Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Tavaly több mint 280 ezren dolgoztak közfoglalkoztatás keretében

A közfoglalkoztatásnak köszönhetően 2012-ben több mint 280 ezren kaptak munkát, idén pedig több mint 150 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra - reagált szerdai közleményében a Belügyminisztérium (BM) Nyakó István szocialista politikus keddi kijelentésére.

Az MSZP és a Közmunkás Szakszervezet képviselői keddi közös sajtótájékoztatójukon megalázónak nevezték a közmunkaprogramot, ezért az ombudsman által is jelzett "emberi jogokat sértő rendelkezéseinek" eltörlését követelték a kormánytól.

Nyakó István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője és Kordás László, az érdekképviselet főtitkára szerint a december 30-án elfogadott, a közfoglalkoztatást érintő testületi döntéssel mintegy 300 ezer embert kényszerít a kormány a kiszolgáltatottságba, fosztja meg jogaitól.

A BM közleményében emlékeztet rá, hogy 2013. január 1-jétől a közfoglalkoztatásért járó havi bér teljes munkaidő esetén a szakképzetlen munkavállalók számára bruttó 75 500, szakképzettek esetén bruttó 96 800 forintra emelkedett. A szaktárca tájékoztatása szerint bevezetik a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott munkavezetőt megillető közfoglalkoztatási garantált bért, amely napi nyolc óra munkaidő esetén bruttó 106 480 forint.

A BM közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a minimálbér - amely ez év elejétől 98 ezer forintra emelkedett - és a közfoglalkoztatási bérek közötti olló tovább szűkült. A tárca arra kérte az MSZP-t, hogy "indokolatlanul ne keltsen feszültséget".
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter