Tíz ember jutna egy állásra "/>
Megjelent: 10 éve

Tíz ember jutna egy állásra

Márciusban 644 ezer álláskereső szerepelt a munkaügyi központok nyilvántartásában, miközben ennek a tizedénél is kevesebb állásajánlatot kínáltak. Csoportos leépítést 26 cég jelentett be. Tavaly óta 14 százalékkal többen veszítették el a munkájukat, a munkanélküliségi ráta megközelíti a 15 százalékot.

images

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez képest 14,7 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított aránya 9,6 százalék volt márciusban. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ennél sokkal rosszabb volt a helyzet: a gazdaságilag aktív népesség 27 százaléka, Borsod-Abaúj-Zemplénben pedig a negyedük volt regisztrált munkanélküli, miközben a fővárosban csak a 6 százaléka. (A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO által használt definíció szerinti munkanélküliségi ráta KSH által publikált legfrissebb adata 11,4 százalék.)

Márciusban összesen 57 ezer állásajánlatot kínáltak a munkaügyi központok - az előző hónaphoz képest csaknem 11, 2009 azonos hónapjához viszonyítva pedig 10,3 százalékkal többet. A zárónapig (az adott hónap 20-áig) ennek a felére nem sikerült megtalálni a megfelelő embert.

2010 márciusában a munkaügyi kirendeltségekhez újonnan bejelentett állások száma az előző hónaphoz képest növekedett. A munkáltatók ebben a hónapban csaknem 36 ezer új álláslehetőséget jelentettek be a munkaügyi központoknál, ami az előző hónaphoz képest tízezres növekedést jelent. Az előző év márciusához képest azonban kevesebbet: akkor még 1100-zal több lehetőség közül válogathattak az álláskeresők. A havi emelkedés oka az, hogy beindultak az újabb támogatott közmunka- és közcélú munka programok - áll az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb jelentésében.

Az újonnan bejelentett állások közel kétharmada támogatott álláshely volt. Ez azt jelenti, hogy a munkaadó, amikor közölte a munkaügyi központtal, hogy milyen alkalmazottra lenne szüksége, kikötötte, hogy például tartós álláskeresőt "közvetítsenek" neki. Azért alkalmaznak szívesebben ilyen embereket a munkaadók, mert az államtól járulékkedvezményt kaphatnak utánuk. 64,2 százalékkal több ilyen álláshelyet kínáltak, mint egy évvel korábban, és éves összevetésben is nőtt a számuk, 5,5 százalékkal.

Február óta minden régióban nőtt a nem támogatott állásigények száma, Közép-Magyarországon több mint harmadával. Emellett Nyugat-Dunántúlra és Dél-Alföldre kerestek dolgozókat, a három régióba átlagosan háromezer embert.

Heves megyében nőtt, ott másfélszer annyi, Borsod-Abaúj Zemplén megyében viszont 19 százalékkal kevesebb állásajánlat várta a munkanélkülieket, mint egy hónappal korábban. A legnagyobb növekedés Veszprém megyében (88,7 százalékos), a legnagyobb csökkenés pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt megfigyelhető, itt kétharmadával kevesebb lehetőségre pályázhattak az álláskeresők.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk