Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Több mint 20 millió új munkahely jön létre az elkövetkező években

Támogatta csütörtöki határozatában az Európai Parlament az Európai Bizottság konkrét intézkedéseket tartalmazó új foglalkoztatáspolitikai csomagját; a strasbourgi voksolás eredményét üdvözölte Andor László biztos és Őry Csaba (Fidesz), a jelentés néppárti EP-felelőse, a vitában felszólalt Göncz Kinga (MSZP) is.

images

A javaslatcsomagban szereplő kezdeményezések meghatározzák a legfontosabb reformlépéseket annak érdekében, hogy a munkaerőpiac jobban tudjon alkalmazkodni a gazdasági változásokhoz. Az előterjesztés számba veszi a legnagyobb munkahelyteremtő potenciállal rendelkező területeket is, mint a környezetbarát gazdaság, az egészségügyi szolgáltatások, valamint az információs és kommunikációs technológiák.

Őry Csaba közleményében jelezte, "a zöld gazdaság, az egészségügyi szektor és az információ-technológiai iparág együttesen több mint 20 millió új munkahelyet generál majd az elkövetkező években". Leszögezte: egyetért az Európai Bizottsággal abban, hogy középtávra szóló célkitűzéseket jelölt meg a tagállamok számára.

Közölte azt is, hogy "baljós jelek sora jelzi napjainkban számunkra, hogy rendkívüli helyzetben van az Európai Unió. A fiatalok munkanélküliségi aránya történelmi mértékeket ölt, és az EU 2020 stratégia végrehajtására írt tagállami nemzeti reformprogramok sem kielégítőek egyelőre a foglalkoztatási helyzet megfelelő javítása érdekében.

Göncz Kinga a plenáris vitában elsősorban a szociális vállalkozások támogatásának fontosságára, a belső piac hiányosságainak a kiküszöbölésére hívta fel a figyelmet. "A szociális ellátásban, egészségügyben tevékenykedő vállalkozások jelentős szerepet játszanak a válság társadalmi következményeinek az enyhítésében. Európai szintű keretszabályozással, a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférésük egyszerűsítésével, az oktatási, képzési, lehetőségeik kibővítésével kell támogatnunk őket" - fogalmazott.

Hozzátette: a belső piac jó működésének biztosításához elengedhetetlen a szakképzettség kölcsönös elismerése, a nyugdíjak hordozhatósága, a társadalombiztosítási ügyintézés megkönnyítése, és a diszkrimináció mentesség tiszteletben tartása.

Andor László a szavazás után kiemelte, hogy az EP-határozatot követően az uniós tagországok állam- és kormányfői is megvitatják a javaslatokat a két hét múlva esedékes brüsszeli találkozójukon. Megismételte azt a meggyőződését, hogy a csomag segít dinamikusabbá és bevonó jellegűvé tenni az uniós munkaerőpiacot, és hozzájárul az év végéig kitűzött foglalkoztatáspolitikai célok eléréséhez is.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter