Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Sztrájk: nem találnak építésmérnököt bruttó 160 ezer forintos fizetésért

Az önkormányzati alkalmazottaknak is életpályamodellt és tisztességes bért követel a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). Boros Péterné, a szervezet elnöke a szerdai kétórás sztrájk után úgy nyilatkozott: azt szeretnék, ha a kormány tudomásul venné a szakma egységes követelését.

images

Az MKKSZ elnöke június 8-án tartott tájékoztatóján azt jelezte, hogy a szerdai munkabeszüntetéshez a polgármesteri hivatalokban lévő alapszervezetek közül mintegy száz csatlakozott.

Boros Péterné az akció után elmondta: a sztrájktörvény 50 százalékos támogatottságot ír elő, ehhez képest a szerdai kétórás akcióban a csatlakozó önkormányzatoknál csaknem száz százalékos volt a támogatottság. Hozzátette: az elmúlt két hétben 18 új alapszervezetük alakult.

Felidézte: tavaly még arra számítottak, hogy az önkormányzati alkalmazottaknak is kidolgoznak egy egységes életpályamodellt, ezt viszont a kormány tavaly december 23-án visszavonta. Ezzel együtt a járási hivatali dolgozók 30 százalékos béremelésének következtében egyre többen mentek át dolgozni az önkormányzatoktól a járási hivatalokba. Az önkormányzatok egyre nehezebben találnak pénzügyest, pályázati, építéshatósági szakembert - sorolt Boros Péterné, megjegyezve: bruttó 160 ezer forintos fizetésért nem lehet építésmérnököt találni Magyarországon. Emiatt az önkormányzatoknál ellehetetlenülhet az ügyfelek kiszolgálása - emelte ki az MKKSZ elnöke.

Boros Péternél azt mondta: el szeretnék érni, hogy kormány tárgyaljon velük. Mint kifejtette: az önkormányzati érdekszövetségekkel elkészítették szakmai koncepciójukat, egy törvénytervezetet a közszolgálati életpályáról a hozzárendelt bértáblázattal, amely a követelésüknek megfelelő béremelést is tartalmazza. Ezt az önkormányzati érdekszövetségekkel közösen szeretnék a kormány elé terjeszteni. Boros Péterné hozzátette: ha ez nem sikerül, a kormány ismét "kijelöli utunkat". Ez esetben egész napos sztrájkot hirdetnek - mondta az MKKSZ elnöke, megjegyezve: azt szeretnék, ha a kormány látná, ez nem csak egy "szakszervezeti vezető hőbörgése", hanem a szakma egységes követelése.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter