Megjelent: 8 éve

Visszásságok az ingyenes nyelvi képzéseknél: előre leosztották a kvótákat?

Több nyelviskola döbbenten áll a TÁMOP 2.1.2. pályázat lefolytatásának körülményei előtt, és „"visszásságokra" hívják fel a figyelmet az üggyel kapcsolatban - tájékoztat a portálunkhoz eljuttatott sajtóközlemény.

images

Ahogy a HR Portal már hírül adta, egy kiemelt uniós projekt keretében százezer felnőtt kap lehetőséget idegen nyelvi és informatikai képzéseken való részvételhez. A képzésekre a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint keddtől lehet regisztrálni a "Tudásod a jövőd" honlapon. A TÁMOP 2.1.2. projekt alapvető célja a felnőtt lakosság gazdasági versenyképességének növelése, valamint munkaerő-piaci, elhelyezkedési esélyeinek növelése.

Egy a HR Portálhoz eljuttatott közlemény szerint azonban több nyelviskola - akik ebben a pályázatban látták intézményük jövőjét - döbbenten áll a pályázat lefolytatásának körülményei előtt, és "visszásságokra" hívják fel a figyelmet az üggyel kapcsolatban.

"Megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a várva várt "Tudásodajövőd - "TAMOP 2.1.2"-es 12,5 milliárd forintos pályázat, úgy tűnik, csak egy-két "szerencsés" képzőintézmény számára válik/vált elérhetővé (volt aki már a kiírás előtt tudta a pályázati időpontot), ellentétben azon ígéretekkel, hogy több száz képzőintézmény indulhat majd képzőként a pályázaton" - mondja a közleményben Kalmár Róbert, az egyik nyelviskola ügyvezetője.

Az ügyvezető szerint képzőintézményük az elsők között adta be pályázatát. Többször megkeresték a kiíró intézményt is, hogy mikorra várható a pályázat elindulása, de nem kaptak érdemi tájékoztatást egy esetben sem. Legutolsó megkeresésük 2012. december 12-én volt, amikor ugyancsak arra irányult a kérdés, hogy mikor várható a lakosság részére a pályázat elérhetősége, hogy az ünnepi nyitva tartást meg tudják tervezni, szervezni. A válasz erre a megkeresésre is a szokásos volt: türelmüket kérték.

Majd 2012. december 18-án megdöbbenéssel tapasztalta intézményük, valamint feltehetően rajtuk kívül még több száz intézmény, hogy már elindult a lakosság részéről a regisztráció, a képzők is elérhetővé váltak, "igen megdöbbentő szűk körből". "Természetesen a mi intézményünk nem szerepel a listán, mivel a szerződéskötéssel kapcsolatban a kiírótól nem kaptunk még tájékoztatást, a legutolsó információnk csupán annyi, hogy egyszer majd személyesen kell szerződést kötnünk velük" - nyilatkozta az ügyvezető.

Kalmár Róbert szerint a pályázatot kiíró szervezet ezen tisztességtelen eljárásrendjével jelentős versenyhátrányt okozott képzőintézményüknek. "A lakosság oldaláról nézve maximalizált a képzéseken részt vehetők létszáma. Igencsak úgy tűnik, a képzőintézmények már előre, még szinte a beadás előtt kiválasztásra kerültek, megszülettek a szerencsés intézmények, akik részt vehetnek a pályázat megvalósításában. Lássuk be, ha a "szabad kvóta" mégsem annyira szabad?! Feltételezhetően azoknak az intézményeknek, akik még esetleg ezután részt tudnak vállalni képzőként, milyen potenciális nyelvtanulói számok fognak jutni? Belegondolt ebbe valaki is? Képzőintézményünk a nálunk érdeklődőknek a mai napig nem tud választ adni arra, hogy pontosan hogyan lesz majd a képzés, lesz-e képzés" - fejti ki az ügyvezető.

Hozzáteszi, arra már gondolni se mernek, hogy hogyan tudnak ezen képzőintézmények "minőségi" képzést biztosítani az ország egész területén, hogyan tudják "minőségileg" a több tízezer ember oktatását felelősséggel elvégezni, megfelelve akár a minimális akkreditációs követelményeknek. Így Magyarországon az összes még működő képzőintézmény, akik nem szerepelnek a "kedvezményezettek" keretében, jó eséllyel csődbe fognak menni, növelve a kistérségekben amúgy is hatalmas munkanélküliséget - olvasható a közleményben.

A képzőintézmény tisztességes versenyfeltételeket követel a következő javasolt pontokkal:

1. Az elindított regisztrációs eljárást azonnal szüntessék be, és kezdjék el újra tiszta lappal a pályázatot!
2. A pályázó képzőintézményekkel kössék meg a szerződéseket úgy, hogy egyforma esélyekkel indulhassanak, ne kerüljön senki versenyhátrányba!
3. A pályázatról, a regisztrációról minden intézményt egyformán tájékoztassanak, hogy fel tudjanak készülni a nagyszámú érdeklődésre!
4. A kiíró biztosítsa a lakosság számára a minőséget, azaz csak a kiírásban megfelelő helyi nyelviskolák kaphassanak előnyt, lehetőséget a saját térségükben.
5. Legyenek egyértelműek a kvóták, egyértelműek a szabályok, hogy mi alapján határozzák meg a képzők "tartalmi" engedélyezését.
6. A kistérségeknél a meglévő (székhellyel vagy fióktelephellyel rendelkező) és sikeresen pályázott képzőintézményekhez pályázhasson a lakosság.
7. Csak abban az esetben engedélyezzenek adott területre más térségből képzőintézményt, ha adott régióban, vagy környező régióban nincs pályázó, és a kiírt kvótákat az adott intézmény nem tudja teljesíteni.
8. Maximalizálják adott intézményre a kvótákat, hogy ne lehessen országosan egy-két képzőintézmények lehívni a teljes képzési kvótát, ezzel is esélyt adva a helyi mikro- és kis vállalkozásoknak.
9. Lehessen a támogatásból részlehívást kezdeményezni, hogy meg tudják őrizni likviditásukat a mikro- és kisvállalkozások, és ne csak a nagy országos képzőintézmények bonyolíthassák le az egész pályázatot.

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Diáklányoknak kínál ígéretes IT-karriert a Morgan Stanley

Az egész országból jelentkezhetnek az érdeklődő diáklányok a Morgan Stanley és a NATE matematikai és programozási foglalkozásaira. A Smartiz... Teljes cikk

Már csak néhány napig jelentkezhetnek az akár 1 millió forintos támogatásra a vidéki idegenvezetők

A vidéken élő idegenvezetők augusztus 7-ig jelentkezhetnek a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vissza nem térítendő pályázatára. Teljes cikk

Családbarát munkahely pályázat: hétfőn jár le a beadási határidő

Hétfőig lehet jelentkezni a Családbarát munkahely pályázatra, amelyen akár ötmillió forint támogatást is kaphatnak a cégek családbarát... Teljes cikk