Megjelent: 7 éve

Van megoldás: ledolgozható tandíj és munkaerő-piaci ösztöndíjak

Jövőre radikálisan, majd 25 ezerrel csökkentheti a kormány az ingyenes képzésen résztvevők számát a felsőoktatásban - ezt december 6-án jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő. Nincs azonban minden veszve, aki nem akarja felvenni a Diákhitelt annak is számos opciója maradt a tandíj előteremtésére: az Edutus Főiskolán például ledolgozható tandíjjal és munkaerő-piaci ösztöndíjakkal segítik a hallgatókat, emellett külföldi munkavégzéssel is fedezhető a költségtérítés ára.

Jelentős fordulópont következett be a hazai felsőoktatásban december 5-én, amikor a kormány elfogadta azt a 10 pontos javaslat-csomagot, melynek egyik legfontosabb elemeként az idei 34 ezerről jövőre 10 ezerre csökkentik az államilag támogatott képzésben résztvevők számát. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint ez egyet jelent a tandíj bevezetésével. A kormány kifejtette, az egyik lehetséges út a tanulmányok finanszírozására a Diákhitel2, melynek köszönhetően nem kell azonnal fizetni, így több ember előtt megnyílik az út a diploma előtt. A hír heves kétségbeesést váltott ki a hallgatókból, akiknek megfelelő anyagi háttér, szülői támogatás híján kérdésessé vált a továbbtanulásuk. Ugyanakkor, azok számára, akik nem akarnak hitelt felvenni, még mindig számos lehetőség adódik a költségtérítés előteremtésére.

Ledolgozható tandíj és munkaerő-piaci ösztöndíjak az Edutuson

A felsőoktatás finanszírozásának átalakulására reagálva a tatabányai és budapesti székhelyű Edutus Főiskola (korábban Modern Üzleti Tudományok Főiskolája) speciális, munkaerő-piaci ösztöndíjával a műszaki, a gazdasági és a turizmus képzések legtehetségesebb hallgatóit támogatja. Az intézmény december 7-én tartott nyílt napján többek közt bemutatkozott a Pegazus program is, melynek keretében a főiskola a regionális vállalkozások szereplőivel együttműködésben támogatja a fiatalokat. A lehetőség nemcsak abban egyedülálló, hogy megfelelő anyagi hátteret nyújt a hallgatók tanulmányainak finanszírozására, hanem segítségével a fiatalok betekintést kaphatnak egy-egy vállalat működésébe, ezeket a tapasztalatokat pedig a későbbiekben a munkaerőpiacon is hasznosíthatják.

Csaknem egyedülálló módon a főiskola arra is lehetőséget biztosít, hogy a hallgatók ledolgozhassák a tandíjukat. A rendszerben az elsőéves diákokat az intézmény iskolaszövetkezete a főiskolával kapcsolatban álló vállalkozásokhoz közvetíti ki. Munkájukért a hallgatók iskolaszövetkezeti bért kapnak, amelyből a tanulmányaikat finanszírozhatják. A főiskola ráadásul nem csak a munkalehetőséget, hanem a munkavégzéshez elengedhetetlen kedvezményes órarendet, egyéni konzultációt és elektronikus tananyagokat is biztosítja a hallgatóinak. Az intézmény tájékoztatása szerint a programokkal a hallgatók képzését leendő munkaadóik támogatják, illetve az elsőévesek nem szorulnak diákhitel felvételére vagy egyéb hitelkonstrukció igénybevételére, mert a diákok által megszerezhető források akár a teljes finanszírozás mértékét elérhetik. A 2012/2013-as tanév első félévében 129 fő jelentkezett a programba, a visszajelzések alapján pedig kiderült, a munkáltatók elégedettek voltak a hallgatók munkavégzésével.

Külföldi munkavállalás és tanulmányok: egyre többen vágnak bele

A Magyar Rektori Konferencia a napokban kifejtette, hogy nem ért egyet a kormány intézkedéseivel, mert a továbbtanulni vágyó fiataljaink közül éppen a legtehetségesebbeket késztetik arra, hogy elhagyják az országot. A folyamat már korábban kezdetét vette, az EU-hoz való csatlakozással ugyanis sok tekintetben egyszerűbbé, elérhetőbbé vált a külföldön folytatott tanulás, vagy a pár éves munkavégzés, amivel előteremthető akár a tandíj ára.

Gerlei Béla tapasztalatai szerint a tavalyihoz képest sokszorosára nőtt az érdeklődés a külföldi munkavállalás, illetve tanulmányok iránt, elsősorban az Európai Unió területén. A Karrier Intézet igazgatója kifejtette: annak, aki külföldre készül, oda kell figyelnie rá, hogy stabil angol nyelvtudással rendelkezzen, illetve, ha csak alapszinten is, de beszélje az adott ország nyelvét. "Emellett, a hosszabb kint tartózkodás megkezdése előtt érdemes az adott helyre kilátogatni, körülnézni, felvenni a kapcsolatot olyan magyarokkal, akik már kint végzik tanulmányaikat, vagy évek óta ott élnek" - mondta Gerlei Béla, aki szerint ezzel enyhíthető a kulturális sokk. A Karrier Intézet igazgatója figyelmeztet: munkakeresés esetén érdemes helyi e-mail címet, illetve telefonszámot beszerezni, arra az esetre pedig, ha bármi baj történne, jó, ha van félretett pénze az embernek.

Tanácstalanoknak: pályaorientáció és életpálya-tanácsadás

Nemcsak az államis hallgatók számát kurtítják meg jövőre, hanem egyes szakokat és karokat is felszámolnak, amelyeknél a kormány szerint a minőség nem megfelelő, illetve a hallgatói létszám sem biztosított.

Érdemes tehát megfontolni a gyakorlatorientált felsőfokú szakképzésekre való jelentkezést is, ezzel ugyanis kevesebb idő alatt és lényegesen alacsonyabb költségek mellett szerezhető végzettség. A tanácstalanoknak érdemes pályaorientáción, vagy életpálya-tanácsadáson részt venniük, illetve felkeresni egy karrier-tanácsadót, aki az egyéni képességekhez és elképzelésekhez igazodva nyújthat alternatívákat a fiataloknak.

www.edupress.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Maruzsa: június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek

Június 15-éig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, mondta a köznevelésért felelős államtitkár. Teljes cikk

Rossz anyagi helyzetbe került hallgatóknak indított ösztöndíjat a Budapesti Gazdasági Egyetem

Az ösztöndíjra június 30-ig jelentkezhetnek az alapképzésben, mesterképzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben részt vevő hallgatók. Teljes cikk

Kásler: példamutatóan bonyolították le a tanárok a vizsgákat

Az emberi erőforrások minisztere szerint a távoktatás jól vizsgázott Magyarországon, és méltatta a tanárokat. Teljes cikk