kapubanner for mobile
Megjelent: 3 hete

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben

Két évvel ezelőtt első alkalommal publikáltuk a legbefolyásosabb magyar HR vezetők 20-as toplistáját. Úgy gondoltuk, hogy idén újra nagyító alá vesszük a nagy szervezetek HR igazgatóinak világát. Íme a második kiadás, itt a HR Portál nagy listája 2024-ben!

Top 20 magyar HR vezető 2024-
images

2022-ben a HR Portál első alkalommal készítette el a legbefolyásosabb magyar HR vezetők listáját. Bennünket is meglepett, mekkora és milyen erős visszhangja lett ennek az összeállításnak a szakmai nyilvánosságban és azon túl is. Úgy gondoltuk, hogy két év után újra nagyító alá vesszük a nagy szervezetek HR igazgatóinak világát.

Hogyan is készült ez a felmérés? A módszerünk a két évvel ezelőtti összeállításon alapult. Ez nem pályázat volt, benevezni sem lehetett. Mi magunk készítettük, saját szempontrendszerünkkel, a szakmában meghatározó, nem vállalati HR szakemberek, személyzeti tanácsadók, executive search cégek képviselőinek bevonásával. Magyar HR vezetőket vettünk nagyító alá: azaz Magyarországon dolgozó külföldi nemzetiségűeket nem, ám külföldön dolgozó magyarokat igen. Vállalati HR igazgatókat néztünk, a szolgáltatói szektort, és tanácsadói minőségben dolgozó véleményvezéreket nem.

Első körben a legnagyobb magyar vállalatok HR igazgatóit gyűjtöttük össze és személyzeti szakemberek javaslatait kértük, ők kit tartanak a legbefolyásosabbnak. Majd ezt a több mint 100 nevet tartalmazó listát szűkítettük aprólékosan.
Persze kérdés, hogy miként definiáljuk a befolyást, ki számít igazán befolyásosnak. Egy 20 elemből álló szempontrendszer szerint haladtunk, amelyben a vállalatok mérete, gazdasági és lobbiereje, a munkavállalók száma - azaz a HR vezető döntései mennyi alkalmazottra vannak hatással - jelentette az egyik legfontosabb szempontot.

Persze nem csak a méret számít, ez nem a legnagyobb 20 munkaadó listája. Elemeztük a HR vezető szakmai pályafutását, az üzlettel való kapcsolódási pontokat, mekkora HR csapatot vezet, milyen intézkedéseket vezetett be a szervezetben.  Például milyen innovatív lépéseket tett a toborzásban, a megtartásban vagy a társadalmi felelősségvállalásban.

Véleményt kértünk senior fejvadászoktól milyen benyomás alakult ki bennük az adott vezetőről, mennyire szuverén szereplője a vállalat életének, mennyire stratégiai szintű a HR funkció az adott szervezetben. Számított az is, hogy egy vezető mennyi ideje része a szervezetnek, ahhoz ugyanis idő kell, hogy munkájával rajta hagyja az ujjnyomát egy szervezeten.

Kisebb súllyal került a latba, de néztük a HR vezetők szakmai nyilvánosságban betöltött szerepét / imázsát, a közösségi médiás megjelenését, a HR szakmába való beágyazottságát.

Ha a 2022-essel vetjük össze, akkor tizennégyen ismét bekerültek az összeállításba, hatan új szereplők.

Hangsúlyozzuk, hogy ez a lista a mi kutatási eredményeinken, és a HR Portál 21 éves működése alatt felhalmozott tudáson alapul. Persze számos szubjektív szempont is megtalálható benne. Ami biztos: sok tapasztalt és nagyszerű HR vezető dolgozik még az országban, akiket tisztelünk, szeretünk, adunk a véleményükre.

A legbefolyásosabbak a mi eredményeink alapján az alábbi vezetők ABC rendben: (Őket most rövidebben, majd a következő hetekben interjúkban is bemutatjuk olvasóinknak.)

 

András Klára, az Egis Gyógyszergyár Zrt. HR és kommunikációs igazgatója

Top 20 magyar HR vezető 2024András Klára

 

Az Egis Csoport 18 országban 4700 munkavállalót foglalkoztat. András Klára nemcsak HR és kommunikációs vezető, hanem a menedzsment tagja is. A kétezres évek elején a humán kontrolling irányból kapcsolódott be a HR-be és tanulta ki a szakmát. 2015-ben érkezett az Egis Gyógyszergyárhoz, ahol a fejlesztési és kompenzációs osztály vezetését vette át. 2017 óta HR és kommunikációs vezető. HR kontrolling múltjából fakadóan kezdetben az excel táblák világából nézte a nagy képet. Aztán jött a felismerés, hogy a cellák mögött arcok vannak, az emberekben érzések, motivációk, erők és gyengeségek. “Ma már szeretném azt hinni, hogy csakis az emberekben vagyok képes gondolkodni” - mondja. Szakterülete a generációk közötti együttműködés. A szakmai nyilvánosság egyik ismert szereplője, számos HR rendezvény előadója. Tanári múltjából is eredeztethető, hogy szívügye a tudás megosztása. A HR vezető az elmúlt év legnagyobb eredményei közül a HR folyamatok digitalizációjában történt előrelépést emelte ki, amely hatékonyabbá és gyorsabbá tette a HR működését.

 

Bajor László, a Flex magyarországi HR igazgatója

Top 20 magyar HR vezető 2024Bajor László

 

Az elektronikai gyártó cég világszerte 170 000, Magyarországon több mint 8000 munkavállalót foglalkoztat. Bajor László nemcsak a magyar leányvállalat HR igazgatója, hanem idén áprilistól az autóipari divízió globális HR vezetője, amely földrajzilag Mexikótól Ázsiáig terjed. A személyzeti szakember közel 30 éve dolgozik a szakmában: pályáját a MOL-nál kezdte, majd a Rábánál és az Unicredit Banknál folytatta. 2008 óta dolgozik a Flexnél (korábban Flextronics). A Flex Magyarországon hét városban működik, a legnagyobb magyarországi foglalkoztatók egyike, több mint 70 ügyfelet szolgál ki az autóipartól a gyógyszeriparig. Zala, Vas és Somogy megyék egyik legnagyobb munkaadója, jelentős hatása van a nyugati megyék munkaerőpiacára. Foglalkoztatnak harmadik országbelieket is, Bajor László befogadó munkahelyi kutúrát épített ki csapatával. A Flex május végén bejelentett 36 milliárd forint értékű beruházásával új gyárat épít és komoly technológiai fejlesztéseket hajt végre Zalaegerszegen. Bajor László üzleti típusú HR vezető, stratégiai döntési kompetenciákkal, mintegy hatvanfős csapatot vezet. Az utóbbi két év nagy kihívasaként említette a magas inflációs környezetben a munkaerő-megtartást. Ezen kívül a Flexnél előtérbe került a mentális és fizikális egészségmegőrzés, szintet léptek digitalizációban és dolgoznak a mesterséges intelligencia toborzási folyamatba integrálásán.

 

Bertalan Imre, az OTP Csoport HR igazgatója

Top 20 magyar HR vezető 2024Bertalan Imre

 

Az OTP Group Kelet-közép Európa vezető bankcsoportja, 12 országban több mint 41 ezer munkavállalóval nyújt pénzügyi szolgáltatásokat 17,5 millió ügyfélnek. Bertalan Imre a bankcsoport HR vezetője, aki a zászlóshajó magyar bank humán- és szervezetfejlesztési feladatai mellett a teljes bankcsoport HR vezetői felelősségét is viseli, illetve az OTP Group piacvezető szlovéniai jelenlétéért felel. Az OTP Group legnagyobb HR kihívása, hogy minden piacán biztosítsa a megcélzott vagy már elért vezető szerephez szükséges humán és szervezeti feltételeket. Közgazdász végzettségű, a bankszakmából váltott a HR-re. Korábban dolgozott több magyarországi bankban, különböző szakmai területeken. 2010-ben évben csatlakozott az OTP-hez. Hét éven át volt a szerbiai leányvállalat vezetője, majd 2017-ben vette át az OTP Csoport HR divíziójának vezetését. Felhatalmazó vezetőnek tartja magát, aki a mindennapokban igyekszik fair és empatikus lenni. Az OTP Banknál  a fluktuáció 12 százalék volt 2023-ban az éves jelentés szerint, a munkavállalói elégedettség/elkötelezettség pedig 76%. (Mindkét adat megegyezik a 2022. évivel.)  Szintén az éves jelentés szerint a pénzintézetnél tavaly 2,7 százalék volt a nők bérhátránya (teljes jutttatás) a férfiakéhoz képest, ami átlag alatti differenciának számít. 

 

Csoknyainé Horváth Gertrud, a dm ügyvezetője és HR igazgatója

Top 20 magyar HR vezető 2024Csoknyainé Horváth Gertrud

 

Talán senki sem ismeri jobban nála jobban a 3700 munkavállalót foglalkoztató drogérialánc “DNS”-ét. 27. éve dolgozik a dm-nél. A kereskedelemből váltott a HR-re, majd onnan lépett elő cégvezetői, aztán az egyik ügyvezetői pozícióba. A dm Magyarországon 262 üzletében a 2023-as pénzügyi évben 185 milliárd forint árbevételt ért el. A HR súlyát jelzi, hogy az közvetlenül az ügyvezető alá tartozik, illetve hogy a HR vezetőből ügyvezető lett. “Vezetőként fontosnak tartom, hogy megközelíthető és emberközpontú maradjak. Ügyvezetői kinevezésemkor erősségemként emelték ki, hogy közel vagyok az emberekhez, ez azóta sem változott” - mondja vezetői filozófiájáról Csoknyainé Horváth Gertrud. Hozzáteszi: a közvetlen irányítása alá tartozó egységekben az új belépő kollégákkal még most is leül beszélgetni. Kíváncsi arra, hogyan érzik magukat, mire van szükségük. A dm-nél az iparági átlagnál alacsonyabb a fluktuáció, díjak sorát nyerték az utóbbi években a különféle HR szakmai versenyeken. A cégnél nagy fókuszt helyeznek a fenntarthatósággal kapcsolatos edukációra és a munkatársak mentális és testi egészségvédelmére.

 

Dobi Kitti, a MBH Bank HR vezérigazgató-helyettese

Top 20 magyar HR vezető 2024 Dobi Kitti
Dobi Kitti

 

Üzleti fókuszú HR vezetőnek tartja magát, pénzügyi végzettséggel. Közel 10 000 munkavállalóért felel. Levezényelte HR szempontból három bank (MKB, Budapest Bank és a Takarékbank) Magyarországon egyedülálló összeolvadását. 2020 decembere óta az MBH HR igazgatója és egyben a bank vezérigazgató-helyettese, korábban több mint 7 évig volt a Bankholdingba beolvadt MKB HR ügyvezető igazgatója. A 2010-es évek elején a BP regionális HR vezetőjeként különböző kontinensek munkakultúráját ismerhette meg, dolgozott ázsiai és afrikai lokációkban. Karrierjét a Procter&Gamble-nél kezdte. Szerteágazó iparági tapasztalattal rendelkezik. HR vezetőként legfontosabb értéknek az összetartó, közös vállalati nyelvet beszélő közösséget és tanulási képességet tartja, mert mint mondja, ez fenntartható módon elősegíti a hatékony értékteremtést, és biztos alapokat nyújt. A fúzió befejeztével a HR fókuszában a vállalati kultúra átalakítása volt, melyben nagy hangsúlyt kapott az új MBH Bank értékrendszere, és a vezetőfejlesztés is. Egyik legfontosabb programjuk, a 2023 tavaszán elindított generációs diverzitás program, amelynek célja és lényege, “hogy a munkavállalóink minden életciklusához tudjunk idomulni, mint munkaadó, és az élethelyzetnek, korosztálynak megfelelő juttatási opciókat, fejlesztési támogatást tudjunk nyújtani minden kollégánk számára” - mondja Dobi Kitti.

 

Erdei Katalin, a Richter Gedeon Nyrt. HR igazgatója

Erdei Katalin, Richter
Erdei Katalin

 

Erdei Katalin HR-es pályafutását a Győri Keksz Kft.-nél kezdte, majd a Ferreronál dolgozott HR specialista pozíciókban. 2012-től 2015-ig a Wrigleynél volt HR vezető, majd Németországban a Marsnál töltött közel három évet. Több mint öt éve dolgozik a Richternél, 2019 óta HR igazgató. Magyarországon 6000 munkavállalóért felelős, de munkája a több mint 50 országban jelenlévő cég közel 12 000 munkavállalójára is hatással van. Eddigi pályafutása alatt három vállalati kultúrát - francia, amerikai, olasz - is megismert, most egy magyar gyökerűt épít ki globálisan. Mint mondja: „Számomra fontos érték, hogy olyan hosszú távon fenntartható munkahelyet teremtsünk, ahol fontos az aktív és transzparens együttműködés és a fejlődés. Minden cégnél és minden területen sok a változás, és büszke vagyok arra, ahogy csapatommal a nálunk zajló a változásokat, kihívásokat támogatjuk Magyarországon és 50 leányvállaltunknál.”

 

Fremda Balázs, a Morgan Stanley budapesti irodájának HR igazgatója

Top 20 magyar HR vezető 2024 Fremda Balázs
Fremda Balázs

 

Több mint 14 éve csatlakozott a céghez, ahol több HR pozíciót töltött be, 2016 óta HR igazgató. Korábban a Hay Groupnál dolgozott. A magyarországi Morgan Stanleynek közel 2500 munkavállalója van, a budapesti egység a globális cég fontos technológiai és elemző központja. Több HR szempontból egyedi programot futtat a vállalat évek óta, mint például a Return to Work vagyis Lendülj újra munkába!, amelyet már nyolcadik éve hirdetnek meg. A program segíti a résztvevők munkaerőpiaci visszatérését, a szakmai önbizalom visszaszerzését, akár gyermekvállalás, munkanélküliség vagy nyugdíj után. A cég munkatársai rendszeresen mentorálnak pályakezdőket, tehetséges roma fiatalokat és női vezetőket is. A HR igazgató számára meghatározó a sokszínűség és az elfogadás mellett az elköteleződés, ami vezetőként számára azt jelenti, hogy a munkatársai személy szerint is fontosak számára, segíti őket szakmai kihívásaikban és karriercéljaikban egyaránt.

 

Friedl Zsuzsanna, a T-Systems International CHRO-e

Top 20 magyar HR vezető 2024 Friedl Zsuzsanna
Friedl Zsuzsanna

 

2024. január 1 óta a T-Systems International Board tagja és Chief HR Officere. A Deutsche Telekom vállalatcsoport globális jelenlétű IT szolgáltató, melynek 21 országban, 28 000 munkatársa van, amit egy 450 fős nemzetközi HR szervezet támogat. Szakmai pályáját a General Electric HR területén kezdte, aztán a UPC Magyarország, majd a Microsoft magyarországi HR igazgatója lett. 2017-től 2023 végéig a Magyar Telekom Chief People Officereként a 150 fős HR, Agilis kompetencia és Vállalati kommunikációs területekért felelt vezérigazgató helyettesként. A LinkedInen aktív, rendszeresen oszt meg HR szempontból fontos mérföldköveket, gyakorlatokat. Több mint 8000 követővel rendelkezik. Mint mondja HR vezetőként akkor lehet sikeres: „ha értem az üzletet és az üzleti kihívásokat, és le tudom fordítani az emberekkel és szervezetekkel kapcsolatos feladatokra. Ezt egy erős emberi fókusszal egészítem ki – én hiszek abban, hogy az emberek akkor lesznek boldogok, ha a munkájukat, munkahelyüket is szeretik.”

 

Horváth Andrea, a McDonald’s HR igazgatója

Top 20 magyar HR vezető 2024 Horváth Andrea
Horváth Andrea

 

Több mint 7 éve dolgozik a gyorsétteremláncnál, aminek közel négy éve a HR vezetője. Országszerte az éttermekben több mint 8500 munkatársuk dolgozik. Karrierjét a Marsnál kezdte, majd a Coca-Cola HBC-nál dolgozott tehetségmenedzsment területen. Hisz a szabályozottságban, a transzparens döntésekben és az őszinteségben. „Egy nagy rendszert támogatunk, amihez pontosan meghatározott keretekre van szükségünk, a HR csapatnak pedig élen kell járnia a betartásukban” – mondja Horváth Andrea. A cég szervezeti kultúrájának 5 pilléréből az együttműködést és a minőséget emeli ki, és nagyon fontos számára a különbözőségek elfogadása: „én egy olyan környezetben szeretnék létezni - és ezáltal dolgozni is, ami elfogadja a különbözőségeket. Sőt, tovább megyek: nem csak elfogadja, hanem észre sem veszi, ha nem ez van a fókuszban.” 2024-ben egyik fontos projektjük éppen a sokszínűség, és annak kommunikációja: „ne csak mi tudjuk magunkról, hogy befogadó munkahely vagyunk, de akár a rendszeren kívül lévők is ezt lássák bennünk, és bátran merjenek csatlakozni hozzánk.”

 

Kalmár Ákos, a Continental Csoport magyarországi HR igazgatója

Top 20 magyar HR vezető 2024 Kalmár ÁkosKalmár Ákos

 

Kalmár Ákos 2015 óta dolgozik a Continentalnál, ahol 2017-től a budapesti gyár HR vezetője volt. 2022 februárjában nevezték ki országos HR vezetőnek. A Magyarországon nyolc telephelyen (ebből hat gyár) működő cégcsoportnál több mint 8000 munkavállalóért felel. Mint mondja a HR fontos feladata „a lokáció szintű és országos HR stratégiák kialakítása és megvalósítása, valamint a Continental csoport szintű stratégiák és sztenderdek implementálása.” Karrierjét 2005-ben kezdte a Tesco Magyarországnál, majd az Avonhoz váltott. Úgy véli a HR menedzsmentben eltöltött 19 év alatt elért sikerekből és pofonokból egyaránt lehet és kell építkezni. „A HR szervezet felé leginkább azt próbálom közvetíteni, hogy mindenki értse meg és végezze el a csapatban betöltött szerepét.” Kalmár Ákosnak a LinkedInen több mint 5000 követője van, aktív résztvevője HR konferenciáknak.

 

Németh Kinga, az AUDI HUNGARIA Zrt. személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja

Top 20 magyar HR vezető 2024
Németh Kinga

 

A csaknem 12 ezer munkatársat foglalkoztató Audi Hungaria Zrt-nél mintegy 200 HR-es kollégával formálja, irányítja a személyzeti, szervezeti feladatokat. “Hitelesség, átláthatóság, következetesség” - vallja HR vezetői filozófiájáról a győri születésű Németh Kinga, aki német szakon a szegedi egyetemen diplomázott, amit a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen bővített közgazdász oklevéllel. 1997-ben, 26 évesen az Audi Hungariánál kezdte meg szakmai pályafutását. Dolgozott a kontrolling területen, majd a HR területre váltott, ahol 2001-ben a személyügyi referensek terület vezetőjének nevezték ki. 2017-től az AUDI AG-nál Ingolstadtban a duális szakképzésért felelt vezetőként. 2019-ben tért vissza Győrbe az Audi Akadémia vezetőjeként. 2020-ban lett a személyügyi referensek, a személyügyi marketing és az utánpótlásprogramok területének vezetője. 2021-től az Audi Hungaria személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja. A HR szervezet egyik fontos és egyedülálló eredményének tekinti, hogy az Audi szakképző és egyetemi partnerével együttműködve a múlt évtől megteremtette a duális szakképzésben végzett fiatal szakmunkásaik számára az átjárhatóságot a felsőoktatás felé. Ennek a kezdeményezésnek különösen nagy jelentősége van a mai egyre szűkülő munkaerőpiaci viszonyok között.

 

Ráczné Szőke Ildikó, az Európai Központi Bank (EKB) tehetségmenedzsment osztályának vezetője

 

Top 20 magyar HR vezető 2024
Ráczné Szőke Ildikó

 

2017 júniusa óta dolgozik a frankfurti székhelyű európai uniós intézménynél. Közel 20 országból származó 35 fős csapatával az EKB people stratégiájának alakítója. Felelős az EKB Diversity and Inclusion politikájának formálásáért, azaz hogy sokszínű és befogadó legyen a szervezet és sokféle tehetséget fel tudjon venni a pénzügyi intézmény. Képviseli az EKB-t az európai központi bankok és pénzügyi felügyeletek HR vezetőiből álló testületében, egy képzési-fejlesztési vezetőkből álló transznacionális munkacsoportot és egy nemzetközi pénzügyi szervezetek Talent Management vezetőiből álló globális közösséget is vezet. Több mint 25 éves szakmai tapasztalata van, az EKB előtt nyolc és fél évet a Raiffeisen Bank HR igazgatójaként dolgozott, előtte az EON Földgáz és a Magyar Nemzeti Bank HR osztályait vezette. Az Európai Központi Bankban 4800 munkavállaló dolgozik 27 országból. Az elmúlt egy év legfontosabb eredményei közül a teljes vezetői körre kiterjedő leadership growth programot emeli ki. Megújult a learning management rendszerük, az Eureka, amely több mint 60 000 munkavállaló számára hozzáférhető Európában.

 

Simon Csilla, az MVM Csoport HR igazgatója

Top 20 magyar HR vezető 2024 Simon Csilla
Simon Csilla

 

Simon Csilla csapatával az MVM Csoport 16 ezer kollégájáért felel, mátrix HR szervezetben működnek, a csoportszintű HR rendszerek fejlesztésére, a változások támogatására és a működtetésre fókuszálnak. Az energiaipari cégcsoport nemzetközi jelenléte miatt Csehországban, Prágában is van egy komoly HR szervezetük, de jelen vannak Romániában és Szerbiában is. Nagy eredménynek tartja, hogy az év elején sikerült megkötni az érdekképviseletekkel együtt egy tartalmas bérmegállapodást. Fő prioritás az MVM-nél a teljesítménykultúra fejlesztése. Úgy látja, hogy izgalmas téma még az adatvezérelt döntéshozatal és a multigenerációs munkakörnyezet működtetése. Simon Csilla közgazdász végzettségű, első meghatározó munkahelye a Magyar Telekom Nyrt, ahol 20 évet töltött. Az MVM-nél már dolgozott 2012-17 között, az utolsó két évben HR igazgatóként. 2017-től a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. HR igazgatója, majd jött a közel 24 000 munkavállalót alkalmazó Magyar Posta Zrt, ahol 2019-2022 között dolgozott HR vezetői pozícióban, az utolsó két évben a a postai hálózat fejlesztésért felelős vezérigazgató -helyettesként, 2022 őszén pedig megbízott vezérigazgatóként. Innen a Volánbuszhoz váltott, majd jött az MVM Csoport HR igazgatói posztja.

 

Somogyi András, a Bosch csoport humán erőforrásért felelős alelnöke Magyarországon és az Adria régióban

Top 20 magyar HR vezető 2024 Somogyi András
Somogyi András

 

Már 27 évesen menedzseri szintre jutott, most az egyik legnagyobb hazai munkaadóként 18 300 munkavállalóért felel Magyarországon. Somogyi András Bonyhádon nőtt fel, Pécsett végzett HR szakon, egyetemistaként, 2006-ban csatlakozott a magyarországi Bosch csoporthoz. Végigjárta a HR szinte összes lépcsőfokát a koordinátori szinttől a HR partnerségen át a toborzásig. 2015-től a Bosch csoport magyarországi HR igazgatója, 2019-től pedig az Adria régió HR-re is hozzá tartozik. Somogyi András elmondta, hogy az előző években nagy hangsúlyt fektettek a megtartásra, ezen belül nem csak a munkavállalói jól-lét, hanem a csapatkohézió területére is. “Sikerült a fluktuációs céljainkat elérni, és mellette számos szakmai feladatot ellátni. Az egyik legfontosabb eredményünk, hogy a HR ténylegesen az üzleti területek partnere, és fontos szerepünk van a stratégia kialakításában is” - mondja. Két projektet emel ki, amin dolgoznak: a HR transzformációt, hogy a folyamatokat a lehető leghatékonyabbá tegyék, illetve a vezetői szemlélet formálását.

 

Steininger Zsolt, a MÁV-Volán Csoport humánerőforrás vezérigazgató-helyettese

Top 20 magyar HR vezető 2024
Steininger Zsolt

 

Közel 54 000 munkavállalóért felel, és mindössze 400 fő körüli HR-es támogatásával látják el a feladataikat a cégcsoportban, amely évente több tízezer álláspályázatot kezel. A legtöbb vállalatnál elképzelhetetlen az a lépték, amelyben Steininger Zsolt humánerőforrás vezérigazgató-helyettesként dolgozik. A 49 éves vezető Szatmárnémetiben született, Miskolcon diplomázott okleveles közgazdászként. Szakmai karrierjét az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt-nél illetve jogelődjénél (Borsod Volán Zrt.) kezdte 1998-ban, ahol a ranglétrát bejárta: kontrolling szakreferensből 2007-re HR igazgatói feladatokkal bízták meg, amelyet 2019-ig, a Volánbusz Zrt.-be történő beolvasztásig töltött be. Mostani pozíciójára 2020. októberben nevezték ki. Nagy tapasztalata van a munkaadók munkavállalók közötti érdekegyeztetésben. Egy szakszervezeti forrásunk azt mondta róla, hogy “felkészült, higgadt, megoldáskereső tárgyalópartner, akit a munkavállalói oldal is tisztel.” Ő magáról azt mondja, hogy a HR fókuszában az embernek kell állni, de kellenek a technológiai fejlesztések, szívügye a HR digitalizáció. Az utóbbi évekből a bérgazdálkodás átalakítását, a képzés átalakítását, a HR digitalizáció elkezdését emeli ki, illetve a munkaügyi kapcsolatok kezelésében egy csoport szintű érdekegyeztető fórumot alakított ki.

 

Szalavics Mariann, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) erőforrás-gazdálkodási elnökhelyettese

Top 20 magyar HR vezető 2024
Szalavics Mariann NAV

 

A Nemzeti Adó és Vámhivatal jelenleg közel 17 500 főt foglalkoztató, az egész országot lefedő, tagolt közigazgatási szerv. Szalavics Mariann 2019 márciusától a NAV Gazdálkodási- és Humánigazgatási Szakfőigazgatója. 2020. április 15-étől a Központi Irányítás főigazgatója, majd erőforrás-gazdálkodási elnökhelyettese. Ő felügyeli egyebek mellett a humán szakterület működését. Korábban a NAV-nál a humán szakterület szinte csak adminisztrációval foglalkozott. Szalavics Mariann az elmúlt évek legfontosabb eredményének a támogató humánpolitika megvalósítását tekinti. A másik nagy eredmény a tavalyi évben az új képzési rendszer bevezetése, amely az idei évtől kreditpont alapú, széles skálán mozgó belső- és külső képzéseket is magában foglaló rendszer. “A csapatommal már dolgozunk az idei év legfontosabb prioritásain, úgy, mint a dolgozói elégedettség növelése, melynek részét képezi a juttatási rendszer megújítása, a digitális HR szolgáltatások és a toborzási programunk intenzív fejlesztése is” - mondja. Az elnökhelyettes a NAV-hoz történt váltása előtt összesen 15 évet töltött a versenyszektorban, ebből 8 évet bankban, vezető pozícióban. 2013-ban a versenyszférából az állami szektorba került, a Volánbusz gazdasági igazgatója lett. Egy szervezeti változást követően a pénzügyi-számviteli, a kontrolling-, illetve humánigazgatási és fejlesztési területek vezetésére kapott megbízást. Innen váltott 2019-ben a NAV-hoz. Családanyaként különösen fontosnak tartja a munka és magánélet egészséges egyensúlyát.

 

Szijjné Kállai Ildikó, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. Személyzetfejlesztési és HR vezetője

Top 20 magyar HR vezető 2024 Szijjné Kállai Ildikó
Szijjné Kállai Ildikó

2018 óta tölti be a posztot. Több mint 14 000 munkavállalóért felelős, ami a legmagasabb létszám a kiskereskedelemben. 65 fős HR csapat (adminisztráció, controlling és tehetségfejlesztés) tevékenységét koordinálja. HR vezetőként számára a legfontosabb alapérték a bizalom, a munkatársak fejlesztése, képzése, támogatása. „Az a tapasztalatom, hogy a motiváció óriási hajtóerő lehet, ezért az egyik legfontosabb vezetői ismérvnek tartom a kollégák motiválására való képességet” – vallja Szijjné Kállai Ildikó. A 2000-es évek elején a Győri Cooper Toolsnál dolgozott, majd a Lapcom és később a Praktiker HR vezetője lett. Utóbbi vállalatnál tíz évig dolgozott. A Sparnál idén tavasszal bonyolították le a legújabb elkötelezettség-mérést, kizárólag online, digitális formában. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a magyarországi know-how-t átvéve az egész SPAR Konszern ugyanezt a felmérést vezette be az idei évtől” – emelte ki a HR vezető. Az idei év legfontosabb feladata ezeknek az eredményeknek az értelmezése, és a megfelelő lépések megtétele lesz.

 

Szőcs László, a bp európai shared service centereinek HR vezetője

Top 20 magyar HR vezető 2024
Szőcs László

 

“Nálam nem elnyerni kell a bizalmat, hanem megtartani, indulásként mindenki megkapja” - mondja vezetői filozófiájáról Szőcs László, aki közel 30 éve dolgozik HR vezetőként. A bp-nél Magyarországon mintegy 3000 munkavállaló (2500 Budapesten, 500 Szegeden) tartozik felelősségi körébe Magyarországon és regionális vezetői pozíciót is betölt. A vállalat az utóbbi három évben zsinórban megnyerte a PwC Legvonzóbb munkahely díját a shared service center kategóriában. A Közgázon diplomázott, az Insead MBA képzését is elvégezte. Mindig is a számok az abból tett következtetések és előrejelzések érdekelték, ami a HR eszköztárával kiegészítve mostani vezetői munkájában is meghatározó. Úgy véli, egy HR-esnek értenie kell az üzlet nyelvét, mi teremt értéket, mely tényezőkkel lehet ezt előállítani és a HR-es hatása hol jelentkezik ebben a folyamatban. Karakán HR vezető hírében áll, aki védettséget ad csapatának a szervezeten belül és harcol munkahelyek megmentéséért. Korábbi szakmai állomásaiból kiemelendő, hogy 8 évet töltött a MOL-nál csoport szintű HR alelnökként, nevéhez fűződnek egyebek mellett az azóta is sikerrel futó utánpótlásprogramok. 2014-től az üzleti szolgáltatóközpontok (shared service center) iparágba váltott: előbb a Diageo magyarországi, majd 2019-ben a bp európai HR igazgatója lett. Több mint egy tucat meghatározó HR vezetőt nevelt ki csapataiból.

 

Tatár-Kiss Klára, a Citi Chief People Officere

Top 20 magyar HR vezető 2024 Tatár-Kiss Klára
Tatár-Kiss Klára

 

„Jegyezd meg, hogy lehet, hogy egyedül képes vagy aranyat létrehozni, de ha csapatban dolgozol, akkor abból még gyémánt is lehet.” Ez a korábbi vezetői tanács és tanulság kíséri karrierének kezdete óta. Közel 10 éve dolgozik a Citinél különböző HR vezetői pozíciókban, 2023 decembere óta CHRO, emellett regionális (öt országot magában foglaló) HR igazgatói posztot is betöltött korábban. Jelenleg több mint 3000 munkavállalóért felel, mely magában foglalja a Citi Solutions Center Budapestet is. Korábban a Tesco, a Bunge, az SSL HR igazgatójaként dolgozott. Karrierjét a Győri Keksznél kezdte, majd a Colgate-Palmolive HR menedzsere volt. A legfontosabb érték számára, hogy etikusan, és magas szakmai sztenderdek mentén működjön. „A HR vezető nem „csupán” egy vezető, a HR maga a vállalat értékeit képviseli egy személyben” – hangsúlyozza Dr. Tatár-Kiss Klára. Jelenleg a Citi-ben globális modellváltás zajlik, ezzel együtt pedig kultúraváltás is történik, amiben a HR-nek kiemelt szerepe van, így jelenleg számukra ez a prioritás. Dr. Tatár-Kiss Klára rendszeres szereplője szakmai konferenciáknak, tanít a Budapesti Gazdasági Egyetemen. A coaching típusú vezetés elkötelezettje, maga is nemzetközi akkreditációval rendelkező, gyakorló coach. 

 

Varga Zoltán, a Magyar Suzuki Zrt. regionális HR és jogi vezetője

Top 20 magyar HR vezető 2024 Varga Zoltán Magyar SuzukiVarga Zoltán

 

Több mint egy évtizede csatlakozott a jelenleg 3000 munkavállalót foglalkoztató Magyar Suzukihoz. 2020-ban a HR-, illetve a Jogi és Compliance Osztály irányítását bízták rá, melyeket ma már regionális szinten vezet. Jogász-közgazdász. Jogi diplomáját Miskolcon szerezte, majd több neves egyetemen folytatta tanulmányait (egyebek között Harvard Business School, Munich Business School). Hitvallása, hogy a vezetői attitűd meghatározza a kollégák munkakedvét és teljesítményét, emellett a motiváció fenntartása érdekében fontos megtanulni és tanítani a változások kezelését, melyben a megfelelő mennyiségű és milyenségű kommunikáció sokat segíthet. A Magyar Suzukinál az elmúlt években számos sikerprojektet vitt véghez, ilyen a Suzuki oktatási- és egészségügyi centrum megnyitása, illetve a duális képzés megalapozása. 2022-ben az Év Fiatal HR vezetőévé választották.

 

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben - Steininger Zsolt, MÁV-Volán Csoport

„Azt, hogy HR-es lettem egyetemi éveimhez kötöm. Közgazdásznak tanultam és egy gyakorlati órán kaptam egy szituációs feladatban olyan közvetítői... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben: Dobi Kitti, a MBH Bank HR vezérigazgató-helyettese

Folytatjuk a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezetőt bemutató sorozatunkat. Másodszor állította össze a listát a HR Portal, amelyen új szereplőként... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben - Németh Kinga, AUDI HUNGARIA Zrt.

A HR Portál június 6-án közölte több hónapos kutatási eredménye alapján összeállt listáját a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezetőről. Ez 2022... Teljes cikk