Megjelent: 13 éve

Változások a felsőoktatásban

Több változás lép életbe a felvételi eljárásban és a megszerezhető tanulmányi és szociális támogatásban is. Az idei gólyáknak és a 2008 februárban vagy szeptemberben tanulmányaikat megkezdőknek egy pár új változással és szabállyal kell megismerkedniük - írja a Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) hivatalos honlapja, a felvi.hu.

Két felvételi eljárás, 480 pont

Az egyik legfontosabb változás, hogy 2008-tól évente két felvételi eljárás lesz. A 2008 februárjában induló képzésekre november 15-ig kell majd beküldeniük jelentkezési lapjukat a felvételizőknek, az induló szakokról az október 15-én megjelenő Felsőoktatási felvételi tájékoztatóból informálódhatnak a fiatalok, a 2008 szeptemberében induló képzésekre pedig február 15-ig lehet jelentkezni a december 15-én megjelenő Felsőoktatási felvételi tájékoztató alapján.

Változik a pontszámítási rendszer is, ami az alapképzésre, az egységes, osztatlan képzésre, valamint a felsőfokú szakképzésre jelentkezőket érinti. Az új rendszer szerint 200 érettségi, 200 tanulmányi pontot lehet szerezni, valamint 80 plusz többletpontot lehet szerezni különböző jogcímeken, így tevődik össze a megszerezhető maximális 280 pont.

Egyre több mesterszak indul

A mesterszakra jelentkezőknek egyre bővülő palettán kínálnak képzési lehetőségeket a felsőoktatási intézmények, a Magyar Akkreditációs Bizottság eddig 161 szakindítási kérelmet hagyott jóvá, ebből már 125-nek a képzési és kimeneti követelményei megjelentek a vonatkozó OKM-rendeletben, s több tucat jóváhagyott szakindítási kérelem van már az intézmények birtokában.

Képzési hozzájárulást kell fizetni 2008-tól

Azok az államilag támogatott finanszírozási formában felvett hallgatók, akik idén szeptemberben kezdték meg tanulmányaikat, alapképzésben és egységes osztatlan képzésben 105 ezer forintot, mesterképzésben 150 ezer forintot kötelesek fizetni évente 2008 szeptemberétől a képzést nyújtó intézmények. Ettől az összegtől az egyetemek és főiskolák 2008 után 50 százalékkal eltérhetnek lefelé és felfelé is.
A GYES-en, GYED-en lévők és a hátrányos helyzetűek mentesülnek a fizetési kötelezettség alól.
Fontos változás, hogy átjárhatóság lesz az államilag támogatott és a költségtérítéses hallgatók között, akik a minimum kreditet nem teljesítik átkerülhetnek költségtérítéses finanszírozási formában, a jól teljesítők pedig államilag támogatottra.

A támogatás is változik

Szeptembertől változik a támogatások rendszere is. A hallgatói normatíva (116.500 ft) 35-40 százaléka szociális-, 59 százaléka teljesítményalapú támogatásként osztható szét. A rendszer új eleme az első évfolyamosok alaptámogatása, amely nem alanyi jogú, hanem pályázat útján a szociálisan rászorulók kaphatják. A támogatás összege az első félévben alapképzésben, felsőfokú szakképzésben a normatíva 50 százaléka, mesterképzésben 75 százaléka. A szociálisan rászoruló hallgatók rendszeres szociális ösztöndíjat kapnak, ami a normatíva 10, illetve 20 százaléka. Húsz százalék jár annak a hátrányos helyzetű hallgatónak is, aki fogyatékossággal él, egészségi állapota miatt rászorult, halmozottan hátrányos helyzetű, családfenntartó, nagycsaládos vagy árva.

A normatíva tíz százalékára jogosult, akinek családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér értékét, s hátrányos helyzetű, félárva vagy gyámsága nagykorúsága miatt megszűnt. Ezekre a támogatásokra a doktorandusz hallgatók is jogosultak lesznek.

A hallgatók a második félévtől tanulmányi ösztöndíjban részesülhetnek, amelynek minimuma a hallgatói normatíva öt százaléka. Tanulmányi ösztöndíjban az államilag támogatott hallgatók legfeljebb fele részesülhet. A korábbról jól ismert lehetőségek, mint például a Bursa Hungarica ösztöndíj vagy a diákhitel, továbbra is a hallgatók rendelkezésére állnak.

edupress.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rossz anyagi helyzetbe került hallgatóknak indított ösztöndíjat a Budapesti Gazdasági Egyetem

Az ösztöndíjra június 30-ig jelentkezhetnek az alapképzésben, mesterképzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben részt vevő hallgatók. Teljes cikk

Kásler: példamutatóan bonyolították le a tanárok a vizsgákat

Az emberi erőforrások minisztere szerint a távoktatás jól vizsgázott Magyarországon, és méltatta a tanárokat. Teljes cikk

Elmaradnak a ballagások is

Online búcsúztatják a diákokat. Vannak iskolák, ahol később megtartják az ünnepséget. Teljes cikk