Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

VOSZ: a bérajánlást nem számokhoz kellene kötni

A jövőre érvényes bérajánlást nem helyes számokhoz kötni, helyette olyan ajánlásra lenne szükség, amely viselkedési formákat szabályoz - mondta Dávid Ferenc a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára Tatabányán egy rendezvényen, szerdán.

"A bérmegállapodásokon szeretnénk körülírni, hogy olyan vállalatok esetében lehessen béremelés, ahol biztonságos szolgáltatást nyújtanak, munkájuk mögött valós teljesítmény van, banki kötelezettségeinek teljesítik, és nincsenek köztartozásaik" - fejtette ki Dávid Ferenc. Szerinte azért sem lenne célszerű számokhoz kötni a bérmegállapodást, mert azt a nagy, köztulajdonban lévő vállalatok saját maguk számára dolgoznák ki, és végül az ágazat egészére kötelező lenne.

A VOSZ főtitkára rámutatott: a közszolgálatban lévő, közalkalmazásban álló dolgozók érdekképviseletének esetenként mások az érdekei, mint a versenyszféra alkalmazottainak, és az állami vállalatoknál a javadalmazás sokszor nem tükrözi a cég valós teljesítményét.

Dávid Ferenc szerint nincs gazdasági alapja a minimálbér emelésének, tekintettel a stagnáló gazdaságra, azonban a politikai nyomás hatására elképzelhető az összeg növekedése. Azonban ez a munkaerőpiaci feszültségek és a feketegazdaság növekedését fogja okozni - prognosztizálta.

A főtitkár helyeselte a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adójának emelését, ugyanakkor a gazdaság számára hátrányosnak tartja, hogy ezt az üzemanyagokra is kiterjesztették. Véleménye szerint aki megteheti, teherautóit a környező országokban fogja tankolni.

Dávid Ferenc elmondta azt is, szeretné, ha még az idén állást foglalna az Alkotmánybíróság a szövetség beadványáról, amelyben a 2010-ben hatályba lépő adó-és járuléktörvények egyes részeit kifogásolják, azt, hogy nem a tényleges jövedelem, hanem egy fiktív érték, a "tevékenység piaci értéke" után kelljen társadalombiztosítási járulékot fizetni. A VOSZ szerint ezzel a jogszabállyal sérülne a jogállamiság és a jogbiztonság.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter