Megjelent: 14 éve

Vegyes érzésekkel tekintenek a jövőbe a hazai cégek

A TOP-100 nagyvállalatok üzleti várakozásai enyhén romlottak, míg a kis- és középvállalatok (kkv) konjunktúra-indexe kis mértékben meghaladta az előző havi szintet augusztusban az Ecostat legfrissebb felmérése szerint.

A nagyvállatok gazdasági várakozásait tükröző TOP-100 index augusztusban 85,2 százalék, ami 2,5 százalékpontos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest.

Az exportorientált hazai nagyvállalatok visszajelzései szerint termelésük 48 százalékuknál nem változott az elmúlt három hónapban, 32 százalékuk fokozta teljesítményét, egyötödüknél csökkent a termelés. A cégek rövid távú előrejelzése ennél optimistább, negyedéven belül bővülő teljesítménnyel egyharmaduk számol, visszaeséstől mindössze egytizedük tart.

A következő félévben a TOP-100 vállalatcsoport a termelése alapvető feltételeiben a negatív tendenciák erősödésével számol.

A második félévi belföldi keresletet a cégek 27 százaléka növekvőnek, 9 százalékuk csökkenőnek ítéli. Külpiaci relációban növekvő igényeket feltételez a nagyvállalatok egyharmada, csökkenéstől egytizedük tart.

A kis- és középvállalati (kkv) index az augusztusi felmérés alapján 88 százalék, 2,4 százalékponttal magasabb, mint júliusban.

A kis- és középvállalatok 43 százalékának termelése az előző három hónapban szinten maradt. A cégek egyharmada növelte teljesítményét, csökkent a kibocsátás 24 százalékuknál. A következő három hónap termelési előrejelzése közepesen derűlátó, növekedést csaknem 40 százalékuk, csökkenést 15 százalékuk valószínűsít. Teljesítménye dinamikusabb növelését a cégek 40 százaléka tevékenységi körének bővítésével tervezi elérni.

A kis-és középvállalatok a működésüket nehezítő fő problémának a munkáltatói és vállalkozói terhek magas szintjét tekintik.

A kkv-k egyharmada a belföldi kereslet bővülését várja, 12 százalékuk a hazai kereslet visszaesésétől tart. Az exportpiaci keresletet 74 százalékuk ítélte változatlannak a következő néhány hónapban, növekvő igényt 18 százalékuk jelzett.
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
További cikkek
Ők kapják meg három nappal korábban a nyugdíjat

Három nappal korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegű 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerű ellátást azok, akik... Teljes cikk

A nagyobb cégek körében nőtt az innovációt végrehajtók száma

A cégek majdnem fele szoftver beszerzésével igyekezett javítani innovációján. Teljes cikk

Takács Péter: a kormány folytatja az egészségügyi dolgozók béremelését

Idén júliusban, majd jövő év márciusában újabb ápolói béremelés következik - mondta az egészségügyi államtitkár. Teljes cikk