Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Újabb lépést tettek a minimálbér bevezetése felé a németek

Németország újabb lépést tett az általános minimálbér bevezetése felé, a berlini kabinet kedden rendeletet fogadott el a munkaerő-kölcsönző cégek alkalmazásában álló mintegy 900 ezer munkavállalónak fizetendő minimális órabérről, így januártól már összesen 4 millióan dolgoznak a törvénnyel garantált minimálbér intézményéhez hasonló konstrukció védelmében.

A kormány rendeletbe foglalta a munkaügyi minisztérium javaslatát, amely szerint a munkaerő-kölcsönző cégek a munkaadói és munkavállalói szervezetek megállapodása alapján 2012 januárjától az ország nyugati felében legkevesebb 7,89 eurós órabért, keleten - az egykori NDK területén - pedig 7,01 euró órabért kötelesek fizetni az alkalmazottaknak.

Németországban nincsen törvénnyel szabályozott, általános érvényű minimálbér, van viszont a kedden besorolt újabb szektorral együtt összesen 11 olyan ágazat, illetve foglalkozás, amelyeknél a munkavállalói és munkaadói szervezetek által kidolgozott bértarifa-szerződéseket valamennyi munkaadó köteles alkalmazni, így a külföldi székhelyű cégek és azok a vállalkozások is, amelyek nem vettek részt a szerződés kialakításában.

A munkaerő-kölcsönzés területén elsősorban az indokolta a kötelező órabér minimum bevezetését, hogy számos munkaadó igyekezett a saját alkalmazotti állományát lecserélni a könnyebben elbocsátható és alacsonyabb költségű kölcsönzött munkaerőre. A kormányzat hosszabb távú célja az, hogy kiegyenlítődjenek a kölcsönzött és az állandó alkalmazásban álló munkavállalók közti bérkülönbségek, Ursula von der Leyen munkaügyi miniszter kedden sürgette is az érdekképviseleteket, hogy állapodjanak meg ez ügyben.

A kötelező minimális órabér bevezetése melletti másik fő érv a munkavállalói szervezetek aggodalma volt a kelet-európai bevándorlóktól - mutatnak rá megfigyelők. A májusban végrehajtott munkaerő-piaci nyitással összefüggésben az a félelem élt a német érdekképviseletekben, hogy a közép-kelet-európai uniós tagországokból érkező munkavállalók letörik a béreket, akár óránkénti 5 eurós fizetésért is elszegődnek olyan munkára, amelyet német munkavállaló legkevesebb 7 euróért végezne el.

A minimálbér ügyében az ellenzéki szociáldemokrata párt és a szakszervezetek egyaránt a gazdaság egészben kötelező, 8,50 eurós minimál órabér bevezetését sürgetik. A kormányzó kereszténydemokraták megosztottak a kérdésben, novemberi kongresszusukon pedig kompromisszumos javaslatot fogadtak el, amely szerint alsó bérhatárt szükséges rögzíteni mindazon szektorok, foglalkozások esetében, amelyeknél hiányzik az érdekképviseletek által kidolgozott bértarifa-szerződés. A terv megvalósításának konkrét lépéseit még nem dolgozták ki, megfigyelők szerint azonban várhatóan ez a megoldás is az általános érvényű minimálbér intézményének bevezetése felé mozdíthatja el Németországot.

A munkaerő-kölcsönző cégeknél alkalmazásban álló munkavállalókkal együtt összesen 4 millióan dolgoznak olyan ágazatokban, amelyeknél van kötelező minimális órabér. Ez a teljes munkavállalói állomány nagyjából 10 százaléka.  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Túl jól sikerült a kurzarbeit Németországban

Jelenleg 5,6 millió német munkavállaló dolgozik részmunkaidőben, vagyis a járulékot fizető népesség 17 százaléka. A német gazdaság... Teljes cikk

Jövő nyárig otthonról dolgoznak a Facebook munkatársai, bónuszt is kapnak

A Google-höz hasonlóan a Facebook is úgy döntött, hosszabb távon elrendeli a távmunkát az irodáiban. Teljes cikk

Európában Romániában bocsátották el a legtöbb szállodai alkalmazottat a járvány miatt

A romániai szállodaiparban dolgozók 29 százaléka vesztette el munkáját. Teljes cikk