Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Többségben nők jelentkeztek idén a felsőoktatásba

Bár előnyük csökkent valamelyest, még mindig több nő jelentkezik a magyar felsőoktatásba. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) tanulmánya szerint még mindig éles a választóvonal a tipikusan női és férfi pályák között.

Az elmúlt években a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők között a nők aránya 58 százalék körül mozgott, 2007-re ez 56 százalékra csökkent. Az idei évben 61 ezer nő és közel 46 200 férfi jelentkező adta be jelentkezését.

Informatikus férfiak és pedagógus nők?
Bizonyos sztereotípiákat részben visszaigazolnak az adatok, és egyes képzési területeken jelentősen eltérnek a nemek szerinti arányok. Míg az informatika, és a műszaki területeken nagyon alacsony a nők aránya, addig a bölcsészettudományi, a pedagógusképzés, az orvos és egészségtudományi valamint a társadalomtudományi képzési területeken sokkal magasabb.
Majdnem kétszer annyi női jelentkező van a gazdaságtudományi és a művészeti szakterületen, és valamivel kevésbé, de jelentős női többség figyelhető meg a jogi és igazgatási képzési területen is.

Talán elsőre meglepőnek tűnik, de kiegyenlítettebb a nemek közötti arány az agrár- és a természettudományi szakokon.

Férfias és nőies szakok
Ha alapszakonként is megnézzük a nemek arányát, akkor még egyenetlenebb képet kapunk. Míg a gyógypedagógiai alapszakra jelentkezők 95 százaléka nő, addig például a népszerű villamosmérnöki alapszakra jelentkezők között 96 százalék a férfiak aránya. Hasonlóan magas a férfiak aránya a jelentkezők között más népszerű és a munkaerőpiac szempontjából ígéretesebb műszaki szakok esetében, mint például a mechatronikai mérnök, gépészmérnök vagy a villamosmérnöki alapszakok.

Az adatokat vizsgálva az is kiderült: a nyelvvizsgával rendelkezők között a nők aránya magasabb a férfiakénál: ezen belül a közép- vagy felsőfokú nyelvtudással rendelkezők között is nagyobb arányban találunk nőket.

edupress.hu
Follow hrportal_hu on Twitter