Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 6 éve

Valóban csak a frissdiplomások kellenek?

"Mindenki csak a fiatalokat keres." "A fiatalok nem lojálisak, és amint adódik egy jobb ajánlat, továbblépnek." "A tapasztalt szakemberek naprakész tudással rendelkeznek ugyan, de nagyon nagy a fizetési igényük." Mindenki ismeri, és hallotta már a fenti közhelyeket. De valóban így lenne? Kikre van inkább kereslet a munkaerőpiacon?

images

images

"Az kétségkívül igaz, hogy a különböző generációk különböző munkavállalási attitűddel rendelkeznek, és eltérő a hozzáállásuk az álláskereséshez, munkahelyváltáshoz is" -– vallja Toldi Gábor, a HVG HR Center igazgatója. A szakember szerint például teljesen máshogy ítélik meg munkahelyüket, illetve a karrierépítést az Y-generáció képviselői, azaz a mai huszonévesek, mint az X-generáció tagjai (harmincasok), vagy a náluk is idősebb Baby Boomerek. "Különösen érezhető a korábbi generációk és az ipszilonosok közti különbség a karriercélok mellett a munkaidő és a magánélet egyensúlya iránti igényben is. Az ipszilonosok ugyanis látták, hogy az előttük járó generációk egész életüket a munkára tették, ez azonban nekik nem elég. Visszaemelik a munka mellé a magánélet súlyát, valamint fontosnak tartják a közösséghez való tartozást is a munkahelyükön. Ezért pedig váltani is hajlandóak, ráadásul jóval gyakrabban, mint azt "elődeik" tették." Ez lehet az oka a fiatalok lojalitás-hiányáról szóló tévhiteknek.

"Az eltérő hozzáállás az életúttal, a környezettel magyarázható. A Baby Boomerek gyakran csak akkor váltanak munkahelyet, ha az elkerülhetetlenné válik, ezzel szemben az Y generáció tagjai pár évente váltanak karrierjük kezdetén, hiszen így tudják a lehető legtöbb tapasztalatot megszerezni, és megtalálni a számukra érdekes lehetőségeket." A változás iránti nyitottság pedig ma már nem lehetőség, hanem követelmény: napjaink munkavállalói csak folyamatos fejlődéssel és élethosszig tartó tanulással képesek alkalmazkodni a munkaerőpiac állandó, ciklikus változásaihoz.

Az alkalmazkodás szükségességére és az eltérő generációk eltérő munkaerő-piaci lehetőségeire hívja fel a figyelmet az Európai Unió is, hiszen 2012 hivatalosan is a Generációk közötti Szolidaritás és az Aktív Öregedés európai éve. Az unió vezetősége is felismerte az alapvető demográfiai, munkaerő-piaci problémát, mely hatással van az állami szolgáltatásokra és a pénzügyekre is, ez pedig az elöregedő európai társadalom. A korfa elmozdulása miatt a társadalom nem teheti meg, hogy nem veszi figyelembe, és nem használja ki a tapasztalt korosztály munkaképességét, szaktudását minél hosszabb ideig.

A Generációk közötti szolidaritás európai évének kommunikációja a 2012. február 22-23. közt megrendezésre kerülő HVG Állásbörze számára is kiemelt prioritással bír. "A rendezvény azért is karolta fel az üzenetet, mert szeretné megmutatni, hogy a tévhitekkel ellentétben egy állásbörze egyszerre több célcsoportnak is szólhat" -– mondta el Toldi Gábor. "A börzékről kialakított nézet oka valószínűleg az, hogy ezek az események sokáig csak felsőoktatási campusokban kerültek megrendezésre, és céljuk az volt, hogy egy-egy intézmény hallgatóinak elhelyezkedését támogassák. A HVG Állásbörze azonban már a kezdetek óta arra buzdítja a kiállítókat, hogy minden korcsoport számára hozzák ki ajánlataikat a SYMA Rendezvényközpontba." - tette hozzá a szakember.

A börze adatai szerint a frissdiplomások mellett az elmúlt egy-másfél évben folyamatosan növekedett a tapasztalattal, szaktudással és gyakorlattal rendelkező álláskeresők száma. A kiállítók is felismerték, hogy az állásbörzén a pályakezdő célcsoport mellett elérhetik a munkahelyváltó, karrierjében előrelépni szándékozó szakembereket is, így egyre több ajánlatot kínálnak számukra. A következő, februári börze adatai alapján például a kiállítók 91 százaléka kínál pályakezdőknek szóló ajánlatokat, viszont ennél is magasabb azoknak az aránya (95 százalék), akik tapasztalatot igénylő pozíciókat is meghirdetnek a helyszínen. A kiállítók 67 százaléka kifejezetten senior szakembereket is keres, 54 százalékuk pedig akár vezetői pozíciókat is tud kínálni a rendezvény látogatóinak.

Az állásajánlatok szakterületek szerint is megoszlanak: A szervezők adatai szerint a kiállítók kétharmada mérnöki, műszaki, gazdasági és pénzügyi pozíciókat egyaránt kínál, több mint 60 százalékuk pedig informatikai szakembereket és magabiztos nyelvtudással rendelkező munkavállalókat is keres.

A generációk közti különbségek tudatos kezelését a jubileumát ünneplő rendezvény szakmai programokkal is támogatja. Toldi Gábor előadásában például az X, Y és Z generáció eltérő álláskeresési szokásaira derül fény, de további előadások is segítik a tájékozódást:

 • Pályakezdő 1x1- Tudatos karrier lépésről lépésre
 • Sikeres női karrierek- az első lépcsőfoktól a csúcsig
 • A nők helyzete a munkaerőpiacon
 • Generációváltás a családi vállalkozások vezetésében coaching támogatással

  A jubileumi börze ezen kívül megünepli saját "öregedését" is: 2012 februárjában számtalan újdonsággal, izgalmas programokkal és az elmúlt évek újításait, különlegességeit bemutató HVG Állásbörze -– Múlt és Jövő kiállítással várja a látogatókat.
 • Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Holman Magdolna az Állami Számvevőszék új főtitkára

  Holman Magdolnát nevezte ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) új főtitkárának október 20-tól Domokos László elnök, az eddigi főtitkár, Elek János... Teljes cikk

  Új gyárat adtak át Tatabányán

  A tatabányai ipari parkban csütörtökön átadta új gyárát az amerikai Becton, Dickinson and Company (BD) globális orvostechnológiai vállalat. A... Teljes cikk

  A MOL ismét kiáll a sokszínűség mellett

  A MOL az idei évben ismét csatlakozott az Európai Sokszínűségi Karta Magyarországhoz. A vállalat 2030-ig tartó üzleti stratégiájának egyik... Teljes cikk

  Új vezetők a Lapcomnál

  Új vezetőket nevezett ki a Bors, a Kisalföld és a Délmagyarország napilapok élére a Lapcom Zrt., valamint új szakember tölti be a stratégiai... Teljes cikk

  Új vezető a Telenor HR-divíziójának élén

  November 1-től HR igazgatóként Kiss Judit irányítja a Telenor Magyarország humánerőforrás divízióját. Elődje, Németh Zoltán HR... Teljes cikk

  Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár