Szerző: Berta László
Megjelent: 3 éve

A Duna Aréna építésének reklámfilmje hemzseg a munkavédelmi bakiktól

Hemzseg a munkavédelmi szabálytalanságoktól a budapesti vizes világbajnokságnak otthont adó Duna Aréna építését reklámozó rövid film. A több mint 40 milliárdba fájó építkezést 2 percben bemutató anyagban több furcsaság van, köztük életveszélyes megoldás is. Érdekes, hogy miközben 2017-ben emelkedett a halállal végződő munkabalesetek száma, a kivitelező Market Építő Zrt. kifejezetten veszélyes megoldásokkal hirdeti magát. Sőt, ezért a munkáért dicséretet kapott. A Magyar Mérnöki Kamara többek közt azért ítélt oda díjat számára, mert az aréna építése megfelelt minden munkavédelmi előírásnak.

Életveszélyes magasságban repül két munkás, térdnaciban flexeznek, bográcsban melegítenek valamit, feledve közben elég lényeges tűzvédelmi ismereteket. Az pedig inkább szánalmas, ahogy baseballsapkára ültetett védőisakban térdepelnek. Érthetetlen, hogy a Duna Aréna kivitelezője, a Market Építő Zrt. miért nem mutatta meg egy munkavédelmisnek ezt a filmet, aki biztosan kiszúrta volna, mi benne a ciki, mielőtt kiteszik a YouTube-ra. Mi megtettük.

Duna Aréna daru


Erre kosaras megoldást alkalmazhattak volna, ha becsülnék a biztonsági előírásokat, de ki figyel erre, miközben 2017-ben emelkedett a munkahelyi halálesetek száma?

A rutinos munkavédelmi szakértő szerint itt legalább négy ember a hunyó: a munkavezető megengedte, a darukezelő felemelte és a két munkás, aki bevállalta.

Duna Aréna flex


Duna Aréna bogracs


Duna Aréna simogatás


Munkavédelmi szakértőnk elmondta, hogy egy ekkora építkezésen annyian dolgoznak, hogy nem lehet mindenki mellé felügyelőt állítani, és ezek a jelenetek sem egyértelműen bizonyítják azt, hogy minden munkavédelmi szabályt áthágtak volna. Inkább azt furcsállta, hogy lazán kitették a filmet. A Market Építőnek lehetett volna annyi belátása, hogy ellenőrizteti egy hozzáértő emberrel.

Persze, a szakértő jó szándéka és kolegalitása mellett nem nézhetünk félre: akkora öngólt zúztak, amitől leesett az állunk.

Díjat kaptak, pedig nem feleletek meg minden munkavédelmi előírásnak

2017 január végén, a Mérnökbálon adták át a Tierney Clark plakettet a Duna Aréna mérnöki tervezéséért és megvalósulásáért - írja honlapján a Market Építő Zrt.

A díjat a brit Institution of Civil Engineers, a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége adja. A Market Építő összefoglalója szerint "a bíráló bizottság megkülönböztetett figyelmet fordított díj odaítélésekor annak, hogy a pályamű megfeleljen az építési célnak, esztétikus legyen, valamint a tervezés és kivitelezés során racionális legyen az anyag- és munkaerő gazdálkodás. További fontos szempont, hogy a versenyben induló projekt megfeleljen minden munka- és egészségvédelmi előírásnak, lehetőleg innovatív és környezetbarát technológiákat alkalmazzon, illetve magas minőségben valósítsa meg az elképzeléseket."

Sajnálatos, hogy a bíráló bizottság ebből a reklámfilmből éppen ellenkező megállapításra juthat: vagyis a Duna Aréna éptíkezése biztosan NEM felelet meg minden munkavédelmi előírásnak.

A felvétel amúgy nem tekinthető bizonyítéknak, mert nem rendőr vagy munkaügyi felügyelő készítette, csupán egy magánvideó. Akkor számítana bizonyítéknak, ha például nem ússzák meg ép bőrrel a daruval felemelt építőmunkások, bár valószínűbb, hogy akkor sose láttuk volna ezt a lélegzetelállító felvételt.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkavédelmi eszköznek is kiváló az óriásplakát

Óriásplakátokkal is védi az utak mentén dolgozó szakembereit a közútkezelő - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Teljes cikk

Minimum húszezren örülhetnek: felpörög a magyar filmipar

A koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések feloldásával elkezdődtek a nemzetközi bérmunkák előkészületei, és hamarosan ismét teljes... Teljes cikk

Így néz ki az új, „koronabiztos” iroda

A koronavírus-járvány enyhülése következtében az irodákba is megkezdődött a dolgozók visszatérése. A vállalatoknak azonban még mindig nagyon... Teljes cikk