Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

325 milliárd közmunkára, 16 milliárd aktív foglalkoztatáspolitikai eszközökre

A munkavállalói érdekképviseletek fenntartásaikat hangoztatták a 2017-es költségvetés tervezetének a foglalkoztatást érintő részei miatt. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a jövő évi büdzsé sem a dolgozói szegénység csökkenéséhez, sem a foglalkoztatás növekedéséhez nem járul hozzá.

images

images

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke elmondta, szerinte a jövő évi büdzsé sem a dolgozói szegénység csökkenéséhez, sem a foglalkoztatás növekedéséhez nem járul hozzá.

Kiemelte: a Nemzeti Foglalkoztatási Alapot, amely jövőre a közfoglalkoztatásra 325 milliárd forintot, aktív foglalkoztatáspolitikai eszközökre azonban csupán 16 milliárd forintot fordít.

Mindez azt mutatja, hogy a jövő évi költségvetés pusztán a közmunka révén járul hozzá a foglalkoztatás bővüléséhez, tehát a 2017-es büdzsé sem a munkavállalók költségvetése lesz - vélekedett a szakszervezeti vezető.

Jelezte, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) munkatervében szerepelnek a jövő évre vonatkozó bértárgyalások, amelyekre ők készen állnak.

A Liga Szakszervezetek (Liga) kifogásolta, hogy a kormány társadalmi egyeztetés, valamint az adó- és járulékrendszer változásainak ismertetése nélkül terjesztette be Magyarország 2017. évi költségvetését az Országgyűlés elé. Azt azonban üdvözölték, hogy az egészségügy, a közoktatás, a szociális terület a tavalyihoz képest jelentős finanszírozási többlettel számolhat jövőre.

Egyelőre azonban nem látható, hogy ebből mennyi a dologi kiadás, mennyi a felhalmozott adósságok visszafizetése, és ténylegesen mennyi jut a jelentős jövedelemhátránnyal küzdő munkavállalóknak - olvasható a Liga közleményében.

A Liga a célzott áfa-csökkentéseket jó lépésként értékeli, egyrészt, mert az alapvető élelmiszereket érintő adóterhek csökkentése a legszegényebb rétegek érdekeit védi, másrészt, mert az intézkedés a gazdaság kifehérítését szolgálja.

A szakszervezet szerint azonban nem teljesen világos, hogy az áfacsökkentés miatt várható bevételkiesést honnan pótolja a kormány - tették hozzá.

A 15 százalékos személyijövedelemadó-kulccsal kapcsolatban a szakszervezet továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy nagyobb társadalmi igazságosságot megvalósító adórendszerre kell áttérni. Rámutattak, hogy bár a kormány korábban az egykulcsos szja csökkentését ígérte, a beterjesztett költségvetés azonban ezt nem tartalmazza.

A Liga reméli, hogy a kormány a jövő évi büdzsében lehetőséget biztosít a munkavállalók jövedelmi pozícióinak javítására, különös tekintettel a minimálbér már régóta aktuális, jelentős emelésére - írják közleményükben.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) közleménye szerint a jövő évi büdzsé a munkavállalók szempontjából kedvező. Példaként említették az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentését, ami az alacsony fizetésből élők reálfogyasztását érinti kedvezően. A MOSZ különösen nagyra értékelte, hogy az életpályaprogramok közé bekerült az egészségügyi dolgozók, köztük a szakápolók béremelési programja.

A szakszervezet szerint az is pozitívum, hogy a kormány a fogyasztás bővítésének adott prioritást a költségvetési megtakarítások túlzott mértékű erőltetésével szemben, hosszú távon ennek kedvező hatásai lesznek a fenntartható gazdasági növekedésre. A szakszervezet várja a bérfelzárkóztatási programban meghirdetett adókedvezmények újabb részleteit.
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Maradási interjú: olcsóbb, mint a kiválasztás

Már-már közhelyszámba menő bölcsesség, hogy olcsóbb a meglévő munkatársat megtartani, mint újat találni helyette. A kiválasztás jól lefedett... Teljes cikk

Igaz mese egy kultúraváltásról

Igaz mese egy kultúraváltásról, avagy mitől lesz sikeres a szervezeti kultúra átalakítása. Andó Ildikó, a Vezetői Mesterműhely blog szerzőjének... Teljes cikk

Visszaesett a vállalatok beruházási szándéka

Jelenleg a cégek kevesebb mint fele tervez valamilyen fejlesztést a következő egy év során. Emellett a cégek többsége a beruházásokra szánt... Teljes cikk