentkezési határideje 2007. szeptember 15.

A romboló erő

Egy aktívan dolgozó ember átlagos napja a következőképpen néz ki: reggel ébredéskor már az aznapi munkán jár az esze. Ha reggelizik, közben átfutja a napi sajtót, de mindezt sietve teszi, mert már késésben van a munkahelyéről. Öltözés közben lebonyolít két telefont, és a dugó miatti lassú haladásban csak tovább stresszeli magát. Rohan, rohan és rohan, közben 30-40 olvasatlan e-mail, és egy-két sürgős, időközben bejött feladat várja. A felborult napirend, a hosszúra nyúlt munka odáig is fajulhat, hogy azt veszi észre, több feladat gyűlt össze a nap során, mint amennyit sikerült megoldania. A következő nap újra beindul a mókuskerék.

Az ember úgy érzi, hogy amíg szervezete nem jelez komolyabban, addig felesleges lassítania a tempón. Pedig a túlzott, mindent elborító, kontrolálhatatlan stressz rontja a pszichés hatékonyságot, felmorzsolja az alkotó energiát, kiégést okoz, tönkreteszi a kapcsolatokat, aláássa a karriert, romboló hatással van az egészségre.

Természetesen minden munkahelyen vannak elkerülhetetlenül stresszterhes időszakok, halmozódó munka, szorító határidők vagy időszakonként szükségessé váló átszervezések. Ez nem is baj, hiszen nem maga a stressz ártalmas, hanem az, ha nem tudunk megbirkózni vele. A probléma akkor keletkezik, ha az egyén vagy a szervezet megsokszorozza a stresszt, ami felőrli a dolgozók egészségét, és óhatatlanul a munka hatékonyságának rovására megy.

A stressz csökkentése mindenki érdeke

Gazdasági, pénzben is kifejezhető kár a stresszel összefüggő betegségek miatt kifizetett táppénz, és a munkaidő-kiesés. Kevésbé megfogható, de korántsem jelentéktelen az a kár, amit a munkaerő esetleges elvesztése okoz. Még kevésbé számszerűsíthető a hatékonyság-csökkenés, amit az okoz, ha a dolgozók a stressz-telített helyzettel, problémával foglalkoznak a munkavégzés helyett. A vállalat hatékonysága nagymértékben fokozható abban az esetben, ha vezetői jól kezelik a stresszt, és magabiztosságot, hatékonyságot sugároznak, miközben nyugodt, kellemes légkört alakítanak ki maguk körül. A kellemes, ösztönző légkörben csökken a táppénzes napok száma, könnyebben megtartható az értékes munkaerő, növekszik a dolgozók biztonságérzete, lojalitása és motivációs szintje is.

A szívbarát munkahely pályázat lehetőséget nyújt a kis-, közép- és nagyvállalatok számára egyaránt, hogy nevezésükkel bizonyítsák, hogy az ő munkahelyük tesz a dolgozók egészsége érdekében.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter