Megjelent: 9 éve

Visszaüthet a hazug önéletrajz

Egy felmérés szerint a kanadaiak közel ötöde állít valótlanságokat önéletrajzában. Ugyanakkor tízből nyolc munkavállalót frusztrálná, ha tudná, hogy kollégája alaptalan önfényezéssel szerezte meg az állását, olvasható az ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevelében.

images

images

A HR szolgáltatásokkal foglalkozó ADP Canada megbízásából készült kutatás szerint tízből három megkérdezett ismer olyan személyt, aki ferdített az önéletrajzán, és tízből ketten beismerik, hogy maguk is éltek ilyen trükkel, hogy előnyhöz jussanak.

A felmérést megrendelő cég kommentárja szerint a trükköző álláskeresők abban bíznak, hogy nem fognak lebukni. A kutatás szerint nem alaptalanul reménykednek: tízből hatan ugyanis úgy jutottak munkához, hogy a munkaadó nem ellenőrizte részletesen az önéletrajzok valóságtartalmát.

Az eredmények szerint a leggyakrabban (27 százalék) a korábbi bérükről mondanak többet a ténylegesnél az álláskeresők. De
sokan vannak, akik az előző munkahelyen betöltött felelősségüket nagyítják fel. A válaszadók szerint 17 százalék hajlik arra, hogy valótlant állítson képzettségéről, például egy idegen nyelv vagy egy számítógépes program ismeretéről, további 12 százalék pedig még igazoló iratok és megbízólevelek meghamisítására is hajlik.

A kutatás arra is rávilágít, hogy a dolgozók nem néznék jó szemmel, ha új munkatársukról kiderülne, alaptalanul jutott hozzá az álláshoz.

Az ADP Canada szerint a nem megfelelő munkaerő felvétele a cégeknek komoly ráfizetést okozhat, a munkatársak között feszültséget eredményezhet, ami a dolgozókra is visszaüthet. A HR cég azt tanácsolja, nem létező érdemek kitalálása helyett az álláskeresők inkább meglévő és hasznos képességeiket hangsúlyozzák a munkakeresés során.

ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter