Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Uniós szabályoknak megfelelően módosítják a nyugellátást

Már megszületett a döntés, hogy Magyarország eleget tesz a foglalkoztatói nyugellátást szolgáltató intézményekkel kapcsolatos uniós irányelv átültetésére vonatkozó kötelezettségének - értesült a Napi Gazdaság.

A jogszabály ennek megfelelő módosítására még az idén sor kerülhet. A lap információi szerint azonban a szaktárca elképzelései szerint - mivel nálunk az önkéntes nyugdíjpénztárakra nem a munkáltatói jelleg érvényes - a piac Brüsszel által elvárt "kinyitásának" nem kell azzal járnia, hogy minden befizető részesüljön a magyarországi adókedvezményben. Ellenkező esetben az Európai Bizottság által elvárt lépés szükségszerűen a jelenlegi nyugdíjpénztári adókedvezmények jelentős megnyirbálásával járna együtt.

Az Európai Bizottság által felállított CEIOPS (európai biztosítás- és munkáltatói nyugdíjpénztár-felügyelők bizottsága) egyik munkacsoportjának elnöke, Erdős Mihály szerint az irányelv közelebb hozhatja az úgynevezett páneurópai nyugdíjalapok megjelenését. Az uniós követelményeknek - hangsúlyozta Erdős - a hazai kasszák 95 százalékban megfelelnek. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű. Ezzel egyetért Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke is. Mint elmondta: nem véletlenül alakult meg az európai nyugdíjcélú megtakarításokat kezelő szervezetek szövetségének (EFRP) kelet-közép-európai országok érdekeit képviselő fóruma, amely (március elején) épp őt választotta elnökévé.

A tagozat célja az új EU-tagállamok nyugdíjrendszereinek jellegzetességeit is figyelembe vevő brüsszeli szabályozás megvalósítása - olvasható a Napi Gazdaságban.
Follow hrportal_hu on Twitter