Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Vasutassztrájk: megbénult Magyarország

Déli körkép

A MÁV tájékoztatása szerint Budapest Déli pályaudvaron a forgalomirányító és a tolatási műveletekben dolgozók munkabeszüntetése miatt ugyan nincs vonatközlekedés, a vonatok a Kelenföldi pályaudvarra érkeznek, és onnan indulnak. A Keleti pályaudvarra viszont már érkeznek vonatok Hatvan és Újszász felől, valamint a győri térségből. A Nyugati pályaudvaron is fogadnak vonatokat. Az esztergomi járatok közlekednek, a Budapest-Vác vonalon óránként egy-egy vonat jár.

Zalaegerszeg csomópont ismét indít és fogad vonatokat, itt kizárólag a MÁV-START Zrt. munkavállalóin, a jegyvizsgálókon és a kocsivizsgálókon múlik, hogy közlekednek-e a vonatok. Zalaegerszeg-Ukk között a még életben lévő pályafelújítás miatti vonatpótló autóbuszos közlekedés folyamatos.

A Veszprém csomópont szintén indít és fogad vonatokat, itt elsősorban a jegyvizsgálók akadályozhatják a vonatközlekedést. A reggeli műszakváltás óta egy gyorsvonat maradt el a START-os jegyvizsgáló munkabeszüntetése miatt.
A MÁV közleménye szerint Székesfehérvár, Pusztaszabolcs állomáson nincs munkabeszüntetés, Szolnokon is fogadnak és indítanak vonatokat. Sztrájkolnak ugyanakkor Veresegyház térségében, Apcnál és Dunaújvárosnál.

Gyakorlatilag a belföldi gyors- és IC vonatközlekedés megszűnt, a nemzetközi vonatokat sem indítják el Budapestre, egyedül a Beográd nemzetközi gyors érkezett Magyarország területére.

Délelőtti helyzetGaskó István elmondta: a vonatközlekedés a sztrájk alatt nem kiszámítható, ez a szolgáltatás szinte nem vehető igénybe.
A szakszervezet szerint Kelet-Magyarországon, Közép-Magyarországon a vasúti vonalak teljesen leálltak, Nyugat-Magyarországon egy-két vonalon járnak a vonatok. Továbbra is bizonytalan a vonatközlekedés a Dél-Dunántúlon, ezért az utazóknak indulás előtt célszerű érdeklődniük, elindul-e a vonatuk - mondta Imre Lászlóné, a MÁV régiós sajtószóvivője az MTI-nek hétfőn. Beszámolt arról, hogy néhány mellékvonalon közlekednek a szerelvények, a többi helyen vagy szünetel, vagy részleges a forgalom. A Pécs és Budapest közötti első, 5 óra 24 percre tervezett Intercity nem hagyta el a baranyai megyeszékhelyet. Hozzátette: a helyzet reggel 7 óra után, a műszakváltással változhat.

Gaskó István elmondta: a délutáni tárgyalástól azt várja, hogy a MÁV vezetése kimozduljon eddigi álláspontjáról.
A VDSZSZ elnöke szerint minden szakmai megalapozottságot nélkülöző a vezérigazgató álláspontja, miszerint börtönbe kerülne, ha teljesítené a MÁV Cargo privatizációs bevételére vonatkozó szakszervezeti követelést és a bevételből juttatna a vasutasoknak.

Arra a kérdésre, hogy meddig tart a vasutassztrájk, Gaskó István elmondta: ez a fejleményektől függ, az összes körülmény mérlegelése után az elnökség dönt a további lépésről.
Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: az InterCity és a belföldi gyorsvonati közlekedés gyakorlatilag megszűnt a sztrájk miatt.

Egy-egy személyvonatot el tudnak indítani, amelyek késéssel közlekednek. A menetrend felborult - tette hozzá.
A nemzetközi vonatok nem járnak, kivéve a Belgrád felől érkező gyorsvonatot, amely útban van Budapest felé, és várhatóan délelőtt megérkezik a Keleti pályaudvarra.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Tejeskávé töltő üzem kapott 4 milliárd forint kormányzati támogatást

Átadták az energia- és üdítőitalokat gyártó Hell Energy Magyarország Kft. tejeskávé töltő üzemét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszó... Teljes cikk

Online vállalkozói platformot indít az MFB

Összetartók.hu néven új online vállalkozói platformot fejlesztett ki és indított el a Magyar Fejlesztési Bank Csoport, amely minden magyar... Teljes cikk

Buszjavító és karbantartó központ nyílt Székesfehérváron

Átadták a Homm Kft. autóbusz-javító és -karbantartó központját Székesfehérváron. A legnagyobb magyar magánkézben lévő buszvállalat első... Teljes cikk