Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

Több pénzügyi álláslehetőség

Kevesebb szakemberkeresés, de több pénzügyi álláslehetőség jellemzi a hazai munkaerőpiacot. A feldolgozóipar súlya folyamatosan csökken, az ágazaton belül csak a gépipar szerepe mutat tartós növekedést.

A második negyedévben a pénzügy növekedett a legdinamikusabban, annak ellenére, hogy háromnegyedére esett vissza a meghirdetett, szakemberkeresésekre vonatkozó álláspályázatok száma, derül ki a PSP-indexből, az Observer, s a PSP-Siklóssy és Partner közös felméréséből. Az állások számának visszaesése azért is meglepő, mert az első negyedévet mintegy 25 százalékos emelkedés jellemezte.

A nemzetgazdasági ágazatok között a sorrendet változatlanul a feldolgozóipar vezeti, bár aránya tovább mérséklődött. Az összes ágazatot 100 százaléknak véve részesedése április-júniusban 16 százalék volt, három százalékponttal elmaradva az első negyedévi, s hat százalékponttal a 2003. utolsó negyedévi súlytól. Az ágazaton belül tovább erősödött a gépipar jelentősége: az idei első negyedévben a feldolgozóipari állások között 48, a második negyedévben már 57 százalékot tett ki. Ez a hányad tavaly ősszel még csupán 45 százalék volt.

A második "legaktívabb" a pénzügyi szektor. A legdinamikusabban ez az ágazat fejlődött április és június között. Az itt ajánlott álláslehetőségek részesedése jelenleg 15 százalék, nagyjából négy százalékponttal meghaladva az előző negyedévi adatot. Csökkent ugyanakkor a kereskedelem súlya, az itteni álláslehetőségek 12 százalékot tettek ki - a megelőző három hónapban még 15 százalékot. Visegrády Tamás, a PSP-Siklóssy és Partner ügyvezetője szerint továbbra is "húzóágazat" a munkaerőpiacon az építőipar, s stabil 10,2 százalékot tesz ki az ágazatok között. Ezzel változatlanul negyedik "helyezett". Az ágazatot a gazdasági szolgáltatások és ingatlanügyek követik, jelenleg az öszszes álláslehetőség 8,5 százalékát adják.
Follow hrportal_hu on Twitter