kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Sztrájkra készülnek a pedagógusok

Azonnali érdekegyeztetést követel és tiltakozó akciókat tervez a Pedagógusok Szakszervezete a kötelező óraszámok emelésére vonatkozó kormányzati elképzelések miatt - írja a hirado.hu.

A pedagógusok óraszámát 28-ra emelné a kormány, ám az érintettek szerint ez nem csak aránytalanul és elviselhetetlenül növelné az amúgy is túlterhelt pedagógusok terheit, hanem óriási mértékű elbocsátásokat is jelentene. Mint hozzátették: "természetesen minderről semmiféle egyeztetés nem volt a szakszervezetekkel".

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) levélben kért Hoffmann Rózsa oktatási államtitkártól lehetőséget a sürgős egyeztetésre.

A pedagógusok tiltakozó akciókat is terveznek, ezek lehetséges formái között említették kék zászlók kitűzését az intézményekre vagy kék szalag viselését az egyetértők részéről, aláírásgyűjtést és nagygyűléseket, 2 órás figyelmeztető sztrájkot, illetve hosszabb időtartamú munkabeszüntetést.

A Tárki, a szaktárca és a szakszervezet által 2010-ben a pedagógusok munkaterheléséről végzett közös kutatás szerint a közoktatásban dolgozó pedagógusok heti átlagos munkaideje lényegesen magasabb, mint más munkavállalóké. Ez a felmérés szerint 51 órát jelent. Matolcsy György gazdasági miniszter elképzelése ezt emelné 30 százalékkal, miközben a pedagógusok fizetését változatlanul hagyná - jelezte a PDSZ.

Pokorni: Az államnak kell fizetnie a pedagógusok bérét

Pokorni Zoltán 60-70 százalékra növelné az állami finanszírozást az oktatásban, erről a politikus az M1 Ma reggel című műsorában beszélt hétfőn. A parlament oktatási bizottságának elnöke szerint az állam a pedagógusok bérét állná, az intézmények fenntartása lenne csak az önkormányzatok feladata, amelyek akár teljes mértékben visszaadhatják az iskolák működtetését az államnak - értesült az origo.hu.

Pokorni szerint a felsőoktatási és a közoktatási törvény elfogadása is szeptemberre csúszhat. A múlt szerdai kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök harmadszor is visszadobta a felsőoktatási törvény koncepcióját.

Korábban olyan javaslatok is elhangzottak a közoktatás finanszírozásával kapcsolatban, hogy az összes pedagógus bérét az állam állná, de olyan is, hogy az önkormányzati iskolák esetén kellene átvenni a bérek fizetését, az alapítványi iskolák esetén már nem.

hirado.hu/origo.hu
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kitartó optimizmus a turisztikai szektorban

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai... Teljes cikk

A rossz testtartás a munkahelyi termelékenységre is hatással lehet

A felmérésben megkérdezettek 39%-a végzi íróasztal mellett a munkáját, amikor távolról dolgozik. Teljes cikk

Vannak tanárok, akik csak most kapták meg a járvány miatt járó táppénz-kiegészítést

Több pedagógusnak is több mint két évet kellett várnia, hogy megkapja a teljes táppénzt. Teljes cikk