Megjelent: 9 éve

Sztrájkra készülnek a pedagógusok

Azonnali érdekegyeztetést követel és tiltakozó akciókat tervez a Pedagógusok Szakszervezete a kötelező óraszámok emelésére vonatkozó kormányzati elképzelések miatt - írja a hirado.hu.

A pedagógusok óraszámát 28-ra emelné a kormány, ám az érintettek szerint ez nem csak aránytalanul és elviselhetetlenül növelné az amúgy is túlterhelt pedagógusok terheit, hanem óriási mértékű elbocsátásokat is jelentene. Mint hozzátették: "természetesen minderről semmiféle egyeztetés nem volt a szakszervezetekkel".

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) levélben kért Hoffmann Rózsa oktatási államtitkártól lehetőséget a sürgős egyeztetésre.

A pedagógusok tiltakozó akciókat is terveznek, ezek lehetséges formái között említették kék zászlók kitűzését az intézményekre vagy kék szalag viselését az egyetértők részéről, aláírásgyűjtést és nagygyűléseket, 2 órás figyelmeztető sztrájkot, illetve hosszabb időtartamú munkabeszüntetést.

A Tárki, a szaktárca és a szakszervezet által 2010-ben a pedagógusok munkaterheléséről végzett közös kutatás szerint a közoktatásban dolgozó pedagógusok heti átlagos munkaideje lényegesen magasabb, mint más munkavállalóké. Ez a felmérés szerint 51 órát jelent. Matolcsy György gazdasági miniszter elképzelése ezt emelné 30 százalékkal, miközben a pedagógusok fizetését változatlanul hagyná - jelezte a PDSZ.

Pokorni: Az államnak kell fizetnie a pedagógusok bérét

Pokorni Zoltán 60-70 százalékra növelné az állami finanszírozást az oktatásban, erről a politikus az M1 Ma reggel című műsorában beszélt hétfőn. A parlament oktatási bizottságának elnöke szerint az állam a pedagógusok bérét állná, az intézmények fenntartása lenne csak az önkormányzatok feladata, amelyek akár teljes mértékben visszaadhatják az iskolák működtetését az államnak - értesült az origo.hu.

Pokorni szerint a felsőoktatási és a közoktatási törvény elfogadása is szeptemberre csúszhat. A múlt szerdai kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök harmadszor is visszadobta a felsőoktatási törvény koncepcióját.

Korábban olyan javaslatok is elhangzottak a közoktatás finanszírozásával kapcsolatban, hogy az összes pedagógus bérét az állam állná, de olyan is, hogy az önkormányzati iskolák esetén kellene átvenni a bérek fizetését, az alapítványi iskolák esetén már nem.

hirado.hu/origo.hu
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Meghirdették az idei Magyar innovációs nagydíj pályázatot

Azokat a vállalkozásokat keresik, amelyek bemutatható, tényleges innovációs tevékenységet végeznek. Teljes cikk

450 dolgozót bocsát el a Magyar Telekom

A munkavállalók munkaviszonyának megszüntetésére a jövő év első negyedévében kerülhet sor. Teljes cikk

Sztrájkot helyeztek kilátásba az áruházi dolgozók

Több áruházlánc alkalmazottja is jelezte, hogy készek az egységes munkabeszüntetésre, ha helyzetük nem oldódik meg. Teljes cikk