Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 éve

Szlovén-magyar pályaorientációs programról tanácskoztak Zalaegerszegen

A határtérségben elsősorban az építő- és a gépiparban jól képzett, önállóan dogozni képes szakmunkásokra van szükség - derült ki a Right profession címet viselő, szlovén-magyar pályaorientációs program keretében szerdán Zalaegerszegen tartott konferencián.

A két éve zajló és 2014 áprilisában záruló, közel 800 ezer eurós költségvetésű szlovén-magyar program konferenciájához kapcsolódó sajtótájékoztatón Rigó Csaba, Zala megyei kormánymegbízott arról beszélt: a válság az Európai Unióban gazdasági és szociális hanyatlást okozott, de rávilágított arra is, hogy milyen strukturális hiányosságok vannak a gazdaságban. Szlovénia és Magyarország vállalása és feladata azonos: 2020-ig a 20 és 65 év közöttiek foglalkoztatottsági arányát 75 százalékra kell növelni, ehhez járul hozzá a határon átnyúló program.

Utalt rá, hogy a fiatalok helyes pályára terelése a későbbi foglalkoztatási lehetőségek alapja, de ehhez meg kell változtatni az egyes szakmákról kialakult tévképzeteket. Zala és a szlovéniai Muraköz megye szakképző intézményei, a gazdasági kamarák és a munkaügyi szervezetek feladata az, hogy megfelelő információkat nyújtsanak a pályaválasztók számára.

Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke felidézte, hogy felmérést végeztek a határtérségben működő 200 vállalkozásnál - nagyrészt kisvállalkozások körében -, ami alapján kiderült: a foglalkoztatottak több mint 50 százaléka szakmunkás, elenyésző a felsőfokú végzettségűek aránya. A felmérés rámutatott: az építő- és a gépipar területén vannak hiányszakmák, s olyan szakembereket keresnek, akik képesek az önálló munkavégzésre.

A megfelelő információk eljuttatása érdekében az általános iskolásoknak és szüleiknek rendszeresen szerveznek gyárlátogatásokat, a felnőtteknek pedig átképzéseket, hogy a térség munkáltatói számára olyan szakképzett munkaerő álljon rendelkezésre, ami hosszú távon biztosítja a vállalkozások fennmaradását és eredményességét.

Borsos József, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója azt is hozzátette: a munkaügyi szervezet egyre több olyan programban vállal szerepet, amely segíti az államigazgatást új munkaerő-piaci információk megszerzésében. A pályakezdők fontos célcsoportnak számítanak, a fiatalokat most kell olyan irányba terelni, hogy az később hozzájáruljon a gazdaság sikeréhez.

Robert Grah, a muraközi (Pomurje) gazdasági kamara igazgatója arról beszélt, hogy Szlovéniában is a műszaki pályák választására próbálják ösztönözni a fiatalokat. A térség összes 6-8. osztályos diákját bekapcsolták a programba, amellyel az is céljuk, hogy az eddigitől eltérő, érdekesebb módon - többek között a szakmák színházának magyar ötletével - mutassák be a választható szakmákat.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A KSH szerint nőtt a turizmusban dolgozók átlagkeresete

A KSH turizmus, vendéglátás 2018-ról szóló elemzése szerint az ágazat teljesítménye 2013 óta folyamatosan emelkedik - írja az MTI. Teljes cikk

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint 20 százalékos a szakemberhiány

A KSH adatai szerint az egészségügyben 5 százalék körüli a szakemberek hiánya, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérése viszont a KSH... Teljes cikk

Ennyit keresnek a diákok az élelmiszer áruházakban

Diákként idén nyáron csak az nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, aki nem akar - írja a penzcentrum.hu. Teljes cikk