Megjelent: 13 éve

Zűrzavar az új számlatömb körül

Kaotikusan indult az év annak, aki most próbált új számlatömböt beszerezni, mert a régieket már nem lehet felhasználni. Januártól csak az új sorszámmal ellátott számlákat lehet kibocsátani, a régi tömböket le kell zárni, az üreseket meg kell semmisíteni - írja a Napi Gazdaság.

Korábban kialakult szokásokhoz képest több nyomtatványbolt is extra azonosítókat követelt meg a vállalkozásoktól a számlatömb kiadásához. Az ide vonatkozó rendelet szerint a nyomtatványboltokban szigorú számadási nyomtatványon kell rögzíteni a vásárlást, vagyis a számlán szerepeltetni kell a vevő nevét, székhelyét és adószámát is.

A szabály szerint a vállalkozás a bélyegzőjével, az aláírási címpéldánnyal vagy a cégpapírokkal is igazolhatja magát. Az idén azonban sok esetben visszautasították a nyomtatványboltokban azokat, akik mindössze a cég bélyegzőjével felvértezve próbáltak új tömböt vásárolni, és arra kérték őket, hogy a teljes cégpapírköteget mutassák be.

Ez azért is érdekes, mert az idén életbe lépő, 2006 októberében elfogadott jogszabályváltozásra már több mint fél éve készülnek az érintettek, sőt július óta csak az új típusú tömböket értékesíthetik a kereskedők. Arról nem is szólva, hogy a módosítás nem változtat a forgalomba hozatal szabályain, mindössze a nyomtatványbolt és az adóhatóság közti adatcserére vonatkozik.

A változás lényege, hogy a nyomtatványboltoknak előzetesen az adóhatóságtól kell kérniük egy kontingenst, amelyet a bolt korábbi forgalma alapján kalkulálnak ki. A dedikált sorszámú nyugtatömböket az APEH gyártatja le a forgalmazó számára.

Tehát, ha az adóhatóság bárhol gyanús számlára bukkan, akkor percek alatt kiderítheti, hol került forgalomba a tömb. Ennek kapcsán ugyanakkor érthetővé válik a nyomtatványboltok gyanakodása, annál is inkább, mert az adott bolthoz kirendelt sorszámokat az adóhatóság honlapján meg lehet tekinteni.

Napi Gazdaság
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter