Megjelent: 5 éve

Véget ért a "behatolás időszaka" - több bank is elhagyhatja hazánkat

Öt bankot szándékoznak eladni tulajdonosaik. A Citi Bank és a Budapest Bank tulajdonosa a GE is elhagyhatja az országot - fejtette ki Simonyi Tamás, a KPMG tanácsadó cég szakértője a Napi Gazdaságnak.

Piaci hírek szerint öt nagybankot szándékoznak eladni tulajdonosaik. A bankok döntésében a méretnagyság és a jövedelemtermelő-képesség játszik igazán szerepet. - Ha ezek nincsenek meg, vagy csekélyek, akkor bezárják-eladják a leánybankot, még akkor is, ha ezek nyereségesen működnek - mondta a szakember a lapnak.

Az MKB megvásárlásával már most meghaladjuk az ötven százalékos magyar tulajdont a bankszektorban, és ha az eladó bankok közül is vásárol a magyar állam, megvalósulhat a kormányzati elképzelés: hetven százalékos magyar tulajdoni hányad. A Napi Gazdaság írása szerint a vevők közé kerülhet az OTP Bank, a K&H Bank, és az Unicredit is. Mint ahogyan az Erste terjeszkedése sem kizárható.

A szakember szerint reális az a másik kormányzati bejelentés, amely szerint öt nagybankot látnának szívesen a magyar piacon. Simonyi Tamás szerint a kérdés inkább az, hogy mi lesz a közvetlen élboly mögöttiekkel, maradnak vagy mennek.

- A régióban egyértelműen túlkínálat van bankokból és hálózatokból is. A "behatolás időszaka" vagyis azok az évek, amikor a pénzintézetek piacot akartak szerezni kelet-közép Európában, véget ért. Oda mennek, ahol jobb a megtérülés, ahol befektetésük nagyobb haszonnal jár - mondta a Napi Gazdaságnak adott interjújában Simonyi Tamás.

Napi Gazdaság
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter