Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Több építésfelügyelő ügyel a jövőben a szabályok betartására

Az indoklásban továbbá szerepel, hogy amíg a többi hatósági ellenőrzést végző szerv, így az adóhivatal, a munkaügyi főfelügyelőség megerősödött, addig az építés-felügyelet fejlesztése elmaradt. Jelenleg is mindössze tíz szakember dolgozik teljes munkaidőben, másik tíz pedig részmunkaidőben. A szervezet akkor lenne hatékony, ha a kiadott építési engedélyek fele ellenőrizhetővé válna, ezzel szemben az építés-felügyeleti vizsgálatok száma minimális, a megindult építkezéseknek alig néhány százalékához jut el a felügyelő.

Pedig az ő feladata lenne, hogy ellenőrizze a szükséges kivitelezési engedélyeket, egyéb dokumentációkat, illetve a szakmai követelmények alapján a felhasznált anyagokat, építési módszereket, eljárásokat. Amennyiben szabálytalanságot, hiányosságot észlel, egymaga kiszabhatja a büntetést is, ezzel a helyszínen azonnal orvosolhatja a problémát.

A felügyelet tervezett bővítése - azaz a plusz 32 főállású szakember alkalmazása - az előterjesztő számításai szerint 210 (fejenként 6,56) millió forintba kerül. A rendszer fejlesztéseinek forrásairól a szaktárca gondoskodik a 2008. évi költségvetés tervezésekor - számol be a Világgazdaság.
Follow hrportal_hu on Twitter