Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Új területeket is vizsgál idén az adóhatóság

Új területeken is ellenőrzéseket indít a NAV 2013-ban, így először lesznek környezetvédelmi termékdíjjal és a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos vizsgálatok; ellenőrzésre számíthatnak az adócsökkentő támogatásokat nyújtó vagy fejlesztési adókedvezményt igénybe vevő vállalkozások, az internetes kereskedők, és slágerterület lesz az áfa - hívja fel a figyelmet a Mazars az adóhatóság ellenőrzési irányelvei alapján.

A környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ellenőrzések 2013 januárjával kerültek át a vámhatóságtól az adóhatósághoz - ismerteti a nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat.

Ezek a célzott vizsgálatok Nyári Zsolt, a Mazars szenior adómenedzsere szerint elsősorban a közösségen belülről csomagolóanyagot vásárló, illetve belföldön ilyen termékeket előállító vállalkozásokat érintik, és elsősorban azon cégek számára veszélyesek, amelyek az ellenőrzések alacsony szintje miatt eddig elhanyagolták a termékdíjfizetéssel és nyilvántartással kapcsolatos kötelezettségeiket.

Az áfával kapcsolatos visszaélések magas aránya miatt 2013-ban is a fókuszban maradnak az ehhez kapcsolódó ellenőrzések, a belföldi összesítő jelentések ez évi bevezetése pedig egyszerűbbé teszi az adóhivatal preventív erőfeszítéseit.

Nyári Zsolt szerint a statisztikából kiderül, hogy a NAV az idén a tavalyi erőforrások mintegy négyszeresét fordítja majd az áfa-visszaigénylések vizsgálatára, és várhatóan jelentősen nő az áfára vonatkozó kiterjesztett ellenőrzések száma is.

A NAV vizsgálni fogja az ugyancsak ettől az évtől bevezetett pénzforgalmi elszámolás áfa levonásával kapcsolatos szabályainak betartását, és a figyelmetlenséget várhatóan itt is szankcionálni fogják.

Továbbra is kiemelt vizsgálati téma a kapcsolt vállalkozások ellenőrzése - az elmúlt években jelentősen nőtt a NAV kompetenciája ezen a területen. A NAV irányelvekből pedig kiderül, hogy folytatódnak a 2012-ben elkezdődött munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos ellenőrzések is.

Nyári Zsolt szerint érdekesség az idei irányelvekben, hogy megkülönböztetett adóhatósági figyelemben részesülnek majd a látványcsapatsportoknak nyújtott céges támogatások. Ugyancsak az idei újdonságok között említette a szakember az internetes értékesítések monitoringját. Megjegyezte, hogy az idén bevezetésre kerülő pénzügyi tranzakciós illetéket, mint új adónemet ugyancsak fokozottan ellenőrzi a NAV.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ötmilliárd forintos pályázat indul élelmiszeripari cégeknek

Az érintett cégek modern gépeket vásárolhatnak, bővíthetik telephelyüket és képezhetik munkavállalóikat. Teljes cikk

A munkaerőpiacon és az oktatásban szenvedi meg a járványt a Z generáció

A fiatal generáció munkaerő-piaci és tanulmányi esélyeit is veszélyezteti a járványhelyzet az InfoRádiónak nyilatkozó ifjúsági és generációs szakértő szerint. Teljes cikk

Érdemes már az első bérszámfejtés előtt nyilatkozni az adókedvezményekről

Egyre többen veszik igénybe már év elejétől a nekik járó adókedvezményeket - mondta el Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Teljes cikk