Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Új területeket is vizsgál idén az adóhatóság

Új területeken is ellenőrzéseket indít a NAV 2013-ban, így először lesznek környezetvédelmi termékdíjjal és a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos vizsgálatok; ellenőrzésre számíthatnak az adócsökkentő támogatásokat nyújtó vagy fejlesztési adókedvezményt igénybe vevő vállalkozások, az internetes kereskedők, és slágerterület lesz az áfa - hívja fel a figyelmet a Mazars az adóhatóság ellenőrzési irányelvei alapján.

A környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ellenőrzések 2013 januárjával kerültek át a vámhatóságtól az adóhatósághoz - ismerteti a nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat.

Ezek a célzott vizsgálatok Nyári Zsolt, a Mazars szenior adómenedzsere szerint elsősorban a közösségen belülről csomagolóanyagot vásárló, illetve belföldön ilyen termékeket előállító vállalkozásokat érintik, és elsősorban azon cégek számára veszélyesek, amelyek az ellenőrzések alacsony szintje miatt eddig elhanyagolták a termékdíjfizetéssel és nyilvántartással kapcsolatos kötelezettségeiket.

Az áfával kapcsolatos visszaélések magas aránya miatt 2013-ban is a fókuszban maradnak az ehhez kapcsolódó ellenőrzések, a belföldi összesítő jelentések ez évi bevezetése pedig egyszerűbbé teszi az adóhivatal preventív erőfeszítéseit.

Nyári Zsolt szerint a statisztikából kiderül, hogy a NAV az idén a tavalyi erőforrások mintegy négyszeresét fordítja majd az áfa-visszaigénylések vizsgálatára, és várhatóan jelentősen nő az áfára vonatkozó kiterjesztett ellenőrzések száma is.

A NAV vizsgálni fogja az ugyancsak ettől az évtől bevezetett pénzforgalmi elszámolás áfa levonásával kapcsolatos szabályainak betartását, és a figyelmetlenséget várhatóan itt is szankcionálni fogják.

Továbbra is kiemelt vizsgálati téma a kapcsolt vállalkozások ellenőrzése - az elmúlt években jelentősen nőtt a NAV kompetenciája ezen a területen. A NAV irányelvekből pedig kiderül, hogy folytatódnak a 2012-ben elkezdődött munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos ellenőrzések is.

Nyári Zsolt szerint érdekesség az idei irányelvekben, hogy megkülönböztetett adóhatósági figyelemben részesülnek majd a látványcsapatsportoknak nyújtott céges támogatások. Ugyancsak az idei újdonságok között említette a szakember az internetes értékesítések monitoringját. Megjegyezte, hogy az idén bevezetésre kerülő pénzügyi tranzakciós illetéket, mint új adónemet ugyancsak fokozottan ellenőrzi a NAV.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk