Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Sztrájkra készülnek a tűzoltók

A sztrájkba lépést fontolgatják a tűzoltók, miután a jövő évi költségvetés tervezetéből kiderült: a kormány nem tervezi pótlékuk rendezését, miközben a fegyveres és rendvédelmi szféra többi szervezeténél ezt megteszik - mondta Hócza György, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének ügyvivője az MTI-nek.

Bár a felmérések szerint a legelismertebb hivatás ország- és világszerte a tűzoltóké, ezt nem érezteti velük a kormány, másodrendű állampolgárként kezeli őket, ezért a tűzoltók a sztrájk lehetőségét fontolgatják - közölte az ügyvivő.
Hozzátette, hogy a tűzoltók a fegyveres és rendvédelmi szférába tartoznak, így rájuk is vonatkozik a hivatásosok szolgálati jogviszonyáról szóló törvény (Hszt), amely korlátozza a hivatásosok sztrájkjogát, mégis úgy érzik, ehhez az eszközhöz kell nyúlniuk, mert a kormány folyamatosan jogot sért velük szemben.

Hócza György elmondta: a tűzoltók sérelmezik, hogy a kormány folyamatosan ingyenmunkára kényszeríti a tűzoltókat, mert amíg más munkavállalóknak csak heti 40 órát kell dolgozniuk, a kormány nekik heti 48 órát ír elő; a különbséget, a heti 8 órát pedig nem fizeti ki.

A tűzoltók kimaradnak a fegyveres és rendvédelmi szféra többi tagjára kiterjedő pótlékrendezésből is a jövő évi költségvetés tervezete szerint - közölte az ügyvivő. Emlékeztetett arra: a Hszt hatálya alá tartozó minden szervezet munkavállalója különböző pótlékokban részesül.

Kiemelte, hogy a költségvetés tervezete szerint jövőre a vám- és pénzügyőrök, valamint a börtönőrök is megkapják az eddig csak a rendőröknek - a közterületi szolgálatért - járó közterületi pótlékot, a tűzoltók azonban nem; ez 2,3 milliárd forintot igényelne, ami a jövő évi nyugdíjemelésre szánt összegnek csak egy százaléka lenne.

A szakszervezeti vezető kifogásolta azt is, hogy nem emelik fel a tűzoltók veszélyességi pótlékát a köztisztviselői alap 100 százalékára, mindössze annak 45 százalékát kapják. Ez havonta plusz 18 ezer forintot jelentene a tűzoltóknak, összesen 2,8 milliárd forintot igényelne - hangsúlyozta.
Felhívta a figyelmet arra: tízéves szolgálati viszony esetében egy beosztott tűzoltó bére Magyarországon körülbelül nettó 110 ezer forint a pótlékokkal együtt.

"A kormány egyáltalán nem veszi figyelembe a javaslatainkat, a munkánkat nem ismeri el. El vagyunk keseredve, az október 7-én Siófokon kezdődő országos választmányi ülésen döntünk arról, milyen eszközt vetünk be a nyomásgyakorlás érdekében, de a sztrájktól sem riadunk vissza" - jelentette ki Hócza György.
  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
További cikkek
Ekkora minimálbér-emelés várható

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint irreális a 20 százalék feletti béremelés. Teljes cikk

A dolgozók több mint fele hajlandó elköltözni munkahelyváltás miatt

A felmérés szerint a munkavállalók 53 százaléka érzi kevésbé kockázatosnak a munkahelyváltást, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban. Teljes cikk

Így készül 2023-ra a létesítménygazdálkodási szektor

A szakemberek a fenntarthatóságban és az adatalapú megoldásokban látják a lehetőséget a pandémia, az energiaválság és a háború következményeinek orvoslására. Teljes cikk