Megjelent: 15 éve

Vak kormányzó irányítja New Yorkot

A szexbotrányba keveredett New York-i kormányzót hétfőtől eddigi helyettese, David Paterson váltja. A demokrata politikus ezzel a szövetségi állam első afro-amerikai kormányzója lesz, és az Egyesült Államok történetében a második olyan kormányzó, aki szinte születésétől fogva vak.

Paterson hétfői hivatalba lépésével több rekord is megdőlni látszik. A politikus a szövetségi állam első fekete kormányzója lesz, ráadásul első ízben fodul elő, hogy az Egyesült Államokban párhuzamosan két államban is afroamerikai kormányzó van hivatalban. (Deval Patrick fekete politikus jelenleg Massachusetts államban kormányzó.) Paterson ezenkívül a második vak amerikai kormányzó, aki várhatóan huzamosabb ideig lesz hivatalban, 1975-ben Bob C. Riley, aki szintén elvesztette látását, 11 napig volt Arkansas állam első embere.

A fogyatékkal élők támogatója

Paterson feleségével és két gyerekével Harlemben él, a Columbia Egyetem nemzetközi és közügyek karának docense, a látáskárosultak és testi fogyatékkal élők országosan ismert támogatója. A politikus tagja a Vakok Amerikai Alapítványának, és részt vesz számos olyan szervezetben, amely fogyatékkal élő atléták és veteránok sportolását támogatja. Paterson maga is aktív kosárlabdajátékos, és 1999-ben lefutotta a New York City maratont.

Paterson 1954-ben született, apja New York állam polgármester-helyettese volt, aki jelentős befolyással bírt az állam politikai színterén. A gyerrmek Paterson egy fertőzést követően bal szemére teljesen megvakult, de látása jobb szemén is jelentősen megromlott. Fogyatékossága azonban nem akadályozta meg abban, hogy elvégezze a Columbia Egyetem történelem szakát, majd a Hofstra Jogi Egyetemen folytassa tanulmányait.


1985-ben New York állam szenátora lett, és a demokraták kisebbségi vezetője volt a képviselőházban 2002-től 2006-ig, amikor is a most leköszönő Spitzer mellett elfoglalta New York állam kormányzóhelyettesi posztját. Abban az időben a legtöbb politikai elemző megdöbbent azon, hogy a vak Paterson elvállalta a főleg reprezentációs feladatokból álló munkát.

Hirtelen váltás

Spitzer várhatóan helyi idő szerint hétfő délben köszön le posztjáról, helyét egy órán belül átveszi David Paterson, a képviselőház gyorsított eljárásának köszönhetően. New York jövendő afroamerikai politikusa a múlt hetet azzal töltötte, hogy demokrata és republikánus politkusokkal egyeztetett váratlan hatalomátvételéről.Patersontól a közvélemény most leginkább a kormányzói hivatal megtisztítását várja. Nagyon ijesztő az, ami történik, és határozottan ideges vagyok, de arra gondolok, hogy rengeteg feladat áll előttem, és készen állok arra, hogy megbirkózzak vele - mondta.


Patersonnak nagyon jó a humora, egy igazi úriember, és ebben éppen Eliot Spitzer ellentéte – nyilatkozta róla a The New York Timesnak Betsy Gotbaum, New York állam közösségi ombudsmanja.

Clinton utódja?

Elemzők szerint szenátori előéletével Paterson valószínűleg sikeresebben viszi majd keresztül politikai programját a közgyűlésen, és maga mellé állítja a Spitzer támadó politikájából kiábrándult republikánusokat. Kompromisszumkészségére szükség is lesz, a súlyos gazdasági problémákkal küszködő állam költségvetését ugyanis április elsejéig be kell nyújtani.

Paterson egyébként a Demokrata Párt egyik szuperdelegáltja, aki Clintont támogatja az elnökjelöltségben. Washingtoni körökben igen valószínűnek tartják, hogy ő lesz Hillary Rodham Clinton utódja a Szenátusban abban az esetben, ha a volt first lady lenne az Egyesült Államok új elnöke.
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek