Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 14 éve

A figyelmetlenség ára: évente 270.000.000 munkahelyi baleset

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) felmérése szerint a munkahelyi balesetek száma messze felülmúlja a közlekedési balesetek számát és ez a mutatószám napról napra növekszik. A legtöbbször figyelmetlenség miatt bekövetkezett balesetekben évente 350 ezer ember, míg a munkával összefüggő betegségekben 2,2 milliónál is többen halnak meg.

Az évente 750 ezernél is több női és hozzávetőlegesen 1,5 millió férfi áldozat tragikus sorsára kívánta felhívni a figyelmet a Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetsége által megrendezett április 28.-ai megemlékezés is. A 97'-óta megtartott gyásznapon a rossz munkakörülményekre és az évente 130-170 ezer munkahelyi balesetben elhunyt áldozatra emlékeztek.

Bár jelenleg Magyarországon büntetőjogi konzekvenciákkal jár a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, a munkavédelmi előírások elmulasztása még napjainkban is mindennaposnak számít. A probléma orvoslására az Egészséges Nemzetért elnevezésű népegészségügyi program 2010-ig célzott intézkedési csomaggal tíz százalék alá kívánja szorítani a munkahelyi balesetben elhunytak számát - olvasható a Népszabadságban.
Follow hrportal_hu on Twitter

A foglalkoztatottság miatt nő a munkabalestek száma is

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya napokkal ezelőtt tette közzé az idei első félévben történt munkabalesetek alakulásáról szóló jelentés. Az elmúlt évek statisztikai adatait szemügyre véve egyértelműen kijelenthető: a 3 napon túl gyógyuló munkabalesetek száma Magyarországon folyamatosan növekvő tendenciát mutat. A mögöttünk hagyott évek adatai azért valósak, mert a cégek számára a baleset bejelentését törvény írja elő az adott munkabaleset helyszíne szerint illetékes munkavédelmi hatóság felé.