kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Sztrájkra készülnek a tűzoltók

A sztrájkba lépést fontolgatják a tűzoltók, miután a jövő évi költségvetés tervezetéből kiderült: a kormány nem tervezi pótlékuk rendezését, miközben a fegyveres és rendvédelmi szféra többi szervezeténél ezt megteszik - mondta Hócza György, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének ügyvivője az MTI-nek.

Bár a felmérések szerint a legelismertebb hivatás ország- és világszerte a tűzoltóké, ezt nem érezteti velük a kormány, másodrendű állampolgárként kezeli őket, ezért a tűzoltók a sztrájk lehetőségét fontolgatják - közölte az ügyvivő.
Hozzátette, hogy a tűzoltók a fegyveres és rendvédelmi szférába tartoznak, így rájuk is vonatkozik a hivatásosok szolgálati jogviszonyáról szóló törvény (Hszt), amely korlátozza a hivatásosok sztrájkjogát, mégis úgy érzik, ehhez az eszközhöz kell nyúlniuk, mert a kormány folyamatosan jogot sért velük szemben.

Hócza György elmondta: a tűzoltók sérelmezik, hogy a kormány folyamatosan ingyenmunkára kényszeríti a tűzoltókat, mert amíg más munkavállalóknak csak heti 40 órát kell dolgozniuk, a kormány nekik heti 48 órát ír elő; a különbséget, a heti 8 órát pedig nem fizeti ki.

A tűzoltók kimaradnak a fegyveres és rendvédelmi szféra többi tagjára kiterjedő pótlékrendezésből is a jövő évi költségvetés tervezete szerint - közölte az ügyvivő. Emlékeztetett arra: a Hszt hatálya alá tartozó minden szervezet munkavállalója különböző pótlékokban részesül.

Kiemelte, hogy a költségvetés tervezete szerint jövőre a vám- és pénzügyőrök, valamint a börtönőrök is megkapják az eddig csak a rendőröknek - a közterületi szolgálatért - járó közterületi pótlékot, a tűzoltók azonban nem; ez 2,3 milliárd forintot igényelne, ami a jövő évi nyugdíjemelésre szánt összegnek csak egy százaléka lenne.

A szakszervezeti vezető kifogásolta azt is, hogy nem emelik fel a tűzoltók veszélyességi pótlékát a köztisztviselői alap 100 százalékára, mindössze annak 45 százalékát kapják. Ez havonta plusz 18 ezer forintot jelentene a tűzoltóknak, összesen 2,8 milliárd forintot igényelne - hangsúlyozta.
Felhívta a figyelmet arra: tízéves szolgálati viszony esetében egy beosztott tűzoltó bére Magyarországon körülbelül nettó 110 ezer forint a pótlékokkal együtt.

"A kormány egyáltalán nem veszi figyelembe a javaslatainkat, a munkánkat nem ismeri el. El vagyunk keseredve, az október 7-én Siófokon kezdődő országos választmányi ülésen döntünk arról, milyen eszközt vetünk be a nyomásgyakorlás érdekében, de a sztrájktól sem riadunk vissza" - jelentette ki Hócza György.
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Év végéig ingyenesen rendezhetik még vitás ügyeiket a vállalkozások a budapesti békéltető testületnél

Már csak néhány hetük maradt azoknak az egyéni vállalkozóknak és cégeknek, akik a békéltető testületek bevonásával intéznék a más... Teljes cikk

Újabb üzletlánc csatlakozott a december 24-én zárva tartó boltok listájához

A Spar vezetősége úgy döntött, hogy saját üzemeltetésű egységeinek jelentős részét zárva tartja december 24-én. Teljes cikk

Hogyan fogadják a nőket a műszaki szakmában?

A vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat –... Teljes cikk