Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 éve

A foglalkoztatás bővülését fékezheti a szakemberhiány

Folytatódhat a foglalkoztatottak számának növekedése, illetve a munkanélküliek számának csökkenése az idén, de a folyamat a szakemberhiány miatt már komolyabb akadályokba ütközhet - kommentálták elemzők a KSH adatokat.

images

images

A KSH hétfői közlése szerint 2016. november-2017. januárban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 401 ezer volt, 161 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Az adat 10 ezres csökkenést mutat az előző három havi adathoz, a tavalyi negyedik negyedévéhez képest. A munkanélküliségi ráta 1,9 százalékponttal 4,3 százalékra csökkent az előző év azonos időszakához képest, és 0,1 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi negyedik negyedévinél. A munkanélküliek száma 198 ezerre csökkent, ami 82 ezerrel alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Egyre nehezebben tudnak bővülni a vállalatok

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában felhívta a figyelmet, hogy a munkaképes korú lakosság aktivitási rátája 70,5 százalék volt november-januárban, enyhén mérséklődött az elmúlt hónapokhoz képest, ahogy a foglalkoztatási ráta is.

Kiemelte: a foglalkoztatottság növekedésének megakadása azt jelezheti, hogy egyre nehezebbé válik a hazai munkaerőhiányos környezetben a további létszámbővítés a vállalatoknak. Hozzátette azt is, hogy nő a nyugdíjba vonulók száma.

A bérek akár kétszámjegyű bővülést is elérhetnek

A szakértő szerint a foglalkoztatás emelkedése és a munkanélküliség csökkenése már komolyabb akadályokba ütközhet idén, a munkaerőpiaci helyzet elsősorban a bérek emelkedésével javulhat tovább, a bérek éves növekedési rátája elérheti akár a kétszámjegyű átlagot is. A munkanélküliségi ráta várhatóan 4 százalék körül kerülhet nyugvópontra - jelezte Virovácz Péter.

Termelékenységfokozó lehet a munkaerőhiány

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője hangsúlyozta: a foglalkoztatás ütemének növekedését a közeljövőben fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány, ugyanakkor a köztisztviselői állomány, valamint a közfoglalkoztatottak számának tervezett csökkentése segítheti, hogy a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozduljon.

Hozzátette, hogy a vállalkozásoknál a munkaerőhiány kikényszerítheti a termelékenység fokozását.

A szakértő kommentárja szerint a következő hónapokban a foglalkoztatottak száma szezonális hatások miatt átmenetileg 4,4 millió alá csökkenhet, így az idei év elején szintén szezonális hatások miatt átmenetileg újra 4,5 százalék fölé emelkedhet a munkanélküliségi ráta.

A foglalkoztatottak számának növekedése, illetve a munkanélküliek számának csökkenése azonban ebben az évben is folytatódhat, az év második felében már 4 százalék közelébe mérséklődhet a munkanélküliségi ráta. Idén 4,1 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 5,1 százalékról - közölte Suppan Gergely.

4 százalékig csökkenhet a munkanélküliség idén

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is úgy látja, hogy a munkaerőpiac tovább feszesedik idén, illetve folytatódhat a munkanélküliségi ráta mérséklődése, célba veheti a 4 százalékos szintet.

Kommentárjában szintén kiemelte, hogy a tavalyi gyors ütemű bérnövekedés is folytatódhat, illetve gyorsulhat.

A szakértő szerint a bérinfláció hatása hamarosan megjelenik a fogyasztói árakban, az inflációs ráta egy-másfél éven belül átlépheti a jegybank 3 százalékos inflációs célját.

Annak ellenére, hogy gyorsul az infláció, az MNB Monetáris Tanácsa nem fog kamatemeléssel reagálni, a tanács tagjai többször is hangsúlyozták, hogy a negatív reálkamat fenntartását preferálják. Emiatt az Ersténél nem számítanak az alapkamat változására sem idén, sem jövőre - fejtette ki Ürmössy Gergely.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter