Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Vissza nem térítendő támogatás munkahelymegőrzésre

Vissza nem térítendő munkahelymegőrző támogatásra pályázhatnak jövő péntektől hazai vállalatok; a támogatás fejében vállalniuk kell, hogy - akár rövidített munkaidőben is, de - továbbfoglalkozatják dolgozóikat - közölte Tukacs István, a válságövezetek kezelésével megbízott kormánybiztos az MTI-vel csütörtökön.

images

images

A kormánybiztos elmondta: a Megőrzés-programra hat milliárd forint áll rendelkezésre a Munkaerő-piaci Alapban, és a vállalatok az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz nyújthatnak majd be pályázatot január 23-tól. A főként kis- és közepes vállalkozásokra szabott pályázatokon azok a munkáltatók igényelhetnek majd támogatást, bérkiegészítést, akik kötelezettséget vállalnak a program alatt arra, hogy vagy teljes, vagy rövidített munkaidőben, de továbbfoglalkoztatják meglévő dolgozóikat.

A rövidített munkaidős pályázat lehetőséget ad arra, hogy a kieső munkaidőben a munkáltató képzéseket indítson - ebben az esetben a támogatási feltételek még kedvezőbbek is lehetnek. A pályázat feltétele, hogy az adott cég igazolja: a gazdasági válság miatt került nehéz foglalkoztatási helyzetbe, de vannak kilátásai arra, hogy ez a helyzet átmenti - mondta Tukacs István.

Az MTI azon felvetésére, hogy már több hazai cég jelezte, négynapos munkahetet kezd a válságra hivatkozva, Tukacs István azt válaszolta: a rövidített munkaidő bevezetésére ma is vannak jogszerű lehetőségek, de minden esetben meg kell állapodni róla a dolgozóval. Be lehet tehát vezetni a rövidített munkaidőt, ha ezt a dolgozóval kötött megállapodás és a munkajogi előírások megengedik.

A szabályok szerint lehetőség van arra, hogy a dolgozónak a teljes bérét fizesse a cég a rövidített munkaidő alatt, de arra is, hogy a munkaidőkeretet átcsoportosítsa egy éven belül, valamint arra is, hogy a rövidebb munkaidőért kevesebb bért fizessen.

A kormány szerdai ülésén a kormánybiztos előterjesztésében tárgyalta meg azt a jelentést, amely a keleti régiócsoport foglalkoztatási és fejlesztési helyzetével foglalkozik. Ezzel kapcsolatban Tukacs István elmondta: megvizsgálták a foglalkoztatási adatokat, a változásukat, az igénybe vett állami és pályázati eszközöket. Hozzátette: ebben a régióban a foglalkoztatás legfőbb gátja a képzetlenség, például a miskolci munkaügyi központ adataiból kiderült, hogy 1.500 munkahelyet nem tudnak betölteni ezen okból kifolyólag.

A térségben alig vannak multinacionális vállalatok, ezért inkább a kis- és közepes vállalkozásokat fenyegeti a gazdasági válság - mondta a kormánybiztos. Hozzátette: a következő kormányülésen a nyugati régióról, majd a központi régióról szóló jelentéseket hallgatja meg a kabinet.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter