Megjelent: 9 éve

A cégek szinte ingyen bővíthetnék kapacitásaikat megváltozott munkaképességűekkel

images

Az idei évben is 65 milliárd forint rehabilitációs hozzájárulási bevétel várható a költségvetésben. Ezt a hozzájárulást azon 25 főnél több embert foglalkoztató cégek fizetik, amelyekben a megváltozott munkaképességű dolgozók aránya nem éri el az öt százalékot.

Ez a Foglalkozási Rehabilitációs Tudástár elemzése szerint azt jelenti, hogy még mindig mintegy 67 ezer ember foglalkoztatása helyett választják a cégek a büntetőadóként is emlegetett összeget.

A KSH Megváltozott munkaképességűek a munkaerőpiacon, 2011 című kiadványa alapján a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája tavalyelőtt mindössze 18,1 százalékos volt.

A rehabilitációs hozzájárulás a 2010-es évtől lett tényező a munkaadóknál, hiszen az összegét közel ötszörösére növelték. Korábban kétszázezer forint alatti összeget kellett évente befizetni minden egyes, az előírt 5 százalékból hiányzó megváltozott munkaképességű után. Az elemzés szerint az összeg nem volt elég magas ahhoz, hogy megfontolják a kiváltását.

2010. január 1-jétől a rehabilitációs hozzájárulás összege azonban 964 500 forintra nőtt, ami azóta nem változott. Ez az összeg már elegendő volt arra, hogy akár négy órában megfontolják egy megváltozott munkaképességű dolgozó foglalkoztatását.

Az elemzés azt mérte fel, hogy a Bajnai-kormány által bevezetett megemelt összegű hozzájárulás mennyit lendített a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásán. Ehhez más adat híján az éves, költségvetésbe befizetett rehabilitációs hozzájárulás összegét és a hozzájárulás mértékét használták fel, így 2011 végéig nyertek adatokat.

Az derült ki, hogy a 2010-es drasztikus emelés hatására mintegy 28.000 fővel nőtt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, amely mintegy 33 százalékos emelkedést jelent a rehabilitációs hozzájárulásban érintett munkaadók körénél a foglalkoztatásban az előző évhez képest. 2010-ről 2011-re azonban 20 százalékkal nőtt a költségvetésbe befizetett rehabilitációs hozzájárulás összege, ám ez nem egyértelműen a romló foglalkoztatási adatoknak köszönhető, ugyanis 2011-ben a jogalkotó kibővítette a rehabilitációs hozzájárulást fizető munkaadók körét a munkaerő-kölcsönzésben dolgozó munkavállalókat kölcsönbeadó vállalkozásokra is.

Így arra a következtetésre jutottak, hogy a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására jótékony hatást gyakorolt a rehabilitációs hozzájárulás drasztikusan megemelt összege. Az intézkedés 2011-re mintegy 25 százalékkal, 14 százalékról 38 százalékra foglalkoztatási rátájukat. Az is megállapítható azonban, hogy idén mintegy 67 ezer ember foglalkoztatása helyett inkább fizetni fognak a munkaadók, holott ha akár négy órában foglalkoztatnának egy megváltozott munkaképességűt, majdhogynem a hozzájárulás összegével megegyező pénzből kifizethetnék az új munkatársat.

Foglalkozási Rehabilitációs Tudástár
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Már csak lassú növekedés jöhet a foglalkoztatottságban

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint feszes marad a munkaerőpiac. Teljes cikk

Európai minimálbért és igazságosabb szja-rendszert ígér az ellenzék

Az szja-rendszer átalakítása, az európai minimálbér bevezetése, a vállalkozók esélyegyenlőségének megteremtése és a korrupció visszaszorítása... Teljes cikk

Az elmúlt harminc évben csak egyetlen hónapban volt kevesebb álláskereső a mostaninál

Csak 2019 decemberében volt kevesebb regisztrált álláskereső Magyarországon a mostaninál. Teljes cikk