Megjelent: 10 éve

Sztrájkra készülnek a pedagógusok

Azonnali érdekegyeztetést követel és tiltakozó akciókat tervez a Pedagógusok Szakszervezete a kötelező óraszámok emelésére vonatkozó kormányzati elképzelések miatt - írja a hirado.hu.

A pedagógusok óraszámát 28-ra emelné a kormány, ám az érintettek szerint ez nem csak aránytalanul és elviselhetetlenül növelné az amúgy is túlterhelt pedagógusok terheit, hanem óriási mértékű elbocsátásokat is jelentene. Mint hozzátették: "természetesen minderről semmiféle egyeztetés nem volt a szakszervezetekkel".

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) levélben kért Hoffmann Rózsa oktatási államtitkártól lehetőséget a sürgős egyeztetésre.

A pedagógusok tiltakozó akciókat is terveznek, ezek lehetséges formái között említették kék zászlók kitűzését az intézményekre vagy kék szalag viselését az egyetértők részéről, aláírásgyűjtést és nagygyűléseket, 2 órás figyelmeztető sztrájkot, illetve hosszabb időtartamú munkabeszüntetést.

A Tárki, a szaktárca és a szakszervezet által 2010-ben a pedagógusok munkaterheléséről végzett közös kutatás szerint a közoktatásban dolgozó pedagógusok heti átlagos munkaideje lényegesen magasabb, mint más munkavállalóké. Ez a felmérés szerint 51 órát jelent. Matolcsy György gazdasági miniszter elképzelése ezt emelné 30 százalékkal, miközben a pedagógusok fizetését változatlanul hagyná - jelezte a PDSZ.

Pokorni: Az államnak kell fizetnie a pedagógusok bérét

Pokorni Zoltán 60-70 százalékra növelné az állami finanszírozást az oktatásban, erről a politikus az M1 Ma reggel című műsorában beszélt hétfőn. A parlament oktatási bizottságának elnöke szerint az állam a pedagógusok bérét állná, az intézmények fenntartása lenne csak az önkormányzatok feladata, amelyek akár teljes mértékben visszaadhatják az iskolák működtetését az államnak - értesült az origo.hu.

Pokorni szerint a felsőoktatási és a közoktatási törvény elfogadása is szeptemberre csúszhat. A múlt szerdai kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök harmadszor is visszadobta a felsőoktatási törvény koncepcióját.

Korábban olyan javaslatok is elhangzottak a közoktatás finanszírozásával kapcsolatban, hogy az összes pedagógus bérét az állam állná, de olyan is, hogy az önkormányzati iskolák esetén kellene átvenni a bérek fizetését, az alapítványi iskolák esetén már nem.

hirado.hu/origo.hu
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Padlómatricától a mobil appig - így oldják meg a boltok a létszámkorlátozást

A legtöbb, az elmúlt egy hónapban zárva tartott üzlet kinyitott, miután Magyarországon a beoltottak száma meghaladta a 2,5 milliót. A boltokban 10... Teljes cikk

Diákok bojkottálnák az április 19-i iskolanyitást

Az ADOM azt javasolja, hogy a középiskolákban továbbra is maradjon az online oktatás, amíg a tanárok teljes immunitása ki nem alakul, és az... Teljes cikk

Így lehet most ügyet intézni a NAV-nál

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatain, kirendeltségein és... Teljes cikk