Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Vas megyében csökkent az álláskeresők száma

A közfoglalkoztatási programok indulása kedvező hatással volt a munkaerő-piaci folyamatok alakulására Vas megyében: márciusban megállt a regisztrált álláskeresők számának tavaly november óta tartó emelkedése.

images

images

Tízezer alá csökkent a munkát keresők száma - közölte a megyei kormányhivatal munkaügyi központja. Márciusban 9790-nél kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván a kirendeltségeken, 8 százalékkal kevesebbet, mint egy hónappal korábban. A gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 8,1 százalék volt a nyilvántartott álláskeresők száma. A legmagasabb, 16 százalékot meghaladó volt a mutató Vasvár térségében, míg Körmend, Kőszeg és Szombathely vonzáskörzetében a megyei átlagnál alacsonyabb volt a munkanélküliségi ráta.

A munkát keresők csaknem 19 százaléka 25 év alatti, az 50 éven felüliek aránya pedig megközelítette a 25 százalékot. Az álláskeresők csaknem 20 százaléka már legalább egy éve nem talált megfelelő munkahelyet. A nyilvántartásban szereplők 57 százaléka nem részesült semmilyen pénzbeli ellátásban, álláskeresési járadékra 1295-en, álláskeresési segélyre pedig 308-an voltak jogosultak.

Az elmúlt év azonos időszakához képest 41 százalékkal emelkedett a pályakezdő álláskeresők száma; idén márciusban 1115 fiatal szerepelt a regisztrációs rendszerben. A fiatalok majdnem 28 százaléka alacsony iskolai végzettségű és ugyancsak 28 százalékuknak van szakközépiskolai bizonyítványa, míg a diplomások aránya nem éri el a 10 százalékot. A pályakezdők munkaerő-piaci helyzetének javítását, munkához jutását szolgálja a márciusban elindított Első munkahely garancia program.

Márciusban 1200 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, 40 százalékuk egy éven belül került vissza a nyilvántartásba. A nyilvántartásból 2030 álláskereső került ki, 40 százalékuk az elsődleges munkapiacon tudott elhelyezkedni, 34,5 százalékuk pedig közfoglalkoztatási program keretében talált munkát. Az álláskeresők 10 százalékának az együttműködés hiánya miatt szűnt meg a regisztrációja.

Márciusban 2092 új álláslehetőséget jelentettek be a kirendeltségeken, amelyek 70 százaléka határozott időre szóló, teljes munkaidős állás volt. Az üres álláshelyek mintegy 69 százalékát támogatott, döntően közfoglalkoztatás keretében - főként alacsony iskolai végzettségű, szakképzetlen - munkaerő számára ajánlották a munkáltatók, míg a támogatás nélküli munkahelyekre nagyobb arányban kerestek legalább szakmunkás végzettségűeket.

Az előző hónapról áthúzódó üres állásokkal együtt márciusban 2806 munkahely közül választhattak az álláskeresők Vas megyében.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter