Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 1 éve

Varga Mihály hivatalosan is bejelentette a járulékcsökkentést

Már jövő héten elkészülhet a járulékcsökkentés végleges terve, ami januártól indulna. A folyamat két szakaszból állna, az elsőben csökkenne maga a teher, majd a másodikban a járulék csökkenése már a béremelést honorálná.

images

A kormány tervei szerint 2-3 évre elhúzott járulékcsökkentés valósulhat meg, összekapcsolódva egy olyan rendszerrel, amely a bérnövekedéshez ad többlettámogatást a járulékcsökkentésen keresztül - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 csatornán csütörtökön este.

Az elképzelések szerint lesz egy alap járulékcsökkentés, amelyet esetleg két év után követ a járulékszint olyan csökkenése, amelyik már a béremelést honorálja - fejtette ki a miniszter.

A műsorban elhangzott, hogy januárban indulhat a járulékcsökkentés, és akár már a jövő héten meglehet erről a végleges terv.

A béremelkedést honoráló csökkentést azért építenék a rendszerbe, hogy a munkáltató ne nyelhesse el, hanem valóban a bérek fejlesztésére szánja a nála maradó összeget.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint az eddig megismert kormányzati szándék segítheti a vállalkozások munkaerőhelyzetének javítását, hiszen a bérekre rakódó terhek csökkenése nagyobb mozgásteret ad a cégeknek. Így a versenyképesség és a termelékenység is nőhet, írja a Privátbankár.

A lépésre azért is szükség van, mert a munkaerőhiány miatt szükséges béremelések egyébként nagyon komoly terhet jelentenek a cégeknek. 10 ezerrel több az üres álláshely a versenyszférában, mint egy éve, és míg a GDP 1,9%-al bővült, addig a kerestek 5-6% között emelkedtek.

MTI/Privátbankár
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A MOL ismét kiáll a sokszínűség mellett

A MOL az idei évben ismét csatlakozott az Európai Sokszínűségi Karta Magyarországhoz. A vállalat 2030-ig tartó üzleti stratégiájának egyik... Teljes cikk

Új vezetők a Lapcomnál

Új vezetőket nevezett ki a Bors, a Kisalföld és a Délmagyarország napilapok élére a Lapcom Zrt., valamint új szakember tölti be a stratégiai... Teljes cikk

Új vezető a Telenor HR-divíziójának élén

November 1-től HR igazgatóként Kiss Judit irányítja a Telenor Magyarország humánerőforrás divízióját. Elődje, Németh Zoltán HR... Teljes cikk

Visszatért a képernyőre az M1 pityókás riportere

Letelt három hónapos képernyőről való eltiltása Bencze Péternek, az M1 riporterének - írja a HVG. Teljes cikk

Letartóztatta a rendőrség az Agrokor volt vezetőit

Nagyszabású akcióban letartóztatta a rendőrség Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalata, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor volt vezetőit Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár