Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Több mint ezer orvos kerülhet utcára

A jövő héten az egészségügyi miniszter nyilvánosságra hozza az áprilistól felálló új kórházi struktúrát. Egyes szakmai számítások szerint több ezer kórházi dolgozó elbocsátása várható, köztük ezernél is több orvosé - írja a Világgazdaság.

Az esetleges létszámleépítésekre a központi költségvetésből nyújtanak fedezetet - mondta a lapnak Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca államtitkára.

Egyes szakmai számítások szerint több ezer kórházi dolgozó elbocsátása várható, köztük ezernél is több orvosé. Ez utóbbiaknak a 20-25 éves munkaviszony után fejenként 2-3 millió forint végkielégítés jár. Szakértők valószínűnek tartják, hogy a munkahelyüket elvesztők - ha később visszaszivárognak is az egészségügy más területeire - áprilistól mindenképp felveszik a végkielégítést.

A feleslegessé váló szakorvosok sorsával kapcsolatban Horváth Ágnes elmondta: felmérik, hogy az ország egyes kórházi osztályain hány és milyen szakképzettségű orvosra, szakdolgozóra van szükség. Az egyes szakmákban fölöslegessé válóknak lehetővé teszik, hogy átmenetileg más szakterületen folytassák a gyógyítást, de vállalniuk kell az átképzést. Az államtitkár reméli, hogy a száznál több tartósan betöltetlen háziorvosi praxisba is lesznek jelentkezők a kórházakat elhagyó orvosok közül.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A KSH szerint nőtt a turizmusban dolgozók átlagkeresete

A KSH turizmus, vendéglátás 2018-ról szóló elemzése szerint az ágazat teljesítménye 2013 óta folyamatosan emelkedik - írja az MTI. Teljes cikk

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint 20 százalékos a szakemberhiány

A KSH adatai szerint az egészségügyben 5 százalék körüli a szakemberek hiánya, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérése viszont a KSH... Teljes cikk

Ennyit keresnek a diákok az élelmiszer áruházakban

Diákként idén nyáron csak az nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, aki nem akar - írja a penzcentrum.hu. Teljes cikk