Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 6 éve

A foglalkoztatottak negyedének van SZÉP-kártyája

images

Lefulladt a SZÉP-kártya címmel jelent meg a Világgazdaság szeptemberi cikke. Az elemzés szerint ugyan a belföldi vendégéjszakák száma 5,5 százalékkal nőtt idén júliusban, a plasztikkal ennek ellenére, ha csak néhány millió forinttal is, de kevesebbet költöttek (2,7 milliárd forintot) a kereskedelmi szálláshelyeken, mint 2013 júliusában. Ráadásul azóta a felhasználók és a kártyát elfogadó hotelek száma is növekedett - írta a gazdasági napilap.

A KSH adatai nem adnak teljes képet

Az OTP, a K&H és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is cáfolja a zöld újságban megjelenteket. Határozottan állítják - adatokkal alátámasztva-, hogy a kártya népszerűsége töretlen. Az NGM a HR Portálnak adott nyilatkozatában kiemelte: nem ad teljes képet, ha a kártya teljesítményét csupán a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmával hasonlítják össze, hiszen a szálláson kívül számos egyéb más szolgáltatást is igénybe lehet venni azzal. Épp ezért a KSH adataiból nem derül ki, mennyit költöttek a kártyabirtokosok például fürdőkben, vendéglátóhelyeken vagy fesztiválbelépőkért - írták portálunknak.

Esős nyárral magyarázza a kevesebb költést az OTP

A SZÉP-kártya piac 75 százalékát uraló OTP kártyájára közel azonos mennyiségű (20 milliárd) forint áramlott a turizmusba és vendéglátásba az idei nyári szezonban, mint tavaly. A kártyakibocsátó ezt a kiszámíthatatlan időjárással magyarázza, melyet a kártyás költések is jól mutatnak. - Amíg tavaly a július volt az egyik legerősebb hónap költés szempontjából, addig idén a júniusban és az augusztusban látszott nagyobb felhasználás - válaszolták kérdésünkre a kártyakibocsátó.

Több kártya, több feltöltés, több költés

Az NGM adatai szerint ebben az évben január-szeptemberben nemcsak a kártyafeltöltések, a költések is meghaladták a tavalyi év azonos időszakában mért értékeket, mégpedig 11,4, illetve 8,9 százalékkal. Idén kivétel nélkül minden hónapban két számjegyű volt a kártyafeltöltések bővülése - emelték ki. A NGM számításai szerint, ha a tendencia kitart év végéig, akkor a tavalyi egész éves 67,8 milliárddal szemben idén megközelítheti a 80 milliárd forintot.

Munkáltatói érdek a kipihent munkavállaló

A SZÉP-kártya továbbra is az egyik legnépszerűbb cafeteria-elem: idén közel 10 százalékkal, 24 300-ra - ebből 15 000 OTP-s - nőtt a munkáltatói szerződések száma a gazdasági tárca adatai szerint. - Szerencsére mind több foglalkoztató ismeri fel, hogy a kipihent alkalmazott a cég számára is értéket jelent - közölte az NGM. Ebben a munkavállalók is partnerek. Egyre több dolgozó kíván részesülni a rekreációt, üdülést biztosító lehetőségből. A számok is ezt támasztják alá: tavalyhoz képest közel 17 százalékkal emelkedett a főkártyabirtokosok száma, míg a társkártyák számának bővülése megközelítette a 16 százalékot. A kártyabirtokosok száma 23 ezerrel túllépte az egymilliót - amelyből 780 ezer OTP-s kártyabirtokos -, ebből az következik, hogy a foglalkoztatottak egynegyede rendelkezik SZÉP-kártyával és minden ötödik munkavállaló zsebében OTP -s kártya lapul.

A gazdasági tárca a feltöltések növekedését tekinti a népszerűség legfőbb. "Az utazók tisztában vannak azzal, hogy ugyanazt a megbízható szolgáltatást elő- és utószezonban jobb ár-értékarányban érhetik el, éppen ezért a költések dinamikájának alakulása a feltöltésekéhez képest másodlagos. A tapasztalat azt mutatja, hogy a feltöltött összeget előbb-utóbb felhasználják." - reagálta az NGM a Világgazdaság elemzésére, kiemelve: a kártyával enyhíthető a turizmus szezonalitása.

Tarol az OTP

A fentiekben közölt adatokból is jól látszik az OTP vezető szerepe a kártyakibocsátók között, melyet a feltöltések és költések is alátámasztanak. Idén szeptember végéig 43 milliárd forintnyi juttatást használtak fel a kártyabirtokosok, ami 3 milliárd forinttal több, mint a tavalyi ilyenkor. A feltöltések terén szintén növekedést tapasztalt a kibocsátó, hiszen több mint 5 milliárd forinttal növekedett a január óta érkezett utalások összege a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az összesen 45 milliárd forintnyi feltöltés is bizonyítja, az OTP által kiadott SZÉP -kártya továbbra is a legnépszerűbb elektronikus béren kívüli juttatási forma.

K&H: kis fellendülés

A K&H a tavalyi év azonos időszakához képest kis mértékű fellendülést tapasztalt idén, melyet a SZÉP-kártya szolgáltatás teljes körű ismertségével magyaráznak. - Akik nyújtani szerették volna vagy épp elfogadni, azok nagy része már szerződést kötött valamelyik SZÉP-kártya kibocsátó intézménnyel - írták portálunknak.

A visszajelzésekből arra következtetnek, hogy továbbra is népszerű ezen cafeteria-elem mind a kártyabirtokosok, mind az elfogadóhelyek tekintetében.

Úgy vélik, a SZÉP-kártya nemcsak a turizmusban aratott sikert, de nagy mértékben hozzájárul a munkavállaló pihenéséhez, szórakozásához és a plasztik használatával olyan élményekben is részesülhet a kártyabirtokos, amelyet vélhetően saját forrásból nehezebben engedhetne meg magának.

A K&H kkv bizalmi index májusban kiadott eredményei szerint tovább növekedett, és ezzel bevezetése óta legjobb eredményét érte el a SZÉP-kártya népszerűsége. Akkor a vállalkozások 21 százaléka tervezte annak beépítését a bérezési rendszerbe. A Fizetesek.hu 2014 első hat hónapját vizslató felmérése is ezt támasztja alá: az év első felében a második legnépszerűbb juttatási forma volt.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter