Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 4 éve

Tüntetés volt a Lánchídon

Ötven autóval lezárta a Lánchidat a Büki Zoltán vezette civil csoport - jelentette az Index tudósítója tegnap este hatkor.

A szerdán Büki Zoltán által kiötlött civil akció a kormány antidemokratikus intézkedései ellen szerveződött tegnap. A tüntetés jókora dugót okozott, főként a pesti oldalon. Az akció este hét órakor véget ért és újraindult a forgalom.

A tüntetés kiváltója az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért közös elemzése, amely szerint Orbánék bedarálták az Alkotmánybíróságot - írja az Index.

A tanulmányban az Alkotmánybíróság 2011 és 2014 szeptembere közti ítélkezési gyakorlatát vizsgálták. Az intézetek azt nézték meg, az időszak fontosabb ügyeinél mennyire érhető tetten az egyes alkotmánybírák véleményében az egypárti jelölésük és megválasztásuk, és ez miképp tükröződött a testület határozataiban.

Az AB-nál 2013 áprilisában kerültek többségbe a Fidesz-KDNP által megalkotott szabályok szerint egyoldalúan jelölt, és csak a kormánykoalíció pártjai által megválasztott alkotmánybírók, 8:7 arányban.

A vizsgált összes (10) döntésben a kormány érdekeivel ellentétes, az állam hatalmát korlátozó döntés született. Utána az AB 13-ból tízszer a kormány szája ízének tetsző döntést hozott.

Index
Follow hrportal_hu on Twitter