Megjelent: 15 éve

Továbbra is 7% felett a munkanélküliség

A 2005. május-júliusi időszakban a foglalkoztatottak száma 3 millió 909 ezer, munkanélkülieké 299 ezer fő volt, ami 7,1%-os munkanélküliségi rátát jelentett - derül ki a KSH legújabb felméréséből.

A 2005. május-júliusi időszak átlagában a 15-74 éves népesség 54,5%-a jelent meg a munkaerőpiacon. A munkavállalási korúak 64,9%-a minősült gazdaságilag aktívnak a felvétel fogalmi rendszere szerint.

A 3 millió 909 ezres foglalkoztatotti létszám mintegy 9 ezer fővel haladta meg az előző év azonos időszakit, az év elejéhez képest azonban közel 39 ezer fős növekedés következett be, ez részben a foglalkoztatást jellemző szezonalitást tükrözi.

A munkanélküliek száma a vizsgált időszakban 299 ezer fő volt, 54 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában, az év elejétől kezdődően azonban lényegében változatlan. A munkanélküliségi ráta 7,1%-nak felelt meg. (A harmonizált munkanélküliségi ráta az EU-15-ben az időszak középső hónapját jelentő júniusban 7,8%-ot, az EU-25-ben 8,6%-ot, Magyarországon 6,1%-ot ért el.)

A 15-24 évesek munkanélküliségi rátája 19,3% volt. Az e korosztályba tartozók aránya az összes munkanélkülin belül 22,1%, közel azonos az egy évvel ezelőttivel. (A 15-24 évesek harmonizált munkanélküliségi rátája az időszak középső hónapját jelentő júniusban az EU-15-ben 17,3%, az EU-25-ben18,6%, Magyarországon 15,0% volt.)

A munkanélküliek 45,5%-a egy éve vagy annál régebben keresett állást, ez megegyezik a tavalyi értékkel. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,0 hónapnak felelt meg.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek